HET MAKEN VAN EEN BLOKFLUITKOFFER

Een mooie blokfluit-koffer om één of meerdere blokfluiten netjes in te kunnen opbergen of in mee te kunnen nemen is een wens van veel enthousiaste spelers.
Een diplomatenkoffertje of iets dergelijks is een mooi uitgangspunt. Als je daarin een stuk schuimrubber of polystyreen passend maakt dan kun je daarin de gaten voor de onderdelen van de blokfluit(en) uitsnijden. Als je dat bekleedt met een fluweelachtige stof of zo dan kan het geheel er mooi uitzien. Als je een klep maakt over het gedeelte waar de fluiten in zitten dan kun je eventueel in het deksel ook nog een ruimte maken voor je muziek of zelfs voor je muziekstandaard of blokfluitstandaard.
Hieronder staan wat ervaringen en goede tips van andere blokfluitliefhebbers. Mocht iemand zelf iets hebben gemaakt, stuur dan eens een foto op van het kunstwerk.

Eén van de materialen die gebruikt kan worden als ‘vulmateriaal’ is schuimrubber. Een nadeel echter van schuimrubber en van veel andere synthetische materialen is dat er gassen uit vrijkomen waardoor de blokfluiten kunnen verkleuren. Het is dus belangrijk dat de blokfluiten niet rechtstreeks in de sleuven in het schuimrubber worden gestoken, maar dat het geheel eerst met een goede kwaliteit stof wordt bekleed.
Een tweede nadeel is dat schuimrubber een goede broedplaats is voor bacteriën die houtrot veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld optreden als je de instrumenten na het bespelen zo in de koffer terugsteekt zonder dat ze eerst goed aan de lucht hebben kunnen drogen. Vergeet dus nooit om direct na thuiskomst de blokfluiten alsnog buiten de koffer te laten drogen.
Een derde nadeel is dat schuimrubber na verloop van tijd ‘vergaat’. Maar misschien is dat ook wel weer een voordeel omdat je de koffer dan opnieuw moet bekleden, waardoor hij, met de inmiddels opgedane ervaring, nog mooier wordt en nog meer aan je verwachtingen zal voldoen.
Ook schuimplastic, dat in vele kleuren en dikten op de markt verkrijgbaar is, is een goed bruikbaar materiaal.

Geoff Walker (UK) schreef me zijn ervaringen met het maken van zijn opbergkoffer:
Hij kocht twee stukken schuimplastic, elk van ongeveer 2 cm dikte. In het bovenste stuk sneed hij gaten waar de onderdelen van de blokfluiten inpassen. Hij maakte een vorm door op een vel A3-papier de omtrek van de verschillende onderdelen te tekenen, waarna hij dit op het schuimplastic legde en met een scherp mes (hobby-mes / stanley-mes) de vormen uitsneed.
Dit vel schuimplastic werd met een lijm op latexbasis (in Engeland verkrijgbaar als ‘Copydex’ in potjes met een kwastje aan het deksel) op het tweede stuk gelijmd.
De bekleding werd daarna over het schuimplastic gelegd en in de gaten geduwd, waarna de stof om de randen werd geslagen en aan de onderkant vastgelijmd. De bekleding werd niet helemaal op het schuimplastic gelijmd, maar hij bracht in elk gat twee of drie dotten lijm aan waar de stof in werd gedrukt. Dit veroorzaakte op deze plaatsen wel een lichte verkleuring van de stof maar dat is, vooral als je een wat donkerder kleur stof kiest, niet echt storend. Anders zul je wat proeven moeten doen met verschillende soorten lijm.
Als koffer gebruikte hij een diplomatenkoffertje van een hard materiaal. Ook in het deksel is een stuk bekleed schuimplastic aangebracht zodat, als het deksel gesloten wordt, de fluiten keurig op hun plaats worden gehouden.

Mocht je geen zin of tijd hebben om zelf iets te maken, dan is het goed om te weten dat er tegenwoordig blokfluitkoffers te koop zijn waar drie, vier of vijf blokfluiten bij elkaar in passen en in kunnen worden meegenomen. Bij de Aafab in Utrecht is het zelfs mogelijk om een blokfluitkoffer precies op maat te laten maken (zie foto's rechts). Als je de buitenmaten opgeeft van je ideale koffer dan wordt deze binnen enkele weken geleverd. Het is zelfs mogelijk om de diepte van het deksel op te geven of om gelijk ook een paar klips op de hoeken te laten zetten voor een schouderband. Dat laatste is heel handig als je de koffer vaak op de fiets moet meenemen.

Marianne de Meester stuurde de volgende foto's:



Zij schreef er het volgende over:
Ik heb een aantal jaren geleden een theekistje gekocht en drie lagen schuim bij een stoffeerderij. Ik heb een sopraan en een altblokfuit in het kistje weten te krijgen. Ik heb er denk ik toentertijd maximaal 25 gulden aan uitgegeven. De blokfluiten liggen boven elkaar in de kist, ik kan de fluiten laten luchten door de sopraan in de klep van de theekist te leggen en de alt in de kist te laten liggen, 1 stuk schuim wordt er dan uitgehaald.
Benodigdheden: stanleymes, potlood en papier om de doorsnede van je blokfluiten op over te nemen.
Ik denk dat zo'n kistje een alternatief is voor de aktekoffer als je kleine fluiten bezit, weinig geld wilt uitgeven of weinig tijd wilt besteden. De fluiten worden in ieder geval al veel beter beschermd in dit kistje dan in een hoesje van stof of een kartonnen doos en het is ruimte besparend dat er 2 fluiten in 1 kistje zitten. Ik vergeet nooit meer een van mijn fluiten. Het kistje is nu 6 jaar oud en het werkt nog steeds goed.

Verder ontving ik een tip van een lezeres:
Het uitsnijden van schuimrubber of schuimplastic gaat met een elektrisch mes veel beter dan met een Stanley mes. Je kunt heel gemakkelijk ronde vormen uitsnijden zonder hinderlijke ‘happen’. Veel mensen hebben zo’n elektrisch mes in huis om warm stokbrood mee te snijden.
Ik hoop dat mijn opmerking iets toevoegt. Met vriendelijke groet, Carli.

Kees van Damme uit Goes stuurde ons zijn ervaringen met een blokfluitetui:

Naast de gebruikelijke koffers maak ik gebruik van een groot blokfluitetui. Het etui geeft ruimte aan 5 tot 6 blokfluiten. Zelf gebruik ik ze voor een sopraanblokfluit, twee alten en een tenor. De andere vakjes gebruik ik voor wissers.
De fluiten worden afgedekt door een omslag. Op deze omslag bevindt zich een opbergvak. Het etui rol je handig op en sluit je af met grote, lange klittebanden. In opgerolde staat zit er een handig handvat aan, waardoor je het makkelijk kunt vervoeren.
Het etui is gemaakt van canvas. Voor mij is het een prima opbergmogelijkheid en zorgt ervoor dat ik niet met allemaal losse dozen of koffers hoef te sjouwen. Is er dan geen nadeel? Misschien dit: voor het uitrollen van het etui heb je wel wat ruimte nodig!
Tip: mijn etui is gewoon door Moeck gemaakt en te bestellen. Maar textielvaardige collegae, zullen dit zelf kunnen maken.