DE COMPUTER ALS STUDIE- EN SPEELMAATJE

In bijna elk huis staat tegenwoordig een computer. Daarvan kan heel goed gebruik worden gemaakt bij het instuderen van de stukken van blokfluitles of -ensemble. Ook is het zo dat het instuderen meestal alleen moet gebeuren, terwijl het juist zo leuk is om dat samen met anderen te doen, want dan hoor je de andere stemmen tenminste.
Een programma dat uitstekend geschikt is om aan deze wensen te voldoen is Personal Composer. Het is een veelzijdig programma voor het maken van mooie bladmuziek, MIDI-bestanden, het opnemen van muziek via een keyboard en veel meer. Het heeft een grote gebruiksvriendelijkheid met professionele resultaten. Ook kinderen, die al enige muzieklessen hebben gehad kunnen er uitstekend mee werken.
Hieronder volgt een beschrijving hoe je van dit programma gebruik kunt maken bij je muziekstudie.

Noten invoeren
Er zijn verschillende manieren waarop je in Personal Composer muziek kunt invoeren:
1. de noten op de notenbalken klikken met de muis;
2. met behulp van het toetsenbord van de computer;
3. inspelen met een keyboard of ander MIDI-instrument;
4. met een scanner en een noten-herkenningsprogramma als b.v. SharpEye, waarvan de bestanden zo in Personal Composer kunnen worden geïmporteerd.

Hierna kun je de bladmuziek op het scherm gaan afwerken met een titel en componist, en het plaatsen van herhalingstekens, boogjes, crescendo-tekens, metronoomsnelheid, enz. Als alles op zijn plaats staat kun je de muziek uitprinten of door de computer laten afspelen.

Samen spelen met de computer
Personal Composer heeft een mixer met een tempo-schuif, een master volume-schuif en bovendien een schuif voor elke notenbalk die in de partituur staat. Hiermee werk ik zelf als volgt.
Ik begin met meelezen tijdens het afspelen om de melodie en het ritme te leren kennen, waarna ik mijn eigen blokfluit pak om zelf ook mee te spelen. Het voordeel van Personal Composer is dat je met de tempo-schuif het tempo kunt aanpassen aan de snelheid die je aankunt en de andere stemmen zachter kunt zetten of zelfs helemaal 'wegdraaien', zodat je je goed op je eigen stem kunt concentreren. Als je het stuk een paar keer gespeeld hebt dan kun je langzamerhand het tempo opvoeren en de andere stemmen er op de achtergrond bij zetten. Op een gegeven ogenblik ben je goed genoeg om je eigen stem helemaal weg te draaien en gewoon met de rest van de stemmen mee te spelen. In feite heb je dus altijd je eigen ensemble of orkest bij de hand om daarmee "samen" te oefenen.

Viewer
Sinds kort is er ook een gratis en volledig werkende Viewer te downloaden. Hierdoor is het mogelijk om de stukken die je in Personal Composer hebt gezet op diskette of per e-mail naar een kennis te sturen, die, als hij of zij de Viewer heeft gedownload, zelf de stukken op zijn/haar computer kan bekijken, afspelen en printen.

Meer informatie
Ben je geïnteresseerd, dan kun je meer informatie over het programma lezen op de Personal Composer website: www.pcomposer.nl. Daar staat ook een volledig werkende demo-versie van Personal Composer, die je gratis kunt downloaden.