BLOKFLUIT-EVENEMENTEN IN 2014
>>> Denk er aan dat veel links niet meer aktueel zullen zijn. <<<

zaterdag 25 januari 2014 : Workshop Ciconia en Dunstable voor instrumentalisten en zangers
In deze workshop staat de spotlight op twee invloedrijke maar tegelijk schimmige componisten uit de vijftiende eeuw: John Dunstable en Johannes Ciconia. Veel van Dunstable's werk wordt tegenwoordig aan andere componisten toegeschreven, maar een aantal anonieme carols blijkt dan weer wèl van hem te zijn. En onder de naam Ciconia opereerden een vader, een zoon en – volgens sommige musicologen – ook nog een neef. Wie schreef dan wat? Buiten kijf staat dat hun muzikale vondsten enorme invloed hebben gehad op de muziek van de vijftiende eeuw. Jacqueline en Christopher staan garant voor een inspirerende workshop rond het prachtige werk van deze intrigerende componisten.
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers).
Bestemd voor: zangers en bespelers van zachte instrumenten zoals blokfluit, luit, vedel, viool en viola da gamba.
Niveau: gevorderden.
Locatie: muzyQ, Amsterdam, Atlantisplein 1.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs: € 95,00 voor Huismuziekleden, € 105,00 voor anderen. 50% korting als 30 jaar of jonger bent.
Heb je aardigheid in deze interessante cursus? online informatie en inschrijven vóór 23 oktober 2013 bij Huismuziek.

Zaterdag 31 januari t/m zondag 2 februari 2014 : Huismuziek lang weekend cursus "Bach mag!" voor houtblazers (ook blokfluiten!), strijkers en continuospelers
Docenten: Sacha Mommertz, Marijn Slappendel en Diederik van Dijk van Trio da Fusignanoe (zangers).
Bestemd voor: losse deelnemers en vaste ensembles. Losse deelnemers worden in ensembles ingedeeld.
Niveau: gemiddeld tot zeer gevorderd.
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: aanvang vrijdag 19.00 uur ná het diner, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 320,00 voor Huismuziekleden, € 350,00 voor anderen. 50% korting als 30 jaar of jonger bent.
Bijzonderheden: De film "The Chronicle of Anna Magdalena Bach vormt de inspiratiebron voor deze, geheel aan Bach gewijde, cursus. Je bent vooral bezig met triosonates. De bladmuziek wordt tevoren toegestuurd. Alle ensembles krijgen les van alle docenten. Op de openingsavond geven de docenten een concert. Online informatie en inschrijven vóór 30 november 2013 bij Huismuziek.

Zaterdag 1 februari 2014 : jaarlijkse blokfluitdag in Heerenveen
Op zaterdag 1 februari 2014 is de 10de editie van deze heerlijke blokfluitdag, waarop weer workshops worden gegeven in gebouw 'de Rinkelbom', zwanedrift 2, 8446 KS Heerenveen. Het wordt een extra feestelijke dag met een kinderprogramma en workshops voor jong en oud, beginnend en gevorderd.
Dit jaar met bijzondere extra's in de pauze: markt met blokfluiten en bladmuziek, zelf spelen met begeleiding van b.c. of ierse band.
De workshops zijn: 'Bach 2e brandenburgs', 'Corelli-Geminiani' en 'Vivaldi in Ierland'.
kosten voor deze dag: 15,--.
Meer informatie: www.arsmusica.nu (let op het .NU) en kijk dan bij 'workshops' of op deze flyer.

Zaterdag 1 en zondag 2 maart 2014: Blokfluitfestival Nordhorn 2014
De 4e editie van het Blokfluitfestival Nordhorn zal plaatsvinden op 1 en 2 maart 2014 in Nordhorn, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. Tijdens dit weekend staat Kulturhaus Nordhorn in het teken van de blokfluit met workshops, masterclasses, concoursen en concerten door Dorothee Oberlinger, Tobias Reisige's Antiko Bande, Bert Honig, Heida Vissing und Duo NIHZ.
Alle informatie op de website www.blockfloetenfestivalnordhorn.de, en op de facebookpagina.
Telefoon: 0049 5921 - 909 9610 of 06 2001 9585.

Zaterdag 15 maart 2014: Blokfluitdag in Houten
Op zaterdag 15 maart 2014 organiseert het Houtens Muziek Collectief in samenwerking met de Stichting Blokfluitdag Midden Nederland en de Stichting Aan de Slinger een blokfluitdag voor amateurblokfluitisten in en rond Theater Aan de Slinger in Houten.
's Middags zijn er verschillende workshops voor kinderen en volwassenen onder leiding van Erik Bosgraaf, Bertho Driever en Pauline Schenkelaars. Ook wordt er een masterclass gegeven door Erik Bosgraaf waarbij toehoorders welkom zijn.
's Avonds geeft Erik Bosgraaf een concert in het theater. Dit is voor leerlingen een unieke mogelijkheid om een concert door hem bij te wonen, hem te ontmoeten en een masterclass bij te wonen.
Voor meer informatie over niveau, docenten, dagindeling en kosten ga naar: www.muziekschoolhouten.nl onder 'nieuws'. Hier kunt u een pdf downloaden met informatie en aanmeldingsformulier of stuur een e-mail naar info@muziekschoolhouten.nl. o.v.v. 'Blokfluitdag 15 maart'.

Woensdag 26 t/m zondag 30 maart 2014 : International Woodwind Competition hülsta woodwinds
Münster/Germany, August 2013 – For the third time, hülsta-werke from Stadtlohn and the GWK-Gesellschaft für Westfälische Kulturarbeit from Münster in Germany will organise the International Woodwind Competition hülsta woodwinds, which is aimed at highly talented young woodwind players. hülsta woodwinds will take place from 26th to 30th March 2014 in the Academy of Music in Münster. The competition is open to musicians from all over the world and should again attract the best of the best. Prizes worth 16,000 € will be awarded. Separately paid concerts shall be arranged for the laureates and the record producer 'CC ClassicClips' will produce a solo-CD with each of the winners.
More information on the Press information or on the website www.woodwinds-competition.com.

Zaterdag 29 maart 2014 : Workshop Italiaanse barokmuziek uit de 18de eeuw voor blokfluitisten
Docenten: Jacqueline Dubach (blokfluit) en Elly van Munster (luit).
Bestemd voor: blokfluitisten.
Locatie: 't Huys Dever in Lisse, Heereweg 349A.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur, ontvangst vanaf 9.30 uur.
Cursusprijs: € 67,00.
Voor meer informatie en aanmelden: Jacqueline Dubach via info@ensemble-fortuna.nl.

Zaterdag 29 maart 2014 : Tweede blokfluitdag van Muziekschool De Muzen in Veenendaal
Lijkt het je leuk om mee te spelen in een groot blokfluitensemble? Doe dan zaterdag 29 maart mee aan de tweede Blokfluitdag van Muziekschool de Muzen!
Tijdens de Blokfluitdag, die dit jaar onder leiding staat van Leonard Krijgsman en Ad van Vliet, worden verschillende muziekstijlen geoefend. Maar bovenal staat het speelplezier voorop. Alle blokfluitisten met minimaal 1 jaar ervaring kunnen dan ook mee doen. De docenten zorgen ervoor dat voor elk niveau speelbare muziek aanwezig is. Er worden ook groepen gemaakt op basis van niveau.
De Blokfluitdag vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur in Spectrum; de beginnersgroep begint om 14.15 uur. Spelers die ook lage blokfluiten bespelen, zoals bas en grootbas, zijn zeker ook zeer welkom tijdens deze bijzondere dag.
Deelname is gratis, wel dien je naast de eigen blokfluit(en) zelf een lunchpakket mee te nemen. Voor drinken wordt gezorgd.
Meer informatie en een aanmeldingsformulier vind je in de bijgaande flyer.

Zondag 30 maart 2014: Euregio Blokfluitfestival in Almelo
Op zondag 30 maart 2014 organiseren de Kaliber Kunstenschool, Musikschule Nordhorn en The Royal Wind Music voor het eerst in Almelo het Euregio Blokfluitfestival. Het festival is bedoeld voor iedereen, jong en oud, op elk niveau, die graag blokfluit speelt. Je kunt je als individuele deelnemer of als ensemble aanmelden. Er is een uitgebreide ensembleworkshops en er zijn workshops speciaal gericht op kinderen. De dag wordt afgesloten met een concert van de Royal Wind Music.
Tijd: 13.00 - 18.30 uur.
Locatie: Kaliber Kunstenschool, Hof 88, Elisabethhof 2, Almelo.
Kosten: ensembles € 150,00, individuele deelnemers € 25,00, kinderen € 15,00.
Aanmelden en verdere informatie: Kaliber Kunstenschool.

Zondag 30 maart 2014: Muziekcursus volkse barokmuziek uit het 17e en 18e eeuwse Holland
Zondag 30 maart geeft Cor van Sliedregt in de Knapzak te Wormerveer een workshop Volkse Barokmuziek voor muzikanten. In deze workshop onderzoeken we gezamenlijk hoe je anonieme instrumentale dansmuziek en speelmansmuziek uit de 17e en 18e eeuw kunt spelen.
De workshop is een uitdaging voor muzikanten die van de geijkte paden durven afwijken en eens iets anders willen proberen en creatief en experimenteel wilen omgaan met de éénstemmige melodieën. Tijdens deze cursus worden praktische tips en informatie gegeven voor zowel een historische als een moderne benadering van het notenmateriaal. Aan de orde komen: akkoorden, tweede stem, baspartij, tempo enzovoorts. Een deel van de bladmuziek wordt van te voren toegestuurd. Na afloop ontvangen de cursisten een syllabus. De cursus is geschikt voor instrumenten met een oorsprong van vóór 1800, in hedendaagse stemming. Overige instrumenten in overleg met de docent.
De workshop is van 10 tot 17 uur in De Knapzak, Noordeinde 18, Wormerveer. De prijs: € 35,-- is incl. koffie, thee en een uitgebreid informatie-pakket.
Meer informatie en opgave deelname: Tel. 0228 319 022, E-mail: coda.coda@quicknet.nl en in de bijgaande affiche en persbericht.

Zaterdag zaterdag 5 april 2014 : 3D-dag in Delft
Op zaterdag 5 april 2014 wordt voor de zesde keer door Hilde de Wolf en Sonja Gruijs een blokfluitstudiedag voor blokfluitspelers/liefhebbers uit alle delen van Zuid-Holland. georganiseerd. Centraal staat Engelse renaissance muziek.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Locatie: Delft, De VAK, centrum voor de kunsten, Westvest 9, 2611 AX Delft.
Kosten (inclusief koffie/thee, lunch en bladmuziek): € 36,50 voor leerlingen van Hilde de Wolf en Sonja Gruijs, € 47,50 voor anderen.
Niveau: spelers met een gemiddelde samenspelervaring. Verder informatie: hier
Aanmelden kan via: info@hildedewolf.com.

Zaterdag en zondag 12 en 13 april èn 14 en 15 juni 2014; workshops I en II van Aventure: 1514: in Holland klinkt... muziek uit Het Paradijs
Workshop I vindt plaats in het Amsterdam Museum (het voormalig Sint Lucienklooster), Kalverstraat 92 in Amsterdam.
Workshop II vindt plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1 in Alkmaar.
Het repertoire ligt rond de Ecce panis-mis uit de Occo Codex. Eindpresentatie in Almaar door de deelnemers van de workshops.
Uitgebreid gelegenheid tot museumbezoek. Docenten: Marco Magalhães, Christopher Kale en Ita Hijmans.
Voor: gevorderde (koor)zangers en renaissance instrumentalisten.
kosten: € 200, wil je bijpassende concerten ook bijwonen € 210.
Aanmelden vóór 15 februari 2014 bij Ita Hijmans.
Voor meer informatie zie www.aventure-ensemble.nl.

Vrijdag 16 t/m zondag 18 mei 2014 : Renaissance Zomerweek voor zangers en instrumentalisten
Blokfluitist Jacqueline Dubach en tenor Christopher Kale van ensemble Fortuna zijn specialisten in de uitvoering van muziek uit middeleeuwen en renaissance. Hun passie voor dit vroege repertoire is meer dan aanstekelijk – alle reden om een weekendcursus te geven!
We spelen en zingen in kleine en grote bezetting, in homogene en heterogene ensembles, waarbij cursisten zoveel mogelijk worden ingedeeld in ensembles van gelijk niveau.
Dansdocent Frank, gespecialiseerd in historische dans, verzorgt het dansgedeelte van deze cursus voor dans fanaten en iedereen die eens wil kennismaken met het historische dansrepertoire. Ervaring met dit repertoire is niet vereist, ensemble-ervaring is een pre.
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten), Christopher Kale (zangers) en Frank Perenboom (dans).
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: aanvang vrijdag 19.30 uur ná het diner, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 325,00 voor Huismuziekleden, € 355,00 voor anderen. 50% korting als je 30 jaar of jonger bent.
Bestemd voor: zangers (alle stemtypen) en bespelers van viool, altviool, cello, viola da gamba, theorbe, luit, gitaar, blokfluit en baroktrombone.
Het is de bedoeling dat iedereen gaat dansen, maar dit is niet verplicht.
Niveau: beginners en gevorderden, cursisten worden zoveel mogelijk in ensembles van gelijk niveau ingedeeld.
Heeft u zin om dit weekend mee te maken? Online informatie en inschrijven vóór 16 maart 2014 bij Huismuziek.

Zaterdag 17 mei 2014 : Blokfluit- en gambadag Maastricht
Op zaterdag 17 mei vindt in Maastricht de Blokfluit- en gambadag plaats.
Gewerkt wordt onder leiding van hoofdvakdocent Sascha Mommertz aan Ricercar a 4. Ut.re.mi.fa.sol.la (H.L. Hassler), Sarabande en Rondeau uit “Les fêtes de Ramire 1745” (J.P. Rameau) en samen met de gamba's aan Dreichörige Kanzone van Giovanni Gabrieli.
De dag eindigt met een presentatie.
Tijd: 10.00 - 17.30 uur; kosten: € 50,00.
Locatie: Kumulus Muziekschool, Sint Maartenspoort 2, Maastricht.
Aanmelden via smommertz@hotmail.com.

Zondag 18 mei 2014 : Groot blokfluitspektakel Breda
250 blokfluitisten die samen een moderne compositie spelen!!!??? Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar het gaat gebeuren op 18 mei 2014 in de Grote Kerk in Breda. Componist Kristoffer Zegers geeft die dag eerst een workshop over zijn compositie Phlaze en die wordt later op de dag uitgevoerd door 250 blokfluitisten.
Het stuk is gebaseerd op Zegers’ compositie Pianophasing (voor 60 piano’s). De componist is nog op zoek naar meer blokfluitisten, bijvoorbeeld naar docenten met hun leerlingen.
Repetities op zaterdag 10 mei kerkje Bavel (bij Breda) en vrijdag 16 mei (kerkje Bavel bij Breda) en een generale repetitie op de dag zelf van het concert.
Tijden zijn nog niet precies bekend maar komen binnenkort.
Een kleinere versie (25 fluiten) vind je op YouTube.
Meer informatie via de componist: per e-mail: kzegers@casema.nl of per telefoon: 06 5108 8933.

Zaterdag 7 t/m maandag 9 juni 2014 : Prijs Mieke Van Weddingen Editie 2014
De Prijs Mieke Van Weddingen is een blokfluitwedstrijd voor individuele blokfluitspelers. Helemaal in de geest van blokfluitiste Mieke Van Weddingen (1962 tot 2009) is het een wedstrijd waarin een gezonde competitiedrang gepaard gaat met een gemoedelijke, positieve sfeer.
Een 6-koppige, internationale jury onder leiding van Bart Spanhove beoordeelt alle kandidaten nauwgezet en schrijft voor elk afzonderlijk een certificaat waarin vooral de positieve elementen in hun optreden geformuleerd worden naast enkele raadgevingen en werkpunten. Zo neemt iedereen naast een fijne herinnering ook een aanzet mee tot verdere muzikale ontwikkeling. Er zijn dus winnaars, maar geen verliezers.
Locatie: LUCA, Lemmensinstituut (Leuven, België).
Opzet: De wedstrijd voorziet 3 amateurgroepen volgens leeftijd: tot 12 jaar, tot 16 jaar en tot 22 jaar. De 4de categorie is voorbehouden voor pre-professionele blokfluitspelers: hetzij nog studerend aan een muziekhogeschool, hetzij reeds afgestudeerd maar met een maximum leeftijd van 30 jaar.
Meer informatie op deze flyer en via de website www.prijsmiekevanweddingen.be.

Zaterdag en zondag 14 en 15 juni 2014; workshop II van Aventure: 1514: in Holland klinkt... muziek uit Het Paradijs
Workshop I vindt plaats op 12 en 13 april in het Amsterdam Museum (het voormalig Sint Lucienklooster), Kalverstraat 92 in Amsterdam.
Workshop II vindt plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1 in Alkmaar.
Het repertoire ligt rond de Ecce panis-mis uit de Occo Codex. Eindpresentatie in Alkmaar door de deelnemers van de workshops.
Uitgebreid gelegenheid tot museumbezoek. Docenten: Marco Magalhães, Christopher Kale en Ita Hijmans.
Voor: gevorderde (koor)zangers en renaissance instrumentalisten.
kosten: € 200, wil je bijpassende concerten ook bijwonen € 210.
Aanmelden vóór 15 februari 2014 bij Ita Hijmans.
Voor meer informatie zie www.aventure-ensemble.nl.

Zaterdag 28 juni t/m woensdag 2 juli 2014 : Huismuziek cursus "Bach blokfluitvijfdaagse" voor blokfluitisten
Docenten: Ester van der Veen en Kim Stockx van blokfluitkwartet Red Rose Four, Bestemd voor: blokfluitisten.
Niveau: vanaf gemiddeld niveau.
Locatie: De Spreeuwelse Heide, Westelbeers, Spreeuwelsedijk 9.
Tijd: aankomst zaterdag 10.00 uur aankomst, einde woensdag 16.00 uur.
Cursusprijs: € 475,00 voor Huismuziekleden, € 515,00 voor anderen. 50% korting als 30 jaar of jonger bent.
Bijzonderheden: Allerlei werken van Bach in kleine en grote bezettingen worden ingestudeerd met een presentatie aan het eind. Je krijgt de bladmuziek ter voorbereiding toegestuurd.
Online informatie en inschrijven vóór 28 februari 2014 bij Huismuziek.

Donderdag 3 juli 2014 : Speel-in blokfluit in Leiden
Op donderdagavond 3 juli organiseren twee Leidse speelgroepen een open avond. Normaal komen zij ieder tweewekelijks op donderdagavond bijeen en spelen dan gevarieerd repertoire voor blokfluitensemble. Het hele arsenaal aan blokfluiten, van sopranino- tot en met contrabasblokfluit wordt door hen bespeeld.
Gastspelers zijn deze avond van harte welkom. Er zullen o.a. stukken van Susato, dubbelkorige renaissancemuziek en een eigentijds stuk van Eileen Silcocks worden gespeeld. Muziek is van tevoren beschikbaar.
De avond staat onder leiding van Mechtild Boog (speelgroep Leiden 75) en Bernadette Pollen (speelgroep Piet Kunst), en vindt plaats in Buurtcentrum De Vogelvlucht, Boshuizerlaan 5 te Leiden.
Inloop vanaf 19:30 uur, van 20:00 – 22:00 uur zal er gespeeld worden met een korte pauze.
Deelname is gratis. Info en aanmelden: m.boog.duif@gmail.com (tel. 071 542 4040).

Maandag 28 juli t/m vrijdag 1 augustus 2014 : Cursus Kamermuziek in Perugia, Italië
Trakteer jezelf op een aantrekkelijke midweek Perugia! In het Istituto Musical 'G. Frescobaldi', in het inspirerende, historische centrum van Perugia, organiseert Accademia Amsterdam een zomercursus kamermuziek voor amateurs van alle leeftijden en beginnende conservatoriumstudenten: dansers, zangers en instrumentalisten (strijkers, blazers, klavecimbel/basso continuo). Er worden extra masterclasses georganiseerd voor wie individuele aanwijzingen wil voor techniek en interpretatie.
Barokdansspecialist Ricardo Barros geeft de dansworkshops. Docent voor de blokfluitisten en andere blazers: Onno Verschoor.
Voor vrienden, partners en andere belangstellenden zijn er in samenwerking met de Università per Stranieri di Perugia cursussen Italiaanse taal & literatuur, tekenen en & schilderen en koken.
Overnachting in hotel Signa (gereduceerd tarief), op een camping of in een "ostello" in het centrum van Perugia.
Kortingen voor studenten, vroegboekers (vóór 1 april 2014) en docenten die hun leerlingen meebrengen. Ook met vervoer is van alles te regelen.
Meer info en inschrijving: www.amstelimpresariaat.nl.

Vrijdag 22 t/m zondag 24 augustus 2014 : Blokfluitfestival Mechelen
Sinds 1989 wordt in Mechelen jaarlijks een blokfluitfestival georganiseerd. Het festival staat open voor alle blokfluitisten, jong en oud. In 2014 heeft het festival van 22 t/m 24 augustus plaats in het conservatorium te Mechelen, Melaan 3–5.
Er zijn samenspelsessies, er wordt gewerkt met een groot blokfluitkoor onder leiding van Bart Spanhove en er bestaat de mogelijkheid tot vrij samenspel. Ook worden er masterclasses gegeven.
Voor jongeren van 7 tot 14 jaar is er een apart programma op 22 en 23 augustus.
Er zijn concerten en er is een markt voor instrumenten en bladmuziek.
Meer informatie op we website www.blokfluitdagen.be.

Donderdag 11 september 2014 : Open repetitie blokfluitensemble 'Sambuca'
Op donderdag 11 september houdt het Eindhovens studenten muziek gezelschap ESMG Quadrivium een open repetitie avond. Onderdeel van dit gezelschap is het blokfluitensemble Sambuca. Sambuca heeft een zeer gevarieerd muziekrepertoire en staat onder leiding van dirigent Maartje van den Boom. Door het jaar heen geeft Sambuca verschillende concerten waaronder bij Muziek op de Dommel.
Sambuca repeteert tweewekelijks op donderdag van 19.45u tot 21.15u. Het niveau is gevorderd (niveau C/D).
Ook studenten die niet in Eindhoven studeren en evt. oud-studenten zijn van harte welkom!
Meer info: esmgquadrivium.nl of neem contact op met sambuca@esmgquadrivium.nl.

Zaterdag 11 oktober 2014 : Huismuziek workshop rond jubilarissen
Zoals gewoonlijk organiseert afdeling Hoogvliet van de Vereniging voor Huismuziek weer een workshop rond jubilarissen. Deze workshop zal plaatsvinden in de Dorpskerk van Hoogvliet en staat onder leiding van Roel Vos. De deuren gaan open om 9.30 vanwege koffie en thee, de workshop zelf begint om 10.00 en zal duren tot rond 17.00 waarbij het laatste half uur besteed wordt aan de uitvoering van de muziek waar we de hele dag zo op hebben zitten zweten. Hierbij is publieke belangstelling zeer welkom!
De workshop is in principe geschikt voor alle instrumenten (behalve toetsen), in de praktijk blijken er voornamelijk blokfluitisten op af te komen.
De werken die we willen bestuderen zijn van Simone Molinaro (plm. 1564-1634): Laudate Dominum voor zes instrumenten, en van Hans Leo Hassler(1564-1612) Laudate Dominum voor acht stemmen. Vooraf krijgt iedereen natuurlijk de muziek thuisgestuurd.
De kosten voor deze dag zijn 30,- welke u kunt overmaken op rekeningnr. NL52 INGB 0005 6063 63 t.n.v. Huismuziek Speelgroep Hoogvliet, onder vermelding van "Workshop 2014". Bij de prijs is de bladmuziek, de koffie en de thee inbegrepen, voor de lunch dient u zelf te zorgen.
Aanmelden kan geschieden via de mail (vos.ro@online.nl) onder vermelding van de instrumenten waarop u inzetbaar bent, ongeveer uw niveau en het adres waar de muziek heen moet. Helaas is er geen ruimte voor toetsenisten. Vanwege het toesturen van de muziek en enige oefentijd sluit de inschrijving zondag 14 september. Genoemd mailadres is ook te gebruiken voor het stellen van vragen.

Zaterdag 11 t/m zondag 12 oktober 2014 : Huismuziek cursus 'Il gusto Italiano' voor blokfluitisten en gambisten
Docenten: Katja Dolanski en Lucia Mense.
De deelnemers verdiepen zich om de Italiaanse vroegbarokke muziek. Het wordt genieten met dansemnuziek, canzonas en madrigalen van de Itraliaanse levenslust.
Niveau: gemiddeld; voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: De Spreeuwelse Heide, Westelbeers (Spreeuwelsedijk 9).
Tijd: begin zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 240,00 voor Huismuziekleden, € 270,00 voor anderen. € 120 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 11 augustus 2014 bij www.huismuziek.nl.

Maandag 20 t/m vrijdag 24 oktober 2014 : Maak je eigen bamboefluit
"Maak je eigen bamboefluit" onder leiding van Renilde Duif, meester van het pijpersgilde, componist, koordirigent en muziekdocent.
Wanneer: 20-24 oktober 2014. Waar: Nivon Natuurvriendenhuis Allardsoog, Jarich van der Wielenwei 42, 9343 TC Een West.
Voor jong en oud. Kosten 175 euro volwassen Nivonleden, niet leden 198 euro, kind lid 84 euro, niet lid 94 euro. Prijs inclusief 4x overnachting, aankomstdiner, cursus, materiaal, koffie/thee/limonade. Andere dagen maaltijden zelf klaarmaken. Grote compleet ingerichte keuken.
Gezinsleden die niet meedoen betalen alleen overnachting en aankomstdiner.
Dagelijks gelegenheid voor eigen vrije tijdsbesteding in huis of in de prachtige omgeving rondom!
Website: www.nvhallardsoog.nl (zie bij Agenda) en email voor info en aanmelding: allardsoog@nivon.nl

Zaterdag 25 oktober 2014 : Dag van de oude Muziek in Nieuw-Vennep
Een hele dag samen barok- en renaissancemuziek maken; leuk, leerzaam en bovendien een stevige stap vooruit in de samenspeelvaardigheden. Je kunt meedoen als je minimaal vijf jaar les hebt op een van de volgende instrumenten: blokfluit, hobo, viool, altviool, cello, fagot, dwarsfluit klavecimbel en orgel. Pianisten met belangstelling voor oude muziek zijn ook van harte welkom om te komen begeleiden op klavecimbel. Ook is er plaats voor een beperkt aantal goede zangers.
Adres: Pier K Nieuw-Vennep, Harmonieplein 2, 2151 AL Nieuw-Vennep.
Kosten: € 20 tot 21 jaar, € 25 vanaf 21 jaar.
Tijden: 10:00 - 16:00 uur.
Inschrijven voor 1 september 2014. Meer informatie en inschrijfformulier via pier-k.nl.

Zaterdag 25 oktober 2014 : Workshop Engelse barokmuziek op 14e eeuws kasteeltje
Na de succesvolle workshop Italiaanse barokmuziek, geven blokfluitiste Jacqueline Dubach en luitiste Elly van Munster weer een workshop barokmuziek voor (alt-)blokfluitisten in het prachtige kasteeltje 't Huys Dever in Lisse. Dit keer gaan we aan de slag met Engelse baroksonates van Georg Friedrich Händel en Robert Valentine, en Divisions upon an Italian ground van Robert Carr. De muziek is zó gekozen, dat spelers van niveau goede beginner tot en met gevorderde spelers zich kunnen opgeven. In de workshop gaan we werken aan expressie en interpretatie, met veel nadruk op het spelen met continuo (begeleiding). De deelnemers worden door Elly van Munster begeleid op chitaronne.
De dag wordt afgesloten met een informeel “toonmoment”, waarvan iedereen een professionele opname krijgt. De workshopprijs is inclusief uitgebreide lunch en koffie/thee. En een kleine rondleiding door het kasteeltje hoort er natuurlijk ook bij: in de tentoonstellingsruimte ligt een bijzonder blokfluitje dat is opgegraven bij de restauratie van het kasteeltje!
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers, daarom wordt de workshop op twee data aangeboden, maar vol=vol!
Praktische informatie:
Zaterdag 25 oktober 2014 (uiterste inschrijfdatum 22 september 2014) en
zaterdag 14 maart 2015 (uiterste inschrijfdatum 9 februari 2015).
Workshop van 10.00 tot 17.00 uur, ontvangst vanaf 9.30 uur. Let op: kasteel Dever is een monument met wenteltrappen, en niet toegankelijk voor minder validen. Prijs € 70,- per persoon. Meer uitgebreide informatie over de workshop en opgeven kan bij Jacqueline Dubach via info@ensemble-fortuna.nl. Zie ook www.ensemble-fortuna.nl voor informatie over Jacqueline en Elly, en www.kasteeldever.nl voor meer informatie over 't Huys Dever.

Oktober 2014 tot april 2015 : Bouw van een sopranino- of sopraanblokfluit
Docent: Jan Bouterse.
Data: in overleg, vanaf oktober 2014 tot april 2015.
Prijs: € 200, € 150 voor bouw- en cursusleden, € 75 voor deelnemers tot en met 30 jaar (exclusief materiaal en cursusboek).
Je moet bekend zijn met het spelen van de blokfluit en met de theorie en praktijk van de muziek, zoals het lezen van noten. Dit seizoen staan de kleinere blokfluiten centraal. Wie nog geen ervaring heeft, kan een renaissancemodel sopraanblokfluit maken. Meer ervaren bouwers kunnen aan de slag met een baroksopranino of een sopraanblokfluit in lage stemming (a=415 Hz) bouwen. Wie een ander type of een traverso wil bouwen, kan contact opnemen voor individuele begeleiding.
Meer informatie bij de docent: tel. 0172 - 44 59 57, e-mail info@mcjbouterse.nl.

Zaterdag 8 november 2014 : 3D Blokfluitdag in Delft
Het thema van deze blokfluitdag is Engelse consortmuziek uit de renaissance en barok.
Er zijn twee niveau groepen die allebei 2 workshops krijgen aangeboden.
BEGINNERS niveau 2-3: 1e Workshop: The Silver Swan van Gibbons en Said I that Amarillis van Morley, 2e Workshop: Concerto van Pepusch.
GEVORDERDEN niveau 4 (eventueel 3): 1e Workshop Vijfstemmige dansen van Dowland; Jenkins; Holborne, 2e Workshop: Fantasie no 2 van Byrd.
De niveau indeling vind je op het aanmeldingsformulier. De dag begint om 10 uur en om 16 uur is er een presentatie van de tweede workshop van beide groepen.
De deelname kost € 35 voor leerlingen van Sonja en Hilde en € 45 voor alle andere belangstellenden.
De muziek wordt digitaal toegezonden; zelf lunch meenemen.
De studiedag vindt weer plaats in het mooie gebouw van De VAK, centrum voor de kunsten te Delft aan de Westvest 9.
Meer informatie op hildedewolf.com en www.sonjagruys.info. Hier vind je een aanmeldingsformulier en uitleg niveau's.

Zaterdag 22 november 2014 : Huismuziek Workshop 'Renaissancedag: cadeautjes uit de Lage landen' voor instrumentalisten en zangers
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van ensemble Fortuna.
Bestemd voor: zangers en bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, viool en viola da gamba.
Niveau: gemiddeld; voorbereiding noodzakelijk; blokfluitisten moeten in elk geval alt en tenor spelen.
Locatie: muzyQ, Amsterdam, Atlantisplein 1.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs: € 95,00 voor Huismuziekleden, € 110,00 voor anderen. € 47,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Heb je aardigheid in deze interessante cursus? online informatie en inschrijven vóór 22 oktober 2014 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 13 december 2014 : Huismuziek cursus 'Muziek voor Advent en Kerst' voor blokfluiten
Docent: Bert Honig van BRISK Recorder Quartet Amterdam.
Prachtige kers- en Adventsliederen, kerstmuziek van Praetorius, Gabrieli en Bach en Engelse Carols.
Niveau: gevorderd; voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Stayokay Slot Assumburg, Heemskerk, Tolweg 9.
Tijd: begin zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 180,00 voor Huismuziekleden, € 210,00 voor anderen, € 90,00 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 13 oktober 2014 bij www.huismuziek.nl.