BLOKFLUIT-EVENEMENTEN IN 2015
>>> Denk er aan dat veel links niet meer aktueel zullen zijn. <<<

Zaterdag 31 januari 2015 : Blokfluitdag Dubbelkorige Muziek
Docenten: Els Althuizen en Fiet Nafzger.
Er staan dubbelkorige werken op het programma van Viadana, di Lasso en Biumi.
Niveau: enige samenspelervaring is gewenst. Ook wordt er van je verwacht dat je de muziek thuis voorbereidt.
Locatie: de Plantage, Centrum voor de Kunsten in Tiel.
Tijd: van 10 – 18 uur.
Kosten: € 7,50.
Klik voor meer info op het informatieformulier of op het aanmeldingsformulier, of mail naar: info@syrinx-nieuwegein.nl.

Zaterdag 7 februari 2015 : Blokfluitdag van het noorden in Heerenveen
Tijd: 10-17.00 uur
Entreeprijs: 15,--
Workshops: Corelli, Pirates of the Carabean, drie- en vierkorige muziek, kinderworkshop.
Door docenten: Broer Giessing, Anneke Hoekman, Marianne Heeres, Victoria Nair-Price en Paul vd Voort.
Locatie: De Rinkelbom, Zwanedrift 2, 8446 KS Heerenveen.
Website: www.arsmusica.nu (kijk bij 'Workshops')

Zaterdag 7 februari 2015 : Huismuziek Workshop 'Renaissancedag: cadeautjes uit de Lage landen' voor instrumentalisten en zangers
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van ensemble Fortuna.
Bestemd voor: zangers en bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, viool en viola da gamba.
Niveau: gemiddeld; voorbereiding noodzakelijk; blokfluitisten moeten in elk geval alt en tenor spelen.
Locatie: Akoesticum, Ede, Nieuwe Kazernelaan 2.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs: € 95,00 voor Huismuziekleden, € 110,00 voor anderen. € 47,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Heb je aardigheid in deze interessante cursus? online informatie en inschrijven vóór 7 novemberr 2014 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 14 en zondag 15 februari 2015 : Blokfluitfestival Nordhorn 2015
De 5e editie van het Blokfluitfestival Nordhorn vindt plaats op 14 en 15 februari 2015 in Nordhorn, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. In Kulturhaus NIHZ, Mittelstrasse 13 in Nordhorn biedt het Blokfluitfestival Nordhorn aan studenten, blokfluitliefhebbers, zowel amateur als professioneel, de mogelijkheid samen te spelen, ideeën uit te wisselen en naar elkaar te luisteren.
Er zijn workshops, masterclasses, concoursen en concerten met Sabine Ambos, Bart Spanhove, Widerklang, Gabor Vosteen, Jeroen van Lexmond, Heida Vissing en Duo NIHZ.
Alle informatie op de website www.blockfloetenfestivalnordhorn.de, en op de facebookpagina.
Telefoon: 0049 5921 - 909 9610; 06 2001 9585.

Vrijdag 6 t/m zondag 8 maart 2015 : Recorder summit in Schwelm
Drie volle dagen een blokfluitfestival met workshops, concerten, muziekmarkt en blokfluitreparatie.
Blokfluitdocenten: Licia Mense, Katrin Krauss, Katharina Hess, Tom Beets, Erik Bosgraaf, Heida Vissing, Nadja Schubert en Joris van Goethem.
Alle informatie op de website www.recordersummit.com

Zaterdag 7 maart 2015 : Workshop Tin Whistle, meedoen met je blok– of dwarsfluit
Bijna iedereen die in Ierland op vakantie gaat en in de pubs met Ierse muziek in aanraking komt, komt naar huis met een Tin Whistle, al of niet met een boekje erbij. Vaak verdwijnen de fluitjes na enige tijd in de kast, want het bespelen ervan is toch moeilijker dan je gedacht had! In deze workshop hoef je geen Tin Whistle aan te schaffen, maar kun je ook terecht met je Blok– of Dwarsfluit. Het is een oriëntatiecursus om eens kennis te maken met de specifieke stijl van het Ierse fluitspel. Alle facetten van de muziek komen aan bod aan de hand van de Ierse dansmuziek; versieringen (rolls), de rol van frasering, ademhaling, snelheid en toonvorming (voor Dwarsfluit). In Ierland wordt les gegeven volgens de ’orale’ traditie: voor– en naspelen, dus ’uit het hoofd’. Wij gaan echter werken vanaf bladmuziek die van tevoren toegestuurd wordt. Als je na de workshop thuis verder wil oefenen is het handig om opname apparatuur mee te nemen (telefoon is prima). De muziek wordt aan het eind van de les langzaam en snel ingespeeld.
Docenten: Jenny van Diggelen en Leonard Krijgsman.
Tijd: 12.00-15.00 uur
Locatie: 't Venster, Generaal Foulkesweg 42a, 6703 BT Wageningen.
Prijs: €25,00
Meer informatie op de website www.tvenster.nl.

Zaterdag 14 maart 2015 : Dag van de oude Muziek in Nieuw-Vennep
Een hele dag samen barok- en renaissancemuziek maken; leuk, leerzaam en bovendien een stevige stap vooruit in de samenspeelvaardigheden. Je kunt meedoen als je minimaal vijf jaar les hebt op een van de volgende instrumenten: blokfluit, hobo, viool, altviool, cello, fagot, dwarsfluit klavecimbel en orgel. Pianisten met belangstelling voor oude muziek zijn ook van harte welkom om te komen begeleiden op klavecimbel. Ook is er plaats voor een beperkt aantal goede zangers.
Adres: Pier K Nieuw-Vennep, Harmonieplein 2, 2151 AL Nieuw-Vennep.
Kosten: € 20 tot 21 jaar, € 25 vanaf 21 jaar.
Tijden: 10:00 - 16:00 uur.
Inschrijven voor 2 februari 2015. Meer informatie en inschrijfformulier via pier-k.nl.

Zaterdag 21 maart 2015 : Blokfluitorkestdag Midden-Nederland
Op zaterdag 21 maart 2015 wordt de Blokfluitorkestdag Midden-Nederland georganiseerd. Een dag waarbij blokfluitspelen centraal staat, met mensen die hetzelfde speelniveau als jij hebben. Er zijn 4 groepen samengesteld; ieder met hun eigen speelniveau. Iedere groep wordt begeleid door een professionele blokfluitdocent. Je kunt je inschrijven voor één van de volgende groepen:
Groep 1: Kinderen tot en met 3 jaar les
Groep 2: Kinderen met gemiddeld niveau (4 - 6 jaar les)
Groep 3: Beginnende/half gevorderde volwassenen en jongeren met gevorderd niveau
Groep 4: Vergevorderde volwassenen en eventueel jongeren
’s Ochtends en ’s middags zijn er workshops waarin je met je groep een aantal muziekstukken gaat spelen. In een afsluitend concert kun je je familie en vrienden het eindresultaat laten horen.
De Blokfluitorkestdag zal in Stadstheater en Kunstencentrum De Kom te Nieuwegein plaatsvinden. De kosten voor het deelnemen aan de hele dag zijn € 25 per persoon. Indien er meerdere kinderen uit hetzelfde gezin deelnemen, dan krijgen de kinderen € 5 korting en betalen een inschrijfgeld van € 20 per persoon.
Wil je meer informatie over deze dag? Je kunt alle info terugvinden in deze flyer, of lees het verslag van één van de vorige blokfluitorkestdagen voor een impressie.
Voor vragen kun je contact opnemen met Pauline Schenkelaars, e-mail: jbplien@ziggo.nl.
Inmiddels is de Blokfluitorkestdag weer voorbij. Het was leuk je te ontmoeten op de Blokfluitorkestdag in Nieuwegein! Dit verslag geeft een impressie van de dag. En er zijn foto’s! Klik op deze link om op de pagina met foto’s van alle evenementen te komen.

Zaterdag 11 april 2015 : Blokfluit- en gambadag Maastricht
Op zaterdag 11 april vindt in Maastricht de Blokfluit- en gambadag plaats.
Gewerkt wordt onder leiding van hoofdvakdocent Sascha Mommertz aan ensemblestukken uit de 16de en 17de eeuw, ook aan een dubbelkorig werk voor blokfluiten en gamba’s. De dag eindigt met een presentatie.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Locatie: Kumulus Muziekschool, Sint Maartenspoort 2, Maastricht.
Kosten: € 50,00.
Aanmelden via smommertz@hotmail.com.

Zaterdag 18 april 2015 : Barok op zaterdag
Cursus voor ensembles oude muziek, georganiseerd door docenten van de Zeister Muziekschool i.s.m. het ArtEZ-Conservatorium. Locatie: KunstenHuis De Bilt en Theater het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven.
De workshops zijn bedoeld voor ensembles die meer willen weten over muziek en speeltechnieken van renaissance, barok of de klassieke periode, dus 'van Bassano naar Bach tot Beethoven'. Er worden van alle ensembles minimaal twee voorbereide stukken verwacht.
Individueel opgeven kan ook. Individuele deelnemers worden door de docenten ingedeeld, maar zullen indien nodig gevraagd worden te komen voorspelen, om in te kunnen schatten bij welk ensemble zij passen.
Aan het eind van de dag worden de ensembles in de gelegenheid gesteld zich te presenteren in de Theaterzaal van Het Lichtruim.
Inschrijving cursus: www.zeistermuziekschool.nl vóór 10 april a.s., maar liefst zo snel mogelijk wegens beperkte plaatsen.
Meer informatie in de bijlage.

Zaterdag 25 april 2015 : Blokfluitdag in Veenendaal
Lijkt het je leuk om mee te spelen in een groot blokfluitensemble? Doe dan zaterdag 25 april mee aan de derde Blokfluitdag van Muziekschool de Muzen.
De Blokfluitdag vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur in het Spectrum in Veenendaal. De beginnersgroep( jongere kinderen en startende volwassenen) begint om 13.00 uur. Spelers die ook lage blokfluiten bespelen, zoals bas en grootbas, zijn ook zeer welkom. Neem een lunchpakket mee, voor drinken in de pauzes wordt gezorgd. Lessenaars zijn niet nodig. De Blokfluitdag wordt afgesloten om 15.00 uur met een presentatie van de spelers voor en met elkaar.
Aanmelden voor de Blokfluitdag kan tot en met 18 april door de strook in de bijlage in te vullen, bij de balie van het Spectrum of bij de docenten. Aanmelden kan ook per mail: info@muzenveenendaal.nl. Vergeet in de mail niet je naam, telefoonnummer, leeftijd, aantal maanden/jaren les (welke grepen ken je?) en welke blokfluit(en) je bespeelt en meeneemt te vermelden.

Zaterdag 25 april 2015 : Blokfluithappening in Zeist van Huismuziek Zeist en Amersfoort
We spelen eerst een 24 stemmig polyfoon werk 'Qui habitat' van de meester van de renaissance, Josquin des Prez. Er zijn 4 melodieën, voor iedere stemgroep één; iedere melodie gaat in een 6 stemmige canon, beginnend bij de sopranen en eindigend met de basmelodie, waarna een slot. Er zijn dus minimaal 6 sopranen, 6 alten, 6 tenoren en 6 bassen nodig. Er wordt in twee groepen gestudeerd: s/a en t/b.
De tenor- en basspelers studeren ook delen uit de Bonny Tyneside Suite: Northumbrian Folk Songs for 5 recorders s.a.a.t.b. gearrangeerd door Paul Clark.
Later in de middag onderzoeken we 'Chaos en orde' van Elisa Winter, een stuk gemaakt voor 20 bamboespelers/blokfluiters (5 sopranen, 5 alten, 5 tenoren en 5 bassen).
Plaats: Stichtse Vrijeschool, Socrateslaan 24, 3707 GL Zeist.
Dirigenten: Pauline van Hulst en Els Schreuder.
Niveau: Bekend zijn met polyfonie; kunnen spelen vanuit de tekst en minimaal 2 blokfluiten kunnen bespelen.
Kosten: 30 euro inclusief koffie, thee, soep.
Voor meer informatie en een inschrijfformulier: Huismuziek Amersfoort en klik in het navigatiemenu op 'Activiteiten'.

Zaterdag 14 t/m dinsdag 17 mei 2015 : Open Recorder Days Amsterdam
Between May 14th and 17th 2015, recorder players from all over the world will come together in Amsterdam for an international recorder festival. Open Recorder Days Amsterdam invites all amateur players to participate in the international competition! The programme of the festival will be exiting with concerts including performances by top soloist and ensembles, workshops, masterclasses, showcases and a market. All activities will be hosted in one location: The Amsterdam Conservatoire.
Website: www.openrecorderdays.com.

Vrijdag 29 t/m zondag 31 mei 2015 : Huismuziek Renaissance weekend voor instrumentalisten, zangers en dansers
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) en Frank Perenboom (dansers).
Bestemd voor: zangers, dansers en bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, gitaar, theorbne, (alt)viool en viola da gamba.
Niveau: goede beginner en gemiddeld; voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: aanvang vrijdag 19.30 uur ná het diner, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 345,00 voor Huismuziekleden, € 375,00 voor anderen. € 127,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 29 maart 2015 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 6 juni 2015 : Adagio e Affettuoso: Hoe ontwikkel je talent
Adagio betekent letterlijk: op je gemak. Iemand die zich op zijn gemak voelt doet dingen veel vanzelfsprekender dan iemand die gespannen is of onzeker. Affettuoso betekent: met gevoel, op gevoelige wijze. Een musicus die 'met gevoel' speelt overtuigt het publiek.
In deze workshop werken we met haptonomische èn muzikale oefeningen. We ontwikkelen talent, dat zijn zowel niet-technische muzikale vermogens als het zelfvertrouwen en het 'eigene' van iemand. Want deze zijn een belangrijke voorwaarde om op-je-gemak te kunnen spelen en technische vaardigheden en stijlinzicht in hun juiste context tot bloei te laten komen.
Docenten: Saskia Coolen, blokfluitiste en Ria Borst, fysiotherapeute op haptonomische basis en amateurbokfluitiste.
Doelgroep: docenten, studenten en gevorderde amateurs.
Datum: zaterdag 6 juni 2015 van 13.00 – 17.00 uur.
Aantal deelnemers: 10 - 16. Kosten € 95,00.
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht.
Aanmelding: stuur een e-mail naar saskiacoolen@me.com.

Maandag 29 juni t/m vrijdag 3 juli 2015 : Zomerschool Aventure op Schiermonnikoog.
De zomerschool vindt plaats in de Got Tjark op Schiermonnikoog.
Repertoire: polyfone èn eenstemmige muziek uit de vroege 15de eeuw rond het concilie van Constans (1414 – 1418).
Docenten: Marco Magalhães, Christopher Kale en Ita Hijmans.
Voor: zangers en instrumentalisten, iedereen kan meedoen.
kosten: € 335 (zonder overnachting en verzorging).
Vroegtijdig aanmelden in verband met de beperkte capaciteit op Schiermonnikoog.
Aanmelden bij Ita Hijmans. Meer informatie in deze flyer en op de website www.aventure-ensemble.nl.

Zaterdag 4 t/m woensdag 8 juli 2015: Huismuziek Blokfluit vijfdaagse 'Italiaanse Zomer' voor blokfluitisten
Docenten: Kim Stockx en Ester van der Veen van blokfluitkwartet Red Rose Four.
Bestemd voor: blokfluitisten.
Niveau: vanaf gemiddeld niveau; voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: De Spreeuwelse Heide, Westelbeers.
Tijd: aankomst zaterdag 10.00 uur aankomst, einde woensdag 16.00 uur.
Cursusprijs: € 485,00 voor Huismuziekleden, € 525,00 voor anderen. € 242,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Bijzonderheden: ricercares, madrigalen en canzones van Andrea en Giovanni Gabrieli, Antonio Vivalid, Constanzo Festa en anderen. Je krijgt de bladmuziek ter voorbereiding toegestuurd.
Online informatie en inschrijven vóór 15 mei 2015 bij www.huismuziek.nl.

Maandag 27 juli t/m vrijdag 31 juli 2015 : Cursussen Kamermuziek & barokdans, schilderen & tekenen, authentiek koken, Italiaanse taal & theater in Perugia, Italië
In het Istituto Musical 'G. Frescobaldi', in het inspirerende, historische centrum van Perugia, organiseert Accademia Amsterdam, dat 25 jaar bestaat, een feestelijke jubileumzomercursus kamermuziek voor liefhebbers van ieder niveau: (barok) dansers, zangers en instrumentalisten (strijkers, blazers, klavecimbel/basso continuo). Er worden extra masterclasses georganiseerd voor wie individuele aanwijzingen wil voor techniek en interpretatie.
Barokdansspecialist Ricardo Barros geeft de dansworkshops. Docent voor de blokfluitisten en andere blazers: Onno Verschoor.
De cursussen koken, tekenen en & schilderen zijn toegankelijk voor geïnteresseerden van elke leeftijd en niveau. De cursus Italiaanse taal & theaterliteratuur wordt gegeven door de Università per Stranieri di Perugia en kan gevolgd worden door deelnemers die redelijk Italiaans spreken.
Overnachting in hotel Signa (gereduceerd tarief), op een camping of in een 'ostello' in het centrum van Perugia.
Kortingen voor deelnemers tot 25 jaar, vroegboekers (vóór 1 april 2015), deelnemers die een extra cursist meebrengen en docenten die studenten meenemen. Met vervoer is ook van alles te regelen.
Meer info en inschrijving in deze flyer en op de website www.amstelimpresariaat.nl/nl/activiteiten/cursussen.

Maandag 27 juli t/m zondag 2 augustus 2015 : Zomercursus Ensemblespelen blokfluit
In de zomer van 2015, van maandag 27 juli tot en met zondag 2 augustus, organiseert Consort '99 een cursusweek voor koorzang, schilderen, aquarelleren en beeldhouwen. En daarbij nieuw: Ensemblespelen blokfluit.
Deze is bestemd voor ervaren blokfluitspelers en wordt gegeven door Hilde de Wolf.
Er zal gewerkt worden aan muziek uit het Engelse consort repertoire uit de 16e eeuw: Byrd, Holborne, maar ook Locke, Lawes en Purcell.
WAAR: In het mooi gelegen en zeer fraaie klooster Frenswegen nabij Nordhorn, enkele kilometers over de grens bij Denekamp.
Voor meer informatie en inschrijven: zie www.consort99.nl.

Zondag 2 t/m vrijdag 7 augustus 2015 : 37. Neuburger Sommerakademie
Dozent Blockflöte: Han Tol.
Kursbeschreibung: die Anzahl der Einzelstunden beträgt pro Student im Durchschnitt 3mal 45-60 Minuten. Das Repertoire ist frei zu wählen. Beim Ensemblespiel am Nachmittag, werden wir uns mit englischer und italienischer Literatur beschäftigen, Tonhöhe da a=440, gern tiefe Instrumente mitbringen. Außerdem wird es in diesem Jahr Gruppenstunden über Themen, die im Allgemeinen mit der Blockflöte zu tun haben, geben.
Sie können sich für Ihren Wunschkurs telefonisch, schriftlich, per Email oder auf unserer Internetseite online einschreiben und erhalten von uns umgehend eine Empfangsbestätigung. Sobald Ihr Wunschkurs die erforderliche Mindestteilnehmerzahl besitzt, erhalten Sie von uns eine Anmeldebestätigung und die Rechnung zugesendet. Die fällige Kursgebühr ist spätestens zwei Wochen nach Rechnungseingang zu überweisen.
Die Teilnehmerzahl ist bei allen Kursen begrenzt und wird strikt eingehalten. Die Anmeldungen werden in der Reihenfolge des Posteingangs berücksichtigt.
Bei Fragen stehen wir Ihnen gerne persönlich unter Tel-Nr. (0049) (0)8431 55-234 zur Verfügung.
Mehr Infos: www.sommerakademie-neuburg.de.

Donderdag 6 t/m vrijdag 14 augustus 2015 : Innsbruck Barock 2015
Vom 6.-14. August 2015 wird das Institut für alte Musik der Universität Mozarteum zum zweiten male eine Akademie für barocke Musizierkultur in Innsbruck abhalten.
Die Kurse wenden sich in erster Linie an Studenten und junge Absolventen der alten Musik, die Verwendung und eine gewisse Vertrautheit mit dem historischen Instrumentarium gelten als Grundvoraussetzung.
Neben Meisterklassen in den Fächern Blockflöte, Traversflöte, Barockoboe, Barockgeige, Barockcello, Viola da gamba, Violone/Kontrabass, Naturtrompete, Cembalo/Clavichord/Generalbass, Barockgesang und Gestik, runden Seminare zur historischen Aufführungspraxis, morgendlicher Barocktanz, abendliche Lectures der Dozenten und ein breit gefächertes Spektrum an Kammermusik das Angebot ab. Als Besonderheit bieten wir den TeilnehmerInnen an zwei Tagen ein Seminar zu Musikmarketing an.
Dozenten Blockflöte: Dorothee Oberlinger (6.-8. August 2015) und Han Tol (9.-14. August 2015).
Mehr Infos: www.moz.ac.at/de/kunst/ib/courses.php.

Zondag 9 t/m zaterdag 15 augustus 2015 : Blockflötenkurs in Montreux
Der Kurs beinhaltet Consortmusik ab dem 16.Jh. sowie Triosonaten und Sonaten mit drei Oberstimmen, die mit Continuo begleitet werden können sowie gemeinsames Musizieren der Teilnehmer mit unterhaltsamen Stücken. Es werden technische Probleme erörtert, stilistische Überlegungen angestellt und Verzierungstechnik geübt wie auch das Zuhören beim gemeinsamen Spiel gefördert. Für weitere Themen oder Werken, die von Kursteilnehmern vorgeschlagen werden, ist der Kurs offen. Das Abschlusskonzert findet am Samstag Vormittag um 10.3o Uhr statt. Danach letztes gemeinsames Mittagessen und Abreise.
Der Kurs richtet sich an alle Blockflötenspielerinnen und Blockflötenspieler, die an Weiterbildung interessiert sind und instrumental (technisch) wie auch musikalisch neue Impulse erhalten möchten. Auch wenig Fortgeschrittene sind in diesem Kurs willkommen und können daran teilnehmen.
Anmeldung bitte bis spätestens 30. Mai 2015 einsenden an: toszeghi@bluewin.ch.
Weitere Informationen: in diesem Anhang.

Maandag 10 t/m zondag 16 augustus 2015 : Zomeracademie Apollo Ensemble
De Zomeracademie van het Apollo Ensemble is voor individuele deelnemers en bestaande ensembles; docenten zijn samen met hun ensembles ook heel welkom. Voor alle strijkers en blazers.
Blokfluitdocent: Reine-Marie Verhagen.
Locatie: Landgoed Willebrordus, Heiloo.
Cursusprijs: € 310,00 (t/m 18 jaar; volpension € 450,00) of € 425,00 (vanaf 19 jaar, volpension € 550,00).
De cursus wordt gegeven op drie niveau’s: conservatoriumstudenten, vergevorderde amateurs en gevorderde amateurs.
Het accent ligt op het uitvoeren van kamermuziek uit de barok en klassiek. Er is ook een orkestproject met Beethovens Tweede Symfonie.
Naast de ensemblelessen zijn er tal van andere activiteiten, zoals lezingen, workshops, film, concerten en individuele lessen.
Aan het eind van de week zijn er openbare deelnemersconcerten.
Meer informatie: www.apollo-ensemble.nl doorklikken op Zomeracademie.

Vrijdag 21 t/m zondag 23 augustus 2015 : Blokfluitdagen in Mechelen
Het festival gaat door op 21, 22 en 23 augustus 2015 op de vertrouwde locaties in Mechelen namelijk het Scheppersinstituut en het Conservatorium, beide aan de Melaan in het centrum van Mechelen.
Voor de jongste deelnemers is er een afzonderlijk programma voorzien op zaterdag en zondag (22 en 23 augustus).
En alvast een muzikale tip van de sluier: we zijn er heel gelukkig mee dat de Britse blokfluitvirtuoos Piers Adams heeft toegezegd naar de Blokfluitdagen te komen!
De inschrijvingen openen in april. U wordt hiervan op deze plaats en op de website www.blokfluitdagen.be tijdig op de hoogte gebracht.

Vrijdag 11 t/m zondag 13 september 2015 : Dynamoworkshop in de Eifel
Jeanette Murck en Wendy Wouters organiseren al zeven jaar met veel plezier blokfluitworkshops in de Ardennen. Alle Dynamoworkshops en dus ook de workshops blokfluit verhuizen echter dit seizoen van de Ardennen naar een prachtige locatie in de Eifel.
Het eerstvolgende weekend vindt plaats van 11 tot 13 september 2015, niveau (half)gevorderd. Dat betekent voor dit weekend: je bent geen beginner meer, je hebt (een beetje tot redelijk veel) samenspeelervaring, je bent zeker geen virtuoos. Je kunt gewoon lekker spelen. Voor deze workshop zijn nu vijf deelnemers, er zijn dus nog maar drie plaatsen over. In het voorjaar van 2016 zullen nieuwe workshops worden gepland voor beginners, (half)gevorderden en (ver)gevorderden. Laat het dus ook weten als je niet mee wilt doen in september, maar wel graag op de hoogte wordt gehouden van de workshops in 2016.
Op de website www.dynamoworkshops.nl vind je nog veel meer informatie, ook over Wendy en Jeanette. Er is een contactformulier en via die inschrijving zien we jullie aanmelding met veel plezier tegemoet!
Doe je mee, durf je de uitdaging aan? Wendy en Jeanette staan garant voor een topweekend. Lees de reviews op www.dynamoworkshops.nl/blokfluit.

Vrijdag 9 t/m zondag 11 oktober 2015 : Huismuziek Lang weekend "Concerti da camera"
Docenten: Diederik van Dijk, Sacha Mommertz en Marijn Slappendel van Trio da Fusignano.
Verrassende muziek van Johann Sebastian Bac, Georg Philipp Telemann en Allessandro Marcello.
Bestemd voor: blokfluitisten, hoboïsten, strijkers en klavecinisten. Groepslessen, ensembleworkshops, een lezing en een docentenconcert.
Niveau: vanaf gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: aankomst zaterdag 10.00 uur aankomst, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 295,00 voor Huismuziekleden, € 325,00 voor anderen. € 147,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 9 augustus 2015 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 10 oktober 2015 : Workshop Huismuziek Hoogvliet
De workshop staat onder leiding van docente Jacqueline Dubach.
Het thema van deze dag is: "Dansen(d) door de tijd", van een 16e eeuwse Franse pavane tot een polka van Johan Strauss.
Het niveau zal gemiddeld zijn en de workshop is bedoeld voor akoestische instrumenten, er is geen pianist nodig.
De locatie is Dorpskerk, Achterweg 10, 3191 VA in Hoogvliet.
We starten om 10.00 uur en de afsluiting zal rond 16.30 uur zijn.
De kosten bedragen 40 euro p.p., dit is incl. muziek, koffie/thee/sap en versnapering, voor de lunch dient u zelf te zorgen.
Aanmelden kan vanaf heden tot uiterlijk 17 september via t.sonneveld@chello.nl, o.v.v. naam, adres, instrument (evt. transponerend) en niveau.
Op dit e-mailadres kunt u terecht voor verdere informatie en ook in bijgaande flyer.

Donderdag 15 oktober 2015 : Bouw van een altblokfluit, Huismuziek cursus 15933
Ook dit seizoen kun je een blokfluit maken onder leiding van Jan Bouterse. Deze cursus is bij uitstek geschikt voor wie al eerder een cursus blokfluitbouw heeft gevolgd. Wie dat niet heeft gedaan en nog geen ervaring heeft met houtdraaien, moet een oefensessie volgen (donderdag 8 oktober). Je moet ook bekend zijn met het spelen van de blokfluit en met de theorie en praktijk van de muziek, zoals het lezen van noten. Verder is het handig als je thuis aan jouw instrument kunt werken.
De startdatum is 15 oktober 2015, de vervolgdata zijn in overleg.
Dit seizoen staat de altblokfluit centraal. We bouwen een vroeg barokmodel op a=440 Hz. Wie een ander type of een traverso wil bouwen, kan contact opnemen voor individuele begeleiding. De cursus wordt gedeeltelijk gegeven op de open werkdagen (donderdagen) op de Bouwzolder van De Helling in Arnhem, de zaterdagen in de timmerwerkplaats en verder op individuele basis bij de cursusleider thuis in Alphen aan den Rijn.
Meer informatie: Jan Bouterse, 0172 - 44 59 57, info@mcjbouterse.nl

Donderdag 29 oktober t/m zondag 1 november 2015 : De Lelystadse Haydn Dagen
Na Telemann, Vivaldi, Mozart en Bach wordt in 2015 HAYDN geëerd met de Lelystadse Haydndagen.
Mozart zei over Haydn: “alleen hij weet het geheim om mij te laten glimlachen en mij tot op de bodem van mijn ziel te raken”. Daarom vier dagen lang Haydn, met concerten, een lezing, masterclass, workshops en een concours. Het concours is voor amateurs, zonder leeftijdsgrenzen. De eis is iets van Haydn, in bewerkte of onbewerkte vorm.
Als speciale gast verwelkomen we Catherine Manson uit Londen, de primarius van het wereldberoemde London Haydn Quartet. Zij zal masterclasses geven, als solist optreden in het concert met Apollo Ensemble en de jury van het concours voorzitten.
Er wordt ook gewerkt met een Blokfluitorkest voor blokfluitisten en continuospelers (luit, clavecimbel, orgel).
Wat: Haydn, Surprise Symfonie. Dirigent: Robert de Bree.
Kosten: € 25,00 pp voor jongeren t/m 20 jaar / € 35,00 voor volwassenen.
Deelnemers krijgen de muziek, een toegangskaart voor het concert Apollo Ensemble opgestuurd.
Aanmelden kan vanaf nu, tot uiterlijk 23 oktober. Deelname geschiedt op volgorde binnenkomst. Het is mogelijk om aan het concours en aan een workshop/masterclass deel te nemen.
Alle informatie en inschrijfformulier op bijgaande flyer.

Zaterdag 7 november 2015 : Workshop Italianiserende barokmuziek 't Huys Dever
Deze workshop begint voor veel blokfluitisten traditie te worden; we werken deze keer aan Italianiserend barokrepertoire voor blokfluit, samen met Elly van Munster die ons begeleidt op chitharonne (basluit), en dat in het prachtige 14e eeuwse kasteeltje Huys Dever. Er zijn verschillende sonates waar je op kunt intekenen, dit jaar o.a. werk van Philippus van Wichel voor sopraan. De dag wordt afgesloten met een korte presentatie waarvan een geluidsopname wordt gemaakt, deelnemers krijgen hun eigen opname toegestuurd.
Het niveau is beginners/gemiddeld tot en met zeer gevorderd; iedereen kan op z'n eigen niveau deelnemen. Dit jaar is er meer keuze in het repertoire, en kun je je ook als duo opgeven voor een triosonate.
Waar & Wanneer: 7 november van 10.00 tot 17.00 uur in 't Huys Dever in Lisse. Kosten € 75,- per persoon, dit is inclusief koffie, thee & lunch, bladmuziek en opname, en – voor wie wil – een kleine rondleiding door het kasteeltje.
Meld je aan vóór 16 oktober via info@ensemble-fortuna.nl, je kunt dit adres ook mailen voor meer informatie over deze workshop.

Zaterdag 14 november 2015 : Blokfluitdag In Dulci Jubilo
Docenten: Els Althuizen en Fiet Nafzger.
Muziek uit de advent en de kersttijd: vanuit drie- en vierstemmige muziek wordt naar dubbelkorigheid toegewerkt. Op het programma muziek van o.a. Johan Walter, Michael en Hieronymus Praetorius.
Niveau: enige samenspelervaring is gewenst. Ook wordt er van je verwacht dat je de muziek thuis voorbereidt.
Locatie: de Plantage, Centrum voor de Kunsten in Tiel.
Tijd: van 10 – 18 uur.
Kosten: € 17,50.
Voor meer info en aanmelden, mail naar: info@syrinx-nieuwegein.nl.

Zaterdag 14 november 2015 : Masterclass Franse en Italiaanse barokmuziek Deventer
In Deventer tijdens het Reincken Festival 5 verschillende Masterdlasses georganiseerd.
Docent blokfluit en Conservatorium Tilburg en Utrechts Centrum voor de Kunsten Sascha Mommertz geeft een Masterclass Franse en Italiaanse barokmuziek.
De masterclass is bedoeld voor vergevorderde amateurs, vakstudenten en professionele musici (blokfluit/traverso/dwarsfluit), individuele deelnemers en ensembles (zonder klavecimbel).
Tijd: 11.00 - 13.00 uur.
Locatie: Synagoge Deventer en Etty Hillesumcentrum, Deventer.
Kosten: € 10,00 voor active deelnemers, deelnemers onder de 18 jaar en toehoorders gratis.
Voor actieve deelname aanmelden via info@reinckenfestival.nl.
Op www.reinckenfestival.nl vind je ook informatie over de andere workshops.

Zondag 15 november 2015 : Vissers en Vis, workshop Volkse Barokmuziek voor muzikanten
Zondag 15 november geeft Cor van Sliedregt in de Knapzak, Noordeinde 18, te Wormerveer een workshop Volkse Barokmuziek voor muzikanten.
In deze workshop met het thema VISSERS EN VIS onderzoeken we gezamenlijk hoe je instrumentale dansmuziek en speelmansmuziek uit de 17e en 18e eeuw kunt spelen. Voor deze workshop worden vooral ook blokfluitspelers uitgenodigd, want de blokfluit was in die tijd zeer populair (Jacob van Eyck). Het is leuke muziek, niet zo gecompliceerd als gecomponeerde muziek en we gaan in op hoe je zelf variaties kunt maken. De sfeer is heel ongedwongen en relaxt.
De workshop is van 10 tot 17 uur.
De prijs: € 40,-- is incl. koffie, thee en een uitgebreid informatie-pakket, plus het originele boek.
Meer informatie en opgave deelname: tel. 0228 - 319 022, in bijgaand affiche en via e-mail: coda.coda@quicknet.nl of knapzakvof@live.nl.

Vrijdag 20 tot zondag 22 november 2015 : Flanders Recorder Academy
Neem deel aan de internationale blokfluitdriedaagse in het prachtige kasteeldomein d’Ursel in Hingene (Bornem). In deze cursus samenspel weten de docenten van de Flanders Recorder Academy het beste in de gepassioneerde blokfluitspeler naar boven te halen. Bart Spanhove en Paul Van Loey, twee gerenommeerde blokfluitspelers en bezielers van deze meerdaagse workshop, laten zich hiervoor bijstaan door de Nederlandse blokfluitvirtuose Saskia Coolen. Samen geven ze hun frisse kijk op de uitvoeringspraktijk van het samenspel en laten ze je proeven van nieuwe muziekliteratuur. Met ontelbare tips en tricks en motiverende ensemblecoaching weet dit begeersterde trio op buitengewone wijze het muzikaal talent van de deelnemers aan te scherpen.
Prijs Intern: 220 euro p.p. (all-in), Extern 190 euro p.p. (all-in, zonder overnachting).
Plaats: Het Laathof, W. d’Urselstraat 7, 2880 Hingene (Bornem), België.
Voor meer informatie, programma en inschrijven: www.flanders-recorder-quartet.be/academy/index_nl.html.

Zaterdag 21 november 2015 : Huismuziek Workshop "Renaissancedag: Het liedboek van Margaretha van Oostenrijk"
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van ensemble Fortuna.
Bestemd voor: zangers en bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, viool en viola da gamba.
Niveau: gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk, bladmuziek en midi-files worden toegestuurd; blokfluitisten moeten sopraan, alt, tenor en bas kunnen spelen en kunnen octaveren.
Locatie: Akoesticum, Ede, D 42 Nieuwe Kazernelaan 2.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs: € 95,00 voor Huismuziekleden, € 105,00 voor anderen. € 47,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Heb je aardigheid in deze interessante cursus? Online informatie en inschrijven vóór 20 augustus 2015 bij www.huismuziek.nl. >>> Deze workshop is inmiddels helaas volgeboekt!

Zaterdag 12 december tot en met zondag 13 december 2015: Huismuziek cursus "Muziek voor Advent en Kerst" voor blokfluiten
Docent: Bert Honig van BRISK Recorder Quartet Amterdam.
Prachtige Engelse Christmas carols, dubbelkorige kerstmuziek van Praetorius en De Victoria, kerstliedzettingen van Gabrieli, Altenburg en Bach.
Niveau: gevorderd; voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Stayokay Slot Assumburg, Heemskerk, Tolweg 9.
Tijd: begin zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 195,00 voor Huismuziekleden, € 225,00 voor anderen, € 97,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 8 oktober 2015 bij www.huismuziek.nl.