HET OLIËN VAN DE BLOKFLUIT
Informeer eerst of je blokfluit met paraffine is geïmpregneerd. Dat is iets wat met bijna alle blokfluiten wordt gedaan die zijn gemaakt van zachte houtsoorten zoals peer en esdoorn, om ze vochtbestendiger te maken. Als je blokfluit inderdaad is geïmpregneerd dan hoef je je over het oliën geen zorgen te maken omdat de olie niet in het hout zal trekken vanwege de paraffine. Er worden diverse soorten olie geadviseerd, maar zoete amandelolie, verkrijgbaar bij drogisterijen die kruiden en oliën verkopen, is het beste. Je moet dus niet de geparfumeerde amandelolie gebruiken maar de ongeparfumeerde zoete. Deze is in elk geval bij "Erica Kruiderijen" te koop. Met een klein flesje doe je vele jaren. De blokfluit moet goed droog zijn voordat je begint met oliën, zodat de olie er zo goed mogelijk in kan trekken. Doe hiervoor wat olie op een lapje dat je aan het uiteinde van een stokje bevestigt. Je kunt hiervoor stokjes kopen die aan het uiteinde een gleuf hebben waar je het lapje in kunt schuiven, maar je kunt van een stokje ook het uiteinde inkepen en daar het lapje tussen klemmen.
Neem de blokfluit uiteen en breng in de boring van elk van de onderdelen een dun laagje olie aan en controleer of je alle plaatsen gehad hebt door door de blokfluit naar een lichtbron te kijken. Er is echter één plaats waar absoluut geen olie mag komen. Dat is op het blok dat in de kop van de blokfluit zit, want dat moet namelijk juist zo goed mogelijk vocht kunnen opnemen. Zorg dus dat als je olie aanbrengt in het kopstuk van de blokfluit, dat je ruime afstand houdt van de achterkant van het blok.
Zet de onderdelen van de blokfluit nu rechtop staand neer en laat de olie twee à drie uur intrekken en maak de fluit dan droog met een schoon lapje of tissue, dat je weer op het stokje klemt.
Bij een droge fluit trekt de olie meteen in het hout, dus een droogtijd van een uur of twee is voldoende. Als je de olie te lang laat zitten dan ontstaat er een plakkerige oliekoek die vuil en stof aantrekt en lastig is schoon te maken. Het is beter de fluit een dag later nog een keer in te oliën dan dat je de olie langer laat zitten. Controleer regelmatig hoe droog de binnenkant van de blokfluit is. Als hij droog is moet hij weer behandeld worden. Maar een keer of vier per jaar oliën is toch wel aan te raden. Voor kinderen is het vaak handig om een duidelijke richtlijn te hebben. Laat hen tijdens elke vakantie (zomer-, herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie) de blokfluit oliën. Op deze manier gebeurt het keurig vier keer per jaar. Sommige blokfluitbouwers raden aan om elke houten blokfluit in te oliën, of hij nou met paraffine geïmpregneerd is of niet. Hoe ouder hij wordt, hoe meer olie hij toch zal gaan opnemen, omdat de impregnatie nu eenmaal ook niet het eeuwige leven heeft. Volgens sommigen hoeven grenadil blokfluiten niet geolied te worden omdat dit zo'n harde houtsoort is. Het is heel langzaam gegroeid en heeft een dermate hoog kalkgehalte, dat het toch geen olie opneemt, behalve klarinet-olie, dat zeer vloeibaar is. Door andere grenadil-blokfluitspelers wordt dit echter tegengesproken omdat zij voor en na het oliën met gewone blokfluitolie wel duidelijk verschil zien en horen.
Philip van Geens stuurde de bijgaande foto's. |