BLOKFLUIT-EVENEMENTEN 2018
>>> Denk er aan dat veel links niet meer aktueel zullen zijn. <<<

Woensdag 3 t/m zaterdag 6 januari 2018 : Huismuziek muziekmidweek “Happy New Ear” voor Instrumentalisten en zangers
Leiding: Elke Jansen.
Docenten: Robert de Bree, Sacha Mommertz en nog 14 anderen.
Fris en muzikaal het jaar beginnen met gelijkgestemde music. Veel zingen maar ook veel instrumentale workshops. muziek van te voren op de website in te zien.
Niveau: vanaf goede beginner (niveau 2).
Locatie: Buitengoed Fredeshiem, De Bult-Steehnwijk, Eiderberg 2.
Tijd: begin woensdag 11.00 uur, einde zaterdag ná het diner.
Cursusprijs: € 550,00 voor Huismuziekleden, € 590,00 voor anderen, € 275 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 1 september 2017 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 27 januari 2018 : 'Peter en de Wolf', blokfluit-ensemble-dag in Haren
Op zaterdag 27 januari organiseert Geerlings muziek & zo een blokfluitensembledag in Haren voor blokfluitisten van alle leeftijden en alle niveau's.
Er wordt de hele dag gewerkt aan het sprookje “Peter en de Wolf” van Sergej Prokofjev in een arrangement van Nicolas Nagel voor blokfluitensemble en verteller.
De dag sluit af met een miniconcertje met het hele werk, waarbij familie, vrienden en bekenden van harte welkom zijn.
Leiding: Hanny Geerlings.
Plaats: Het Witte Kerkje, Jachtlaan 11, Haren.
Tijd: 10:30 tot 16:30 uur.
Kosten: € 55, inclusief boek, koffie/thee en soep bij de lunch.
Aanmelden vóór 15 januari 2018 per mail bij h2geerlings@yahoo.com met vermelding van naam en fluiten die je wilt spelen.
Voor verdere informatie zie www.hannygeerlings.nl.

Zaterdag 27 januari & zaterdag 7 april 2018 : Tweedaagse workshop 'Martinusmuziek in het Europees klankschap ná 1418'
Tweedaagse workshop met slotpresentatie (zaterdag 7 april 2018, 16.00 uur) voor zangers en instrumentalisten.
Docenten Christopher Kale, Marco Magalhães, Ita Hijmans.
Tijd telkens 10.00-17.00 uur.
Plaats Consistorie Waalse kerk, Walenpleintje 157-159 Amsterdam.
Docenten Christopher Kale, Marco Magalhães, Ita Hijmans.
Niveau gevorderde (koor)zangers en instrumentalisten. De indeling van groepen gaat naar niveau. Centraal in de workshop staat de canon Presulem Ephebeatum die met zijn dubbelzinnige betekenis van ‘gans’ omarmd werd door de Boheemse volgelingen van Jan Hus (Jan Gans). Gebaseerd op deze canon ontstond een hele serie stukken waarin ‘gans’ niet alleen naar het eten van ganzen verwees maar ook naar Hus. Deze ‘ganzenmuziek’ vinden we tot in de 16e eeuw als propaganda voor kerkhervormers in Centraal Europa.
Een andere toevoeging aan het klankschap na 1418 is die van de meerstemmige liederen van Oswald von Wolkenstein. Wolkenstein gebruikte voor zijn Duitse teksten Franse en Italiaanse liederen. Hij paste ze zodanig aan dat een heel eigen nieuw genre ontstond. Een bloemlezing van nationale stijlen uit de decennia na Konstanz 1418 voltooit de workshop.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de toegestuurde muziek van te voren instuderen i.v.m. de slotpresentatie op 7 april in de Waalse Kerk.
Voor blokfluitisten: renaissance blokfluiten zijn aanwezig / stemtoon 466 Hz of in overleg 440 Hz.
Meer informatie in deze flyer of op de website aventure-ensemble.nl/index.php?p=repertoire.
Info & aanmelden: e-mail: itasgk@xs4all.nl, telefoon: 020 - 669 9814.

Zaterdag 3 februari 2018 : Alphense Blokfluitdag
U kunt zich inschrijven vanaf nu tot 31 december. Wie snel reageert heeft de bladmuziek nog voor Kerstmis in huis!
Alphenblok organiseert, in samenwerking met de Nieuwe MuziekSchool Alphen (NMSA) een blokfluitdag op 3 februari 2018 in het gebouw van de NMSA.
Het wordt een inspirerende dag voor blokfluitspelers, die onder leiding van docente Elsa Bunk, een vijftal stukken zullen instuderen, perfectioneren, en aan het eind van de dag voor familie, vrienden en kennissen ten gehore brengen.
We verwachten meer dan 20 deelnemers, van jong tot oud, liefst met enige ervaring in samenspel.
De muziekstukken zullen varieren van 4-stemmig tot 8-stemmig en komen uit verschillende stijlperioden: renaissance, barok en ook een vleugje modern.
Noteer de datum dus alvast in de agenda, en stuur een email naar alphenseblokfluitdag2018@gmail.com om het inschrijfformulier te ontvangen.
Meer informatie op deze flyer.
En speciaal voor diegenen die nog zo'n rood-groen of rood-blauw stereo brilletje hebben liggen: klik hier.
Elsa Bunk en Henk van der Zanden

Zaterdag 3 februari 2018 : 14e blokfluitdag van het Noorden in Heerenveen
Ars Musica organiseert deze gezellige speeldag wederom in Heerenveen.
Er zijn weer fantastische workshops met deze keer Händel, Mancini, Pachelbel-Gershwin en een creatieve kinderworkshop.
Daarnaast is er een kleine markt met boeken, cd's en blokfluiten.
De workshopleiders Anneke Hoekman, Marianne Heeres, Ton LeCoultre, Lies vd Grient en Paul vd Voort heten alle blokfluitisten weer van harte welkom.
De dag begint om 10.00 uur en eindigt met een presentatie om 16.00 uur.
Alle informatie staat op www.arsmusica.nu

Zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018 : Blokfluitfestival Nordhorn 2018
Het 8ste Blokfluitfestival Nordhorn vindt plaats op 10 en 11 februari 2018 in Nordhorn, net over de Duitse grens bij Oldenzaal.
In Kulturhaus NIHZ, Mittelstrasse 13 in Nordhorn biedt het Blokfluitfestival Nordhorn aan studenten, blokfluitliefhebbers, zowel amateur als professioneel de mogelijkheid samen te spelen, ideeën uit te wisselen en naar elkaar te luisteren. Er zijn workshops, masterclasses, concoursen en concerten met het Flanders Recorder Quartet, Drora Bruck, Giorgio Matteoli & Massimo Marchese, Robdert de Bree en Heida Vissing.
Alle informatie op de website www.blockfloetenfestivalnordhorn.de, telefoon 0049 5921-9099610 (Duitsland) of 06 2001 9585 (Nederland).

Vrijdag 9 t/m zondag 11 maart 2018 : Huismuziek Lang weekend “Music for a while” voor instrumentalisten en zangers
Docenten: Diederik van Dijk, Sacha Mommertz en Marijn Slappendel van Trio da Fusignano met Tanja Ovalski, zangdocent.
Inspirerende muziek van Henry Purcell m et veel aandacht voor de combinatie zang en blokfluit. Bestemd voor: blokfluitisten, barokcellisten, gambisten, theorbisten, klavecinisten en zangers. Groepslessen, ensembleworkshops, een lezing en een docentenconcert.
Niveau: vanaf gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: aankomst vrijdag 18.00 uur met sope en broodjes, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 295,00 voor Huismuziekleden, € 325,00 voor anderen. € 147,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 17 maart 2018 : Blokfluitdag ‘Ecco la Primavera’
Docenten: Els Althuizen en Fiet Nafzger.
Het repertoire van deze 7e Blokfluitdag is muziek waarin je de lente al kunt horen. In het tweestemmige Ecco la Primavera van Landini, en in de vijfstemmige lenteliederen van Lejeune en Pederson.
Verder op het programma: dubbelkorige werken van Gabrieli, Bartolini en Hassler. Er staat zelfs een driekorige compositie op het programma: twaalfstemmig dus! Als afronding een leuke bewerking van ‘Tulpen uit Amsterdam’.
Enige samenspelervaring is gewenst. Ook wordt er van je verwacht dat je de muziek thuis voorbereidt.
Er is beperkt plek voor bespelers van uitsluitend sopraanblokfluit.
Sluitingsdatum aanmelden is 1 maart 2018.
Locatie: Kunstencentrum Zinder in Tiel. Kosten: € 20,-.
Voor meer info en aanmelden, mail naar: info@syrinx-nieuwegein.nl.

Zaterdag 17 maart 2018 : Mozart bij Blokfluitdag De Muzen
Muziek van Mozart, daar draait het allemaal om tijdens de Blokfluitdag van Muziekschool de Muzen op zaterdag 17 maart. En alle blokfluitisten zijn van harte welkom om mee te spelen!
Aan de hand van een verhaal over Amadeus Krullebol is er muziek voor elke blokfluitist, ongeacht de leeftijd en/of niveau. Het gaat over de pruik van Mozart en deze gaat op een gegeven moment af en… Er worden meerdere stukken van Mozart ingestudeerd, waaronder de 40e van Mozart, met nog een knipoog naar het 40-jarig jubileum van De Muzen. Ook meer eigentijdse lichte muziek wordt gespeeld.
De Blokfluitdag staat onder leiding van de blokfluitdocent van De Muzen, Ad van Vliet en Leonard Krijgsman. Laatstgenoemde is blokfluitdocent in Wageningen. Samen tekenden zij al voor meerdere, succesvolle edities van de Blokfluitdag.
Doel van de Blokfluitdag is om gezellig samen te musiceren en om van elkaar te leren. Daarbij worden leerlingen per niveau ingedeeld. Eerst repeteren de groepen afzonderlijk, aan het eind van de dag wordt een groot orkest gemaakt. Om 15.00 uur wordt in de zaal van het Ontmoetingshuis een presentatie gegeven, waarbij publiek meer dan welkom is.
De Blokfluitdag zelf is op zaterdag 17 maart, van 10.00 tot 16.00 uur. En elke blokfluitist is van harte welkom om mee te spelen. Deelname kost € 5,00 voor leerlingen van De Muzen en Leonard Krijgsman, niet-leerlingen betalen € 10,00. Deelnemers moeten een eigen instrument en lunch meenemen, voor wat lekkers tussen de repetities door wordt gezorgd.
Om mee te kunnen doen aan de Blokfluitdag is aanmelden noodzakelijk. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@muzenveenendaal.info. Aanmelden kan tot en met vrijdag 18 februari. Na aanmelding volgt informatie over de betalingsprocedure.
De Blokfluitdag vindt plaats in het Ontmoetingshuis aan de Spiesheem 54 in Veenendaal. Kijk voor meer informatie op www.muzenveenendaal.nl.

Zaterdag 24 maart 2018 : Kaliber blokfluitdag in Enschede
Aventure te gast bij Kaliber Kunstenschool in Enschede met workshops & concert. Aanvang concert 16.00 in de Lasonderkerk.
De dag begint om 10 uur in Kaliber Kunstenschool met het verhaal van Aventure over de Dordrecht blokfluit en de reconstructie van blokfluiten uit het midden van de 15e eeuw. Daarna vinden er workshops plaats waarin verschillende ensembles van kaliber Kunstenschool 15e-eeuws repertoire spelen olv docenten van Kaliber en Aventure.
Kinderen komen verkleed als echte jonkvrouwen, ridders en narren en spelen mee met Heer Waard.
Het laatste onderdeel van de workshops is de tutti-repetitie van Heer Waard, het stuk dat alle deelnemers aan de Blokfluitdag samen met Aventure in het concert gaan uitvoeren.
Meer informatie over de Blokfluitdag en het concertprogramma.

Zaterdag 7 april 2018 : “London Fireworks”, blokfluitdag in Zwolle
Op zaterdag 7 april organiseert De Blokfluit Academy haar derde blokfluitdag voor blokfluitisten.
Bestemd voor:
a. Blokfluitisten vanaf 10 jaar, en zeker ook volwassenen, die tenminste twee verschillende blokfluiten bespelen.
b. Kindermiddag voor blokfluitleerlingen van 6 tot 10 jaar, die al wat op een sopraanblokfluit kunnen spelen.
Er wordt gewerkt aan muziek van Georg Friedrich Händel, John Dowland en Henry Purcell. Aan één stuk doet iedereen mee in een groot blokfluitorkest.
’s Middags is er een keuze-uur met drie workshops: “klank”, “improvisatie” en “bassen”.
De dag sluit om 16:15 af met een presentatie. Muziek wordt na aanmelding thuisgestuurd.
Docenten: Stephan Esmeijer en Anneke Hoekman. Gastdocenten: Lies van der Grient en Rianne Apoll-Helmus.
Plaats: Domusica, Radewijnstraat 10, Zwolle.
Tijd: 10:00 tot 17:00 uur. Inloop 9:30 uur.
Kindermiddag vanaf 13:30, met Engelse liedjes, leiding Rianne Apoll-Helmus.
Kosten: € 25, kindermiddag € 15.
Meer informatie in deze flyer of op de website: www.blokfluitacademy.nl.

Zaterdag 7 april 2018 : Blokfluitworkshop en concert door docenten van BRISK in Zwijndrecht
Op zaterdag 7 april 2018 organisteert de Dutch Baroque Academy een volledig verzorgde blokfluitworkshop in samenwerking met het Brisk Recorder Quartet.
Docenten: Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig, Alide Verheij, Caecilia van Stigt en Gerard de Wit.
Bestemd voor: blokfluitisten van alle niveaus.
Het thema is “Liedvariaties voor blokfluitconsort uit de Renaissance en vroeg Barok”. Er wordt gewerkt aan zes composities uit die tijd, waarbij het lied “Suzanne, un jour” centraal staat. De muziek wordt na aanmelding tevoren opgestuurd en moet van te voren worden ingestudeerd.
Locatie: Oude Kerk, Kerkstraat 49, Zwijndrecht.
Tijd: 12.00 uur aankomst. 12.30 begin workshops, broodjesbuffet inbegrepen.
Slotconcert (voor iedereen toegankelijk): 19:30 – 21:30 uur.
Cursusprijs: € 49,50, studenten € 39,95, beginnersgroep € 29,95.
Online informatie en inschrijven: https://www.dutchbaroque.nl/product/blokfluit-blokfluit-en-concert-zwijndrecht/.

Zaterdag 14 april 2018 : Huismuziek 6e Blokfluitdag Maastricht
De succesvolle Blokfluitdag van Huismuziek Maastricht vindt in 2018 voor de 6e keer plaats. Deze keer staat feestelijke muziek van Georg Friedrich Händel en Jeremiah Clarke op de lessenaar. Bijzonder aan de bezetting voor dit jaar is dat het blokfluitorkest wordt aangevuld met slagwerk (pauken)! Daarnaast staat “Kol dodi” van de Belgische componist Peter Pieters op het programma.
Doelgroep: Blokfluitisten (minimaal SA, graag lage instrumenten meenemen, 2 grootbassen en 1 contrabas staan eventueel ter beschikking) en slagwerker (pauken/trom). Stemming: A=440 Hz.
Repertoire: Jeremiah Clarke: Trumpet Voluntary (SATB, pauken) Georg Friedrich Händel: Feuerwerksmusik (SATB, pauken) Peter Pieters: Kol dodi (SSSTB, trom). Bladmuziek (wordt uiterlijk 3 weken van tevoren toegestuurd).
Kosten: € 50,00 per persoon. Lunch wordt verzorgd door de deelnemers zelf, koffie/thee gratis.
Aanmelden en meer informatie via: Sascha Mommertz, email: smommertz@hotmail.com.
Bij aanmelden graag vermelden: Naam, e-mailadres, instrumenten (SATB/GBCB/slagwerk). Sluitingsdatum aanmelding: 17 maart 2018.

Zaterdag 14 april 2018 : Blokfluit studiedag 'Engeland in de 16e eeuw' ATTENTIE: deze dag is VERVALLEN
Deze blokfluitdag heeft een koninklijk tintje, met als thema Engeland in de 16e eeuw. We zullen muziek spelen die gecomponeerd is voor het hof van Koningin Elizabeth. Aan bod komt muziek van Gibbons en Byrd. Dit doen we onder de bezielende leiding van ervaren blokfluitisten en specialisten in oude muziek Elisabeth Opsahl en Sonja Gruys. De precieze invulling wordt later bekend gemaakt. U krijgt de muziek ongeveer 3-4 weken van tevoren digitaal toegestuurd.
We zullen deze zaterdag bezig zijn van 10:00-17:00. Inbegrepen zijn behalve het spelen, de lunch, koffie en thee en de borrel na afloop.
Het vereiste speelniveau voor deze cursus is niveau 2(-3):
• deelnemer kan zelfstandig muziek instuderen
• heeft ervaring met samenspelen
• kan in elk geval t/m 2 mollen en kruisen spelen
• bespeelt bij voorkeur meerdere fluiten.
De cursus vindt plaats in de studio van Scanditaal centrum voor Scandinavische talen en culturen, aan de Van Speijkstraat 3, Den Haag, bereikbaar met tram 16, of betaald parkeren in de wijk mogelijk.
Meld u snel aan, want er is een beperkt aantal plaatsen! Aanmelden kan via de website: blokfluitstudieweekend.wordpress.com/contact/.
De kosten voor deze studiedag inclusief lunch bedragen € 90.

Zondag 22 april 2018 : Renaissancedag “Music for the virgin Queen” voor instrumentalisten en zangers
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van ensemble Fortuna.
Muziek uit de tijd van Elisabeth I staat centraal.
Bestemd voor: zangers en bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, vedel en viola da gamba.
Niveau: gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk, bladmuziek wordt toegestuurd; blokfluitisten moeten sopraan, alt, tenor en bas kunnen spelen en kunnen octaveren.
Locatie: Akoesticum, Ede, Nieuwe Kazernelaan 2 - D 42.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs (inclusief lunch): € 90,00 voor Huismuziekleden, € 100,00 voor anderen. € 45,00 als je 30 jaar of jonger bent.
Heb je aardigheid in deze interessante cursus? Online informatie en inschrijven bij www.huismuziek.nl.

Vanaf dinsdag 1 mei 2018 : Opfriscursus blokfluit spelen
Speelde jij lang-laaaaang-gelee blokfluit en wil je het eigenlijk wel weer oppakken? Je spel verbeteren en uitdiepen. Leuk! Kom alles weer lekker opfrissen in de opfrisles!
In een groep van 4-6 mensen worden typische blokfluit basiselementen belicht, zodat jij na 10 lessen weer fris kunt verder fluiten. Neem jij alle soorten blokfluiten mee die jij bespeelt? Zorg ik voor muziek, focus op verbeterpunten en meer.
5 lessen van 45 minuten, tarief: € 80,- incl. BTW, maximaal 6 (jong)-volwassenen deelnemers.
Lesdag locatie KOO Den Haag, vanaf dinsdag 1 mei, 10.30-11.15u.
Heb je interesse maar kun je niet op deze tijd? Mail of bel me even, dan verzamel ik alles en komt er mogelijk iets anders uit! Ook bij andere vragen of twijfels over je niveau, neem je het best even contact op met mij via mail of telefoon: brechtje@brechtjeroos.nl of 06 2192 4699.

/ Vrijdag 1 t/m zondag 3 juni 2018 : Dynamoworkhops Blokfluit in de Eifel – Vergevorderden
Blokfluitworkshops in de Eifel. Ontzettend gezellig, sfeervol en niet te vergeten: tijd voor wel 10 tot 12 uur blokfluitspelen. Ensemblespel, een workshop met een door de deelnemers zelf gekozen thema, ruimte voor techniekvragen en tips & tricks. Er wordt een concertje ingestudeerd wat we op zondagmiddag uitvoeren op een bijzondere locatie. De lessen en de themaworkshop vinden plaats in een zeer bijzondere achthoekige Finse Kota.
Een verwenweekend! Het aantal deelnemers ligt bij de Dynamoworkshops tussen de vijf en zeven deelnemers. Er is dus heel veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Heerlijk eten, slapen, genieten zonder enige vorm van corvee, het weekend is geheel verzorgd. Naast het blokfluitspelen staat er een ruige, (maar veilige) Eifelwandeling op het programma.
Meer informatie? Neem contact op met Wendy Wouters, wendy@bimlokaal.nl / 073 - 657 9919, of kijk op www.dynamoworkshops.nl/blokfluit.
Voor deze workshop zijn nog twee plaatsen vrij.

Zaterdag 2 juni 2018 : Huismuziek curus “Dubbeloctet voor Blokfluit” voor blokfluitisten
Docent: Bert Honig van BRISK Recorder Quartet Amsterdam.
Speciale cursusdag voor dubbel blokfluitoctet met zoveel mogelijk blokfluiten, graag veel tenoren, bassen, c-bas en subbas.
Niveau: gevorderd (niveau 4); voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Akoesticum, Ede, Nieuwe Kazernelaan 2 - D 42.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs: € 65,00 voor Huismuziekleden, € 75,00 voor anderen. € 32,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018 : Workshop ‘Rondom Schuyt’ - voor instrumentalisten en zangers
In 2016 vond de eerste editie van het festival ‘Sleutels tot Schuyt’ plaats. Dit festival markeerde de 400ste sterfdag van de grootste componist die Leiden tot nu toe heeft voortgebracht: Cornelis Schuyt. In dit festival werd zijn muziek en de muziek uit zijn directe omgeving belicht. De tweede editie van het Schuyt-festival trekt een straal van 150 jaar rond het leven van Cornelis Schuyt.
Voor wie deze muziek musicerend wil ervaren worden er in samenwerking met BplusC workshops georganiseerd. Bespelers van historische muziekinstrumenten als luit, viola da gamba, blokfluit, barokviool en klavecimbel, zangers, maar ook bespelers van moderne instrumenten kunnen zich aanmelden voor de workshops op zaterdag 9 en zondag 10 juni.
Onder de ervaren leiding van Eveline Juten, Ciska Mertens (zaterdag) en Susanne Gersch (blokfluit, zondag), zullen er in twee dagen enkele stukken worden ingestudeerd, waarvan het resultaat op zondag in de Lokhorstkerk gepresenteerd wordt.
Als het mogelijk is, zal er aan een dubbelkorig stuk gewerkt worden. Muziek waaraan gedacht kan worden is onder anderen van Gabrieli, Vecchi en Bonelli.
Locatie workshops: Leids Volkshuis, Apothekersdijk 33a, Leiden.
Tijden: zaterdag 9 juni 10:00-13:00, zondag 10 juni 10:00-12:30, zondag 10 juni 13:30 Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden.
Meer informatie op bijgaande flyer, aanmelden via voorzitter@nederlandseluitvereniging.nl onder vermelding van naam, instrument(en), email adres en telefoon-nummer. Daarnaast voor zover mogelijk een indicatie van uw niveau.

/ Vrijdag 29 juni t/m zondag 1 juli 2018 : Dynamoworkhops Blokfluit in de Eifel – Vergevorderden
Blokfluitworkshops in de Eifel. Ontzettend gezellig, sfeervol en niet te vergeten: tijd voor wel 10 tot 12 uur blokfluitspelen. Ensemblespel, een workshop met een door de deelnemers zelf gekozen thema, ruimte voor techniekvragen en tips & tricks. Er wordt een concertje ingestudeerd wat we op zondagmiddag uitvoeren op een bijzondere locatie. De lessen en de themaworkshop vinden plaats in een zeer bijzondere achthoekige Finse Kota.
Een verwenweekend! Het aantal deelnemers ligt bij de Dynamoworkshops tussen de vijf en zeven deelnemers. Er is dus heel veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Heerlijk eten, slapen, genieten zonder enige vorm van corvee, het weekend is geheel verzorgd. Naast het blokfluitspelen staat er een ruige, (maar veilige) Eifelwandeling op het programma.
Meer informatie? Neem contact op met Wendy Wouters, wendy@bimlokaal.nl / 073 - 657 9919, of kijk op www.dynamoworkshops.nl/blokfluit.
Deze workshop is volgeboekt!

Woensdag 4 t/m zondag 8 juli 2018 : Zomeracademie Zutphen - Thema 2018: Venetië!
De Zomeracademie is voor zangers én instrumentalisten. Professionele deelnemers (ook duo’s en kleine ensembles) ontvangen minimaal drie privélessen (van ongeveer 25-30 minuten) in masterclass-verband van hun eigen Meester (met focus op authentieke uitvoeringspraktijk). Daarnaast kan je de Zen-dagopening van Bruno Nünlist bijwonen (verplicht voor de zangers).
’s Middags zijn er – naast verschillende workshops, lezingen en kamermuziek-, lied-, of operaklassen – ensemblecoaching lessen voor instrumentalisten.
Amateurs ontvangen minimaal 2 privélessen van een Meester (van ongeveer 25-30 min.) in masterclass-verband en kunnen verder met alle bovengenoemde workshops en liedklassen meedraaien. Ook is er gelegenheid om in het ZAZ projectkoor mee te zingen, dat verschillende optredens in deze week zal verzorgen.
Alle deelnemers kunnen kiezen voor de workshops van Mieke Wouters (‘Free up & Play’) Susan Williams (Quality Practice), en de lecture van Klaas Stok (Intonatie). En iedereen krijgt de gelegenheid zich meerdere malen in concerten te presenteren!
Verder mag je als deelnemer natuurlijk een kijkje nemen bij andere concerten, voor zover er plaats is. Sommige concerten (zoals de hightea-concerten) vinden plaats in intieme, maar daarom niet al te ruim bemeten locaties!
De ensemble sessies van blokfluitspecialist en ensemble-coach Annelies Schraa zullen zich richten op de ongelooflijke rijkdom van de Venetiaanse ensemblemuziek, Canzones en Madrigalen tot aan de unieke meerkorige werken die ooit speciaal voor de San Marco, met z’n vele balcons, geschreven werden. Hoe geweldig zou het zijn om met diverse instrumentgroepen deze hoogtepunten opnieuw tot klinken te brengen. Andrea en Giovanni Gabrieli kunnen opnieuw trots zijn op hun werken.
Op zaterdag 7 juli is er de gelegenheid om een MASTERCLASS te ontvangen in Huize Borro tussen 10-12 uur, ±30-45 minuten les per ensemble) met meteen die middag een presentatieconcert (om 14.15 uur) in de tuin van de Oude Bornhof (bij slecht weer gaat het concert binnen plaatsvinden).
Het is een masterclass voor ensembles, dus ben je lid van een gevorderd blokfluitensemble, en lijkt het jullie leuk om mee te komen doen, geef je dan snel op bij Annelies Schraa: music@zomeracademiezutphen.nl
Het thema is Venetië dit jaar, dus het zou leuk zijn om samen aan een Venetiaans stuk te gaan werken.
NB er zijn geen kosten aan verbonden!
Voor meer info, ook over het hele Zomer Academie Festival, zie de flyer of kijk op www.zomeracademiezutphen.nl.
Tot in Zutphen!

Donderdagen 5 en 19 juli en zaterdag 18 augustus 2018 : Huismuziek samenspeelbijeenkomsten in de zomer voor amateurmuzikanten
Ook dit jaar is er in de zomermaanden weer gelegenheid om kennis te maken en te musiceren met de speelgroepen van Huismuziek afd. Den Haag e.o. Iedereen met enige (samenspeel)ervaring op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, cello, gitaar of fagot is welkom (gemiddeld tot gevorderd speelniveau). De speelgroepen van Huismuziek zijn gezellig en inspirerend en als je eenmaal meegedaan hebt, wordt je misschien wel zo enthousiast dat je komend speelseizoen wilt gaan meespelen in een speelgroep. Alle speelgroepen staan onder leiding van een professionele dirigent.
De samenspeelbijeenkomsten zijn op 5 juli en 19 juli in Buurthuis Vogelvlucht, Boshuizerlaan 5 te Leiden. Aanvang: 20.00 uur.
Op zaterdagmorgen 18 augustus is er een samenspeelbijeenkomst in Multicultureel Centrum Don Bosco, Julialaantje 26 te Rijswijk. Aanvang 10.00 uur
Je kunt je tot 20 juni a.s. opgeven door 15 euro over te maken (per avond) op rek.nr. NL34 INGB 0000 0246 28 t.n.v. Huismuziek afd. Den Haag e.o. te Hazerswoude-Rijndijk onder vermelding van je naam, adres, muziekinstrument en de datum/data waarop je komt meespelen.
Informatie over Huismuziek afd. Den Haag e.o. is te vinden op www.huismuziek.nl.

Zaterdag 7 t/m zondag 8 juli 2018 : Studieweekend blokfluit in Den Haag
Op 7 en 8 juli is er weer een studieweekend blokfluit, onder leiding van Elisabeth Opsahl en Sonja Gruys.
Het thema is de Elizabethaanse consortmuziek, prachtige 16e eeuwse Engelse polyfonie, gecomponeerd voor koningin Elizabeth I van Engeland.
Aan bod komt muziek van componisten als Gibbons en Byrd.
We gaan weer 2 dagen heerlijk muziek maken, en inbegrepen zijn op beide dagen de lunch, koffie en thee en de borrel na afloop.
Bij mooi weer kunnen tijdens de pauzes gebruik maken van de prachtige tuin van Elisabeth.
Zowel zaterdag als zondag zullen we bezig zijn van 10:00-17:00, en op beide dagen staat vanaf 9:30 de koffie klaar, zodat we echt om 10:00 uur kunnen gaan spelen.
De cursus vindt plaats in de studio van Scanditaal centrum voor Scandinavische talen en culturen, aan de Van Speijkstraat 3, Den Haag.
De kosten voor dit weekend bedragen € 185.
Meer informatie is te vinden op de website: blokfluitstudieweekend.wordpress.com.
Foto's van vorige blokfluitevenementen zijn ook op de site te vinden: blokfluitstudieweekend.wordpress.com/fotogalerij.
Inschrijven kan alleen via de website: blokfluitstudieweekend.wordpress.com/contact.
Schrijf snel in, want er is beperkt plaats!

Maandag 9 t/m vrijdag 20 juli 2018 : Zomercursus à Chanac, Lozère, France
Tussen 9 en 20 juli geeft Claire Devilleneuve een blokfluitcursus voor blokfluitisten van alle leeftijden en alle niveau's.
Een mooie muzikale ervaring: dagelijks individuele lessen, ensemblelessen met blokfluiten en andere instrumenten, concerten...
Aan het eind van de week zijn er openbare deelnemersconcerten.
Voor verdere informatie zie: www.claire-devilleneuve.com.
Claire heeft op de Hooge School van Utrecht gestudeerd.
Gesproken talen: Nederlands, Engels en Frans.

Zondag 15 t/m vrijdag 20 juli 2018 : Huismuziek muziekweek “van Aznavour tot Zelenka” voor Instrumentalisten en zangers
Docenten: Coert Bremmers, Ines Leijen, Susanne Gersch, Peter van Os en Elske Tinbergen.
Muziek maken in de meest uiteenlopende stijlen en genres in allerlei samenstellingen. workshops, gevarieerde avondprogramma’s, zelf samenspelen in “vrije” tijd.
Niveau: vanaf goede beginner (niveau 2).
Locatie: Eigentijdserf, Westelbeers, Spreeuwelsedijk 9.
Tijd: begin zondag 11.00 uur, einde vrijdag ná het diner.
Cursusprijs: € 795 voor Huismuziekleden, € 855,00 voor anderen, € 397,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven bij www.huismuziek.nl.

Maandag 16 t/m zaterdag 21 juli 2018 : Blockflöten-Kammermusikkurs sowie instrumentale Weiterbildung
Der Kurs beinhaltet Consortmusik ab dem 16.Jh. sowie Triosonaten und Sonaten mit drei Oberstimmen, die mit Continuo begleitet werden können sowie gemeinsames Musizieren der Teilnehmer mit unterhaltsamen Stücken. Es werden technische Probleme erörtert, stilistische Überlegungen angestellt und Verzierungstechnik geübt wie auch das Zuhören beim gemeinsamen Spiel gefördert. Für weitere Themen oder Werken, die von Kursteilnehmern vorgeschlagen werden, ist der Kurs offen. Das Abschlusskonzert findet am Samstag Vormittag um 10.3o Uhr statt. Eine Berufscembalistin steht für Continuo-Begleitungen während des ganzen Kurses zur Verfügung.
Der Kurs richtet sich an alle Blockflötenspielerinnen und Blockflötenspieler, die an Weiterbildung interessiert sind und instrumental (technisch) wie auch musikalisch neue Impulse erhalten möchten. Auch wenig Fortgeschrittene sind in diesem Kurs willkommen und können daran teilnehmen.
Die Teilnehmerzahl ist beschränkt. Die Anmeldungen werden in der Reihenfolge des Eingangs berücksichtigt. Die Teilnehmer erhalten eine Bestätigung ihrer Anmeldung mit detaillierten Unterlagen. Nach dieser Bestätigung ist die Anmeldung definitiv.
Mehr Information im Kursausschreibung. Anmeldung: bitte bis spätestens Ende Mai 2018 einsenden an: toszeghi@bluewin.ch.

/ Maandag 16 t/m zondag 22 juli 2018 : Tiende zomercursus van Consort’99 in Frenswegen
Van maandag 16 juli tot en met zondag 22 juli organiseert Consort’99 haar tiende zomercursus. Reden om er een feestelijk tintje aan te geven. Come ye sons of art (Birthday Ode for Queen Mary) is de titel van de compositie die tijdens de zomercursus centraal zal staan. Het is een feestelijk stuk, bestaande uit negen delen. Instrumentale stukken - gespeeld door het blokfluitensemble - worden afgewisseld met koor en solisten. Het duet ‘Sound the trumpet’ is misschien het meest bekende deel.
We zullen ook ander werk van Purcell spelen en van zijn tijdgenoten. De verbintenis van deze componisten is de Chapel Royal. De composities zijn bedoeld voor alle fluiten - sopranino tot subbas. Er kan zoals ieder jaar weer gebruik gemaakt worden van een contrabasblokfluiten en subbasblokfluiten.
Informatie: de cursus is geschikt voor ervaren blokfluitspelers die graag samenspelen. Voor spelers die zelfstandig een partij kunnen spelen, geen moeite hebben met enkele kruizen en mollen of verschillende maatsoorten.
’s Ochtends wordt er gerepeteerd van 9.30 tot 12.30 u. Na de lunch kunt u genieten van de omgeving.
Zaterdag 21 juli vindt er een eindpresentatie plaats.
Verblijf is in Kloster Frenswegen nabij Nordhorn, enkele kilometers over de grens bij Denekamp. Overnachting in een luxe één- of tweepersoons kamer in een prachtig middeleeuws klooster. Ontbijt, lunch en uitgebreid diner zijn van zeer goede kwaliteit.
Meer info en aanmelden: www.consort99.nl

/ Maandag 23 t/m vrijdag 27 juli 2018 : Kamermuziek door Accademia Amsterdam, Perugia (Italië)
Accademia Amsterdam nodigt je deze zomer uit om je te laten inspireren door de “Ninfe e Pastori”. Kom naar onze zomercursus in Perugia (Umbrië). Geniet van de Italiaanse historie, het landschap en het eten. Ontmoet vrienden terwijl je geniet van muziek, kunst en de Italiaanse ‘cucina’.
Docent: Onno Verschoor, Amsterdam: (barok)hobo/(blok)fluit/blazers.
Gesproken talen: Italiaans, Engels, Nederlands, Duits en Frans.
Als je vóór 1 april 2017 boekt, ontvang je een korting op de cursuskosten van 5%. Breng je een extra cursist mee, dan ontvang je nog eens 5% extra korting. Prijzen vanaf € 275 excl. overnachting en maaltijden. Zie onze website voor de voorwaarden.
Kijk voor meer informatie of inschrijven op de flyer of op de website van Accademia Amsterdam of via telefoonnummer (Nederland) +31 6 2425 4791 .

zondag 12 t/m zondag 19 augustus 2018 : Zomeracademie Apollo Ensemble in Drachten
Aan de Zomeracademie kan worden deelgenomen door individuele deelnemers en bestaande ensembles, docenten zijn samen met hun ensembles ook heel welkom. Voor alle strijkers en blazers.
De cursus wordt gegeven op drie niveau’s: A. conservatoriumstudenten, B. vergevorderde amateurs en C. gevorderde amateurs. Het accent ligt op het uitvoeren van kamermuziek uit de barok en klassiek. Er is ook een orkestproject met Beethovens Vijfde Symfonie en een koorsessie met een Motet van Mozart.
Naast de ensemblelessen zijn er tal van andere activiteiten, zoals lezingen, workshops, film, concerten en individuele lessen. Aan het eind van de week zijn er openbare deelnemersconcerten.
Cursusprijs: € 375,00 (t/m 18 jaar; volpension € 500) of € 500,00 (vanaf 19 jaar, volpension € 625).
Gedeeltelijke deelname is ook mogelijk, dan gelden er veel lagere kosten.
Blokfluitdocent: Robert de Bree.
Locatie: Karmelklooster, Drachten, Burgemeester Wuiteweg 162.
Meer informatie en aanmelden: www.apollo-ensemble.nl

Zaterdag 18 augustus 2018 : Huismuziek samenspeelbijeenkomst in de zomer voor amateurmuzikanten
Ook dit jaar is er in de zomermaanden weer gelegenheid om kennis te maken en te musiceren met de speelgroepen van Huismuziek afd. Den Haag e.o. Iedereen met enige (samenspeel)ervaring op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, cello, gitaar of fagot is welkom (gemiddeld tot gevorderd speelniveau). De speelgroepen van Huismuziek zijn gezellig en inspirerend en als je eenmaal meegedaan hebt, wordt je misschien wel zo enthousiast dat je komend speelseizoen wilt gaan meespelen in een speelgroep. Alle speelgroepen staan onder leiding van een professionele dirigent.
De samenspeelbijeenkomst is op zaterdagmorgen 18 augustus in Multicultureel Centrum Don Bosco, Julialaantje 26 te Rijswijk. Aanvang 10.00 uur
Je kunt je tot 20 juni a.s. opgeven door 15 euro over te maken op rek.nr. NL34 INGB 0000 0246 28 t.n.v. Huismuziek afd. Den Haag e.o. te Hazerswoude-Rijndijk onder vermelding van je naam, adres, muziekinstrument en de datum waarop je komt meespelen.
Informatie over Huismuziek afd. Den Haag e.o. is te vinden op www.huismuziek.nl.

Vrijdag 24 t/m zondag 26 augustus 2018 : Blokfluitdagen Mechelen
Ons Festival staat open voor alle blokfluitisten, gambisten en luitisten, vanaf bescheiden amateurs tot en met pre-professionele musici.
Het accent ligt op samenspel en musiceervreugde onder leiding van een dertigtal docenten uit binnen- en buitenland.
Voor de allerjongste blokfluitistjes (vanaf zeven jaar) is er een apart programma.
Naast het aanbod aan samenspelsessies en workshops zijn er ook concerten van topniveau en is er een drukbezochte instrumenten- en bladmuziekbeurs.
De inschrijvingen openen op 1 april. Alle info over het festival evenals de workshopinhoud vind je alvast op onze website www.blokfluitdagen.be.

Zondag 26 augustus t/m zondag 2 september 2018 : Summer course MUSICA IN VILLA
I am happy to inform you that I shall be coaching in the Musica In Villa summer course again the summer. The course shall take place in the beautiful city of Varese (ah, well, I must admit that every city or town or village in Italy is beautiful....).
The recorder students in the ourse shall receive 5 personal lessons with me, participate in mixed chamber ensembles playing early music coached by some of Europes best musicians in the field, or contemporary music with some extraordinatry coaches.
The recorder players will also play in a recorder consort and explore some unique repertoire, and join the orchestra. All recorder players could compete for the opportunity to play a solo concerto with the orchestra.
Prices: Study: Full course: 400 EU (private lessons, chamber music, orchestra).
Partial course: only lessons or only chamber music, or only orchstra: 350 EU.
Accomodation fee: since the management had to change venues, as explained in the attached letter, they are still looking for the best priced and most convenient accomodation, so the final price will be published ASAP. We assume it shall be no more than 50 EU per night.
So, if you want to join my class in Varese this summer, study much, have lots of fun in an amazing environment, please contact me for further details, or have a look at the attached flyer
You may also check the course' site:
Here you will find the list of the teachers for this year.
Here you will find the registration form.
For special needs or other questions, please contact (in English, German, Hebrew or Italian): tehillaveclaudio@gmail.com or: Drora.bruck@gmail.com

/ Vrijdag 14 t/m zondag 16 september 2018 : Dynamoworkhops Blokfluit in de Eifel – Beginners/halfgevorderden
Blokfluitworkshops in de Eifel. Ontzettend gezellig, sfeervol en niet te vergeten: tijd voor wel 10 tot 12 uur blokfluitspelen. Ensemblespel, een workshop met een door de deelnemers zelf gekozen thema, ruimte voor techniekvragen en tips & tricks. Er wordt een concertje ingestudeerd wat we op zondagmiddag uitvoeren op een bijzondere locatie. De lessen en de themaworkshop vinden plaats in een zeer bijzondere achthoekige Finse Kota.
Een verwenweekend! Het aantal deelnemers ligt bij de Dynamoworkshops tussen de vijf en zeven deelnemers. Er is dus heel veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Heerlijk eten, slapen, genieten zonder enige vorm van corvee, het weekend is geheel verzorgd. Naast het blokfluitspelen staat er een ruige, (maar veilige) Eifelwandeling op het programma.
Meer informatie? Neem contact op met Wendy Wouters, wendy@bimlokaal.nl / 073 - 657 9919, of kijk op www.dynamoworkshops.nl/blokfluit.
Voor deze workshop zijn nog twee plaatsen vrij.

Zaterdag 15 september 2018 : Huismuziek: Barokimprovisatie basiscursus voor instrumentalisten
Docent: Robert de Bree.
Leren improviseren in barokcomposities in ensembleverband. Je leert over ensemblespel, hoe muziek in elkaar zit en hoe je je eigen muziek kunt maken. Een nieuwe manier van omgaan met je instrument.
Bestemd voor: alle instrumentalisten. Niveau: vanaf beginner (niveau 1).
Locatie: muziekgebouw aan’t IJ, Amsterdam, Piet Heinkade 1.
Tijd: 10:00 – 17:00 uur.
Cursusprijs, inclusief lunch: € 90,00 voor Huismuziekleden, € 100,00 voor anderen. € 45,00 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 15 juli 2018 bij www.huismuziek.nl.

/ Vrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018 : Dynamoworkhops Blokfluit in de Eifel – Gevorderden
Blokfluitworkshops in de Eifel. Ontzettend gezellig, sfeervol en niet te vergeten: tijd voor wel 10 tot 12 uur blokfluitspelen. Ensemblespel, een workshop met een door de deelnemers zelf gekozen thema, ruimte voor techniekvragen en tips & tricks. Er wordt een concertje ingestudeerd wat we op zondagmiddag uitvoeren op een bijzondere locatie. De lessen en de themaworkshop vinden plaats in een zeer bijzondere achthoekige Finse Kota.
Een verwenweekend! Het aantal deelnemers ligt bij de Dynamoworkshops tussen de vijf en zeven deelnemers. Er is dus heel veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Heerlijk eten, slapen, genieten zonder enige vorm van corvee, het weekend is geheel verzorgd. Naast het blokfluitspelen staat er een ruige, (maar veilige) Eifelwandeling op het programma.
Meer informatie? Neem contact op met Wendy Wouters, wendy@bimlokaal.nl / 073 - 657 9919, of kijk op www.dynamoworkshops.nl/blokfluit.
Voor deze workshop zijn nog drie plaatsen vrij.

Vrijdag 21 september t/m vrijdag 7 december 2018 : Kortlopende cursus Dubbelkorige komposities
In deze kortlopende cursus van 6 lessen op het Rapenburg in Leiden werken wij aan dubbelkorige composities (2 vocale e/o instrumentale kwartetten) uit de Renaissance en Baroktijd.
Een grote componist van de dubbelkorigheid was G. Gabrieli. Hij was in de 17e eeuw musicus aan de St. Marco van Venetië. Vele componisten hebben het idee van de dubbelkorigheid overgenomen. Deze cursus, waarin elke deelnemer een eigen partij voor zijn/haar rekening neemt, wordt aangeboden voor zangers en diverse instrumentalisten. Blokfluit, traverso/dwarsfluit, hobo, viool, altviool, cello, gamba, fagot/dulciaan, luit maar ook koperblazers (trompet, hoorn, trombone) zijn van harte welkom.
De stemtoon is a' = 440 hz. Voor gevorderde instrumentalisten en zangers (v.a. 16 jaar).
Meer informatie: www.bplusc.nl/cursusaanbod/.

Zaterdag 6 oktober 2018 : 'de Duitse Meesters', blokfluitdag in Zwolle
Op zaterdag 7 oktober organiseert De Blokfluit Academy haar vierde blokfluitdag voor blokfluitisten.
Bestemd voor:
a. Blokfluitisten vanaf 10 jaar, en zeker ook volwassenen, die tenminste twee verschillende blokfluiten bespelen.
b. Kindermiddag voor blokfluitleerlingen van 6 tot 10 jaar, die al wat op een sopraanblokfluit kunnen spelen.
Er wordt gewerkt aan muziek van Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann. ’s Middags is er een keuze-uur met drie workshops: “Geschiedenis blokfuit”, “improvisatie” en “melodie-versiering”. De dag sluit af met een gezamenlijk optreden voor familie en vrienden. Muziek wordt na aanmelding thuisgestuurd.
Docenten en workshops: Stephan Esmeijer, Anneke Hoekman, Lies van der Grient en Rianne Apoll-Helmus.
Plaats: Domusica, Radewijnstraat 10, Zwolle.
Tijd: 10:00 tot 17:00 uur. Inloop 9:30 uur.
Kindermiddag vanaf 14:00, met Engelse liedjes, leiding Rianne Apoll-Helmus.
Kosten: € 29,50, kindermiddag € 15.
Meer informatie en inschrijven: www.blokfluitacademy.nl.

Maandag 22 t/m vrijdag 26 oktober 2018 : Huismuziek midweek “Syntagma musicum” voor blokfluitisten, andere instrumentalisten en zangers
De muziek van Michael Praetorius (1571-1621) en tijgenoten staat centraal.
Docenten: Sacha Mommertz, Hildegard Moonen en Tanja Obalski.
Bestemd voor: blokfluitisten die minimaal SATB kunnen spelen, gambisten, luitisten en zangers.
Niveau: vanaf gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk, muziek wordt vooraf toegestuurd.
Locatie: Eigentijdserf / De Spreeuwelse Heide, Westelbeers, Spreeuwelse Dijk 9.
Tijd: aankomst zaterdag 11:00 uur aankomst, einde vrijdag ná het diner. Er is een presentatie.
Cursusprijs: € 640,00 voor Huismuziekleden, € 680,00 voor anderen. € 320 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 22 juli 2018 bij www.huismuziek.nl.

Donderdag 25 t/m zaterdag 27 oktober 2018 : Herfstkamp in Berkel-Enschot
Drie dagen intensief blokfluitspelen voor jonge en gedreven blokfluitisten!
Werken aan je techniek en je conditie, bezoek van een speciale gast, en een afsluitend concert.
Spannende workshops en veel muziek en gezelligheid met als docenten onder andere Bernadette Pollen, Johanna Lambrechts en Reine Marie Verhagen.
Als je meer wil weten over het programma en andere details stuur dan een email naar b.pollen@koncon.nl.

Vrijdag 26 t/m zondag 28 oktober 2018 : 5e editie Workshop Flanders Recorder Academy
Welkom bij de vijfde editie van deze internationale blokfluitdriedaagse in het prachtige kasteeldomein d’Ursel, het kloppend blokfluithart van Vlaanderen!
Laat je volledig onderdompelen in de kunst van het samenspel met Paul Van Loey en Katelijne Lanneau.
Vrijdag 26 t/m zondag 28 oktober in Hingene, Bornem, België.
Meer informatie in deze flyer en via de website www.flanders-recorder-quartet.be => Academy.
Indien er vragen zijn, stuur dan een e-mail naar flandersrecorderacademy@gmail.com.

Zaterdag 3 november 2018 : 3D Blokfluitdag in Delft
Op zaterdag 3 november staat de 3D Blokfluitdag in het teken van Duits-Oostenrijkse componisten rond 1600 zoals Schein en Scheidt.
Er zijn 4 workshops en de dag wordt afgesloten met een gezamenlijke borrel.
Bestemd voor: Blokfluitisten vanaf speelniveau 3. Er zijn een grootbas en een subbas aanwezig die bespeeld mogen worden.
Docenten: Hilde de Wolf en Sonja Gruys.
Plaats: OPEN – De VAK, Vesteplein 100, Delft.
Tijd: 10:00 tot 16:00 uur. Inloop 9:30 uur, afsluiting 16:30.
Kosten: € 62,00, inclusief koffie, thee koekjes, fruit en de borrel aan het eind van de dag.
Inschrijven via het formulier op de website: 3dblokfluitdag.wordpress.com/contact.

Zaterdag 24 november 2018 : DubbelKoorDag ‘Vom Himmel Hoch’
Docenten: Els Althuizen en Fiet Nafzger.
Dit najaar staat de Blokfluitdag in het teken van de kersthymne ‘Vom Himmel Hoch, da komm ich her’. Deze melodie is door veel componisten gebruikt en zij hebben er prachtige composities mee gemaakt. Op het programma: vijf-, zeven- en achtstemmige muziek van Schein, Praetorius, Eccard, Handl Gallus en Bassano plus koralen van Bach en Praetorius. Als extra een Canadees/Indiaans kerstlied in een bewerking van Jetse Bremer.
Enige samenspelervaring is gewenst. Ook wordt er van je verwacht dat je de muziek thuis voorbereidt. Er is beperkt plek voor bespelers van uitsluitend sopraanblokfluit.
Sluitingsdatum voor aanmelding is 1 november 2018.
Locatie: Kunstencentrum Zinder in Tiel. Kosten: € 20,-.
Voor meer info en aanmelden, mail naar: info@syrinx-nieuwegein.nl.

Vrijdag 30 november t/m zondag 2 december 2018 : Huismuziek Lang weekend “Les goûts–réunies” voor kleine ensembles
Er wordt gewerkt aan het instrumentale oeuvre van François Couperin (1668-1733).
Docenten: Marijn Slappendel, Sacha Mommetz en Diederik van Dijk.
Bestemd voor: blokfluitisten (alléén voice flute of tenorblokfluit!), dwarsfluitisten, violisten, gambnisten, cellisten, theorbespelers en klavecinisten.
Niveau: vanaf gemiddeld (niveau 3). Bladmuziek wordt vooraf toegestuurd.
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: vrijdagavond 18:00 uur met soep en broodjes, einde zondag 17:00 uur. Er is een presentatie.
Cursusprijs, inclusief volpension: € 295,00 voor Huismuziekleden, € 325,00 voor anderen. € 147,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 30 oktober 2018 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 8 t/m zondag 9 december 2018 : Huismuziek cursus “Muziek voor Advent en Kerst” voor blokfluiten
Docent: Bert Honig.
Prachtige Engelse Christmas carols en muziek uit de barok en de renaissance, waaronder dubbelkorige kerstmuziek van Palestrina en De Victoria, zettingen van Gabrieli en Altenburg en koralen en zettingen van Bach. Zoveel mogelijk blokfluiten worden gebruikt, ook c-bas en subbas.
Niveau: gevorderd tot zeer gevorderd (niveau 4); voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Akoesticum, Ede, Nieuwe Kazernelaan 2 – D 42.
Tijd: begin zaterdag 10:00 uur, einde zondag 17:00 uur.
Cursusprijs, inclusief volpension: € 280,00 voor Huismuziekleden, € 310,00 voor anderen, € 140,00 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 8 september 2018 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 22 t/m donderdag 27 december 2018 : Huismuziek muziekweek “Musiceren met Kerst” voor Instrumentalisten en zangers
Docenten: Hanny Geerlings en Reinout Godschalk.
Behalve musiceren in het orkest, zingen in het koor of in het vocale ensemble, zijn er goede gesprekken, wandelingen en puzzles en is er lekker eten. De blokfluitisten spelen bij voldoende deelname in een eigen ensemble.
Niveau: vanaf goede beginner (niveau 2).
Locatie: Eigentijdserf, Westelbeers, Spreeuwelsedijk 9.
Tijd: begin zaterdag 16:00 uur, einde donderdag 10:00 uur.
Cursusprijs: € 820,00 voor Huismuziekleden, € 860,00 voor anderen, € 410 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 1 oktober 2018 bij www.huismuziek.nl.