BLOKFLUIT-EVENEMENTEN IN HET JAAR 2009
>>> Denk er aan dat veel links niet meer aktueel zullen zijn. <<<

Zaterdag 7 februari 2009 : Jaarlijkse Blokfluitdag in Heerenveen.
Ook dit jaar zijn er weer verschillende workshops voor gevorderden en beginners, jong en oud.
Het belooft weer een geweldige dag te worden met Vivaldi concert opus 3 nr 10 voor 4 solisten en orkest o.l.v. Paul van der Voort, muziek van Purcell o.l.v. Joke de Jager, kinderworkshop o.l.v. Leida van der Heide en masterclasses ensemblespel én een workshop barokmuziek o.l.v. Marit Darlang.
De muziek wordt toegestuurd en aanmelden kan vanaf half oktober via www.centrumvoordekunstena7.nl en klik dan op activiteiten en dan op blokfluitdag.

Zaterdag 7 maart 2009 : Blokfluitdag in het ICO in Assen.
Het ICO Centrum voor Kunst en Cultuur in Assen organiseert zijn eerste blokfluitdag met workshops, een blokfluitatelier, een concert van Quintessens en een afsluitend concert van alle deelnemers. Het aantal plaatsen per workshop is beperkt, dus wees er snel bij
Alle informatie en een inschrijvingsformulier in de bijlage.
Let op: de organisatie van de blokfluitdag verzoekt de deelnemers aan de workshops van Peter van de Wateren (Requiem en Sieben Worte) om bij de inschrijving ook de blokfluit van hun voorkeur te vermelden.

Zaterdag 21 maart 2009 : Blokfluitensemble Rosa Nova speelt 'Pien en de Wolf'.
Pien en de Wolf is een vrolijke bewerking van het beroemde muzikale verhaal van Prokofjev uit 1936, dat wordt uitgevoerd door Poppentheater Peterselie en Blokfluitensemble Rosa Nova in Theater de Tramwerkplaats in Winschoten.
Alle informatie in bijgaande flyer

Zaterdag 2 mei 2009 : Studiedag rondom L’Alphabet de la Musique van Johann Christian Schickhardt.
In de Studio Oude Muziek in Utrecht vindt de 8e studiedag voor blokfluitisten en klavecinisten plaats. Het onderwerp van deze dag zal zijn: l’Alphabet de la Musique voor blokfluit en basso continuo van Johann Christian Schickhardt.
De blokfluitist Sascha Mommertz en de klaveciniste Martine Visser zullen deze dag leiden. De studiedag bestaat uit workshops, een lezing en een docentenconcert.
De cursus is bedoeld voor gevorderde blokfluitisten (in het bezit van altblokfluit) en gevorderde klavecinisten (kunnen spelen van cijfers zonder uitgewerkte partij). Tijdens deze dag zullen aspecten als uitvoeringspraktijk, ensemblespel, versieringspraktijk e.d. ruimschoots aan bod komen. Deelname als bestaand ensemble is mogelijk evenals individuele inschrijving. Stemming is A=415 Hz!
Meer informatie en een inschrijvingsformulier in de bijlage

Woensdag 8 t/m maandag 13 juli 2009 : TIGNALE IN MUSICA - Corsi di Alto Perfezionamento Musicale 2009.
Docenten (blokfluit): Daniele Bragetti, Seiko Tanaka (zijn in de jaren '90 aan het Conservatorium van Amsterdam afgestudeerd en spreken dus goed Nederlands).
Plaats: Tignale (Bs), Gardameer.
Taal: Italiaans, Japans, Engels, Nederlands.
Voor meer inlichtingen en voor inschrijvingen: www.associazionemusa.com/CORSI_TIGNALE.html.
En iets over het dorp van Tignale: www.tignale.org.

Zondag 12 t/m zondag 19 juli 2009 : Summer School of Early Music in Tsjechië.
Dit is een jaarlijks terugkerend evenement, waar al veel blokfluitspelers enthousiast van zijn teruggekomen. De groepen worden onderverdeeld naar instrument en naar niveau en er zijn veel blokfluitdocenten die les geven: Peter Holtslag, Alan Davis, Kerstin de Witt, Jostein Gundersen, Jan Rokyta, Julie Braná, Monika Devátá en Jan Kvapil.
Meer informatie op de website www.lssh.euweb.cz/en/index.html.

Vrijdag 21 t/m zondag 23 augustus 2009 : Blokfluitfestival in Mechelen (België)
Al weer voor de 20e keer vindt in Mechelen het meerdaagse Blokfluitfestival plaats. Dit festival richt zich op alle blokfluitisten, van jong tot oud en van beginneling tot conservatoriumstudent. Hoofdmoot in het programma zijn de samenspelsessies onder leiding van ervaren docenten uit verschillende landen. Daarnaast speelt men in blokfluitkoor, zijn er concerten door professionele ensembles, en wordt er een beurs voor instrumenten, bladmuziek enz. ingericht. Voor jongeren is er een speciaal programma, dat wordt afgesloten met een presentatie.
Voor meer inlichtingen zie de flyer met alle informatie, of de website www.blokfluitdagen.be
Voor meer informatie: info@blokfluitdagen.be.

Vrijdag 11 t/m zondag 13 september 2009 : Contrapunctus in polyfonie en hedendaagse muziek
Op vrijdag 11 september organiseert Musica, Impulscentrum voor muziek voor de vijfde maal de blokfluitcursus. Deze vijfde editie zet de 'Ars Fugandi' centraal en richt zich naar vaste of toevallig samengestelde ensembles. De cursus vindt plaats van vrijdag 11 tot zondag 13 september 2009 en laat ensembles de fugatische stijl kennen. Een feestelijk toonmoment, waar iedereen op is uitgenodigd, sluit het blokfluitweekend af.
Meer informatie:
Docenten: Bart Spanhove, Joris van Goethem en Tom Beets
Bezetting: vaste of toevallig samengestelde consorts, minimum niveau H1 muziekacademie of gelijkwaardig.
Aantal deelnemers: max. 8 ensembles
Datum: Vrijdag 8 september (18u.) tot zondag 13 september 2009 (18u.)
Prijs: 155 euro, overnachting en maaltijden inbegrepen. Een eenpersoonskamer kan aangevraagd worden voor een meerprijs van 10 euro/nacht (afhankelijk van beschikbaarheid).
Plaats: Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
Meer informatie via Marianne Boelaers: Marianne.Boelaers@musica.be.

Zaterdag 10 t/m zondag 11 oktober 2009 : Huismuziek cursus 'Cori di flauti’
Tijdens deze cursus staat de feestelijke muziek voor blokfluitensembles op het programma. Naast dubbelkorige werken uit de 17e eeuw van onder andere Gabrieli, Praetorius en Viadana, brengen we ook dubbelkorige werken uit de 20e eeuw ten gehore van onder andere Van Nieuwkerk en Werdin. Bij voldoende aanmeldingen komen driekorige en zelfs vierkorige werken op de lessenaar!
Er wordt gewerkt in twee aparte groepen, onder leiding van de twee docenten en er zijn diverse gezamenlijke sessies. Tijdens de sessies komen onderwerpen als intonatie, toonvorming en imitatietechniek aan bod.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit kunnen spelen en deze ook zelf meebrengen. Spelers met groot- en contrabassen zijn ook van harte welkom! Voor dit weekend zijn enkele groot-en contrabassen beschikbaar.
Docenten: Suzanne van der Helm en Sascha Mommertz, Locatie: De Glind (Nabij Barneveld), Cursusprijs: Huismuziekleden € 210,- anderen € 235,-, Speelniveau: 3 t/m 4, Maximum aantal deelnemers: 40.
Meer informatie bij Huismuziek: info@huismuziek.nl.

Zaterdag 31 oktober 2009 : G.F. Händel: de continuopartijen van de blokfluitsonates
Wie kent ze niet, clavecinisten en blokfluitisten, de grandioze, nooit vervelende, maar ook uiterst lastige sonates van Händel. Op deze studiedag van het clavecimbelgenootschap SCGN staan ze een hele dag lang in de schijnwerpers.
Clavecinist Marijn Slappendel en blokfluitist Sascha Mommertz vertellen erover, geven openbare lessen en voeren tenslotte zelf enkele uit.
Voor de openbare lessen kan eenieder zich opgeven, liefst als (vast) duo. Hoewel het clavecimbel uiteraard centraal staat, krijgt ook de blokfluit veel aandacht.
Adres: Delft, Oude Delft 179, Waalse Kerk (naast het Prinsenhof), aanvang 11u. (10.30u. koffie), afsluiting ca. 17u.
Opgave voor 10 oktober via www.scgn.org, eventueel: 050 3133628). Kosten: €15 (vakstudenten €10).

Zaterdag 7 november 2009 : Blokfluitorkestdag Midden-Nederland
Op 7 november 2009 wordt voor de 5e keer de Blokfluitorkestdag Midden-Nederland georganiseerd. Een dag waarbij blokfluitspelen centraal staat, met mensen die hetzelfde speelniveau als jij hebben. Er zijn 5 groepen samengesteld; ieder met hun eigen speelniveau. Iedere groep wordt begeleid door een professionele blokfluitdocent. Je kunt je inschrijven voor één van de volgende 5 groepen:
Groep 1. Beginnende kinderen - dirigent: Suzanne Gersch
Groep 2. Gemiddelde kinderen - dirigent: Sigrun Lefringhausen
Groep 3. Gevorderde kinderen - dirigent: Elly Veldhuizen
Groep 4. Gemiddelde volwassenen - dirigent: Coert Bremmers
Groep 5. Gevorderde volwassenen - dirigent: Saskia Coolen
’s Ochtends en ’s middags zijn er workshops waarin je met je groep een aantal muziekstukken gaat spelen. In een afsluitend concert kun je je familie en vrienden het eindresultaat laten horen. Het blokfluitkwintet Red Rose Four zal een bijzonder optreden verzorgen tijdens de lunch.
De Blokfluitorkestdag zal in de Vrije School te Zeist plaatsvinden.
Je kunt het verslag van 2008 lezen voor een impressie.
Download: flyer met uitgebreide informatie over de Blokfluitorkestdag 2009 (583 kb).
Digitaal inschrijfformulier: Blokfluitorkestdag 2009.
Voor vragen kun je contact opnemen met:
Dana Massad, e-mail: info@blokfluitensamenspel.nl. Tot ziens op de Blokfluitorkestdag!
Verslag van de Blokfluitorkestdag 2009 door Petra Kroesen.

Zaterdag 14 november 2009 : ERTA Studiedag
Op 14 november 2009 organiseert de ERTA weer een Studiedag in Apeldoorn.
Naast workshops voor blokfluitdocenten en –studenten door o.a. Erik Bosgraaf en Bart Spanhove, is er ook weer een programma voor de volwassen amateur blokfluitspeler o.l.v. Erik Bosgraaf en Hester Groenleer.
Het programma voor deze dag en het online inschrijfformulier kunt u vinden op onze site. Linksboven op deze Blokfluitpagina ziet u ons ERTA logo. Daarop klikken en dan onder het kopje Studiedag. We hopen op een enthousiaste opkomst.

Zaterdag 28 november 2009 : Studiedag blokfluitorkest
Op zaterdag 28 november vindt er een studiedag blokfluitorkest plaats in het gebouw van De VAK, centrum voor de kunsten te Delft.
Hilde de Wolf en Sonja Gruijs organiseren dit blokfluitevenement voor al hun leerlingen, uit Den Haag, Delft en Dordrecht, samen vormen zij Blokfluitorkest 3D.
De studiedag wordt afgesloten met een presentatie. Deze is openbaar en gratis toegankelijk. Het concert begint om 16.00 uur, de zaal is geopend voor publiek vanaf 15.45 uur. Adres: De VAK, centrum voor de kunsten, Westvest 9, 2611 AX Delft.
Er is ook plaats voor aanmeldingen van buitenaf, vooral voor de grotere fluiten.
Meer informatie bij Sonja Gruijs, e-mail: sonjagruys@gmail.com.

Zaterdag 28 november 2009 : 9e studiedag voor blokfluitisten en klavecinisten
Het onderwerp van deze dag zal zijn: The Division Flute. De blokfluitist Sascha Mommertz en de klaveciniste Martine Visser zullen deze dag leiden. De studiedag bestaat uit workshops, een lezing en een docentenconcert. Stemming is A=415 Hz!
De cursus is bedoeld voor gevorderde blokfluitisten (in het bezit van altblokfluit) en gevorderde klavecinisten (kunnen spelen van cijfers zonder uitgewerkte partij). Tijdens deze dag zullen aspecten als uitvoeringspraktijk, ensemblespel, versieringspraktijk e.d. ruimschoots aan bod komen. Deelname als bestaand ensemble is mogelijk evenals individuele inschrijving. De muziek (veelal in facsimile) wordt van te voren toegestuurd. Ieder ensemble krijgt 2 lessen. Er is plaats voor max. 6 blokfluitisten (actief) en max. 6 klavecinisten (actief). Daarnaast is er plaats voor luisteraars.
Meer informatie en aanmelden bij Sascha Mommertz, telefoon: 06-41435960, e-mail: smommertz@hotmail.com.

zaterdag 12 december 2009 : Trio Cordevente geeft open les/workshops en concert in Eelde
Erik Bosgraaf (blokfluiten), Izhar Elias (luit en gitaar) en Alessandro Pianu (clavecimbel) geven open lessen/workshops voor gevorderden/professionele spelers van 13-17 uur. Zowel voor ensembles als solospelers.
20.15 uur Concert Eelde, Museum Vosbergen.
Kosten: 35 euro voor de hele dag (incl. concert); 12,50 euro voor alleen het concert; 5 euro passief toehoorder. Info en opgave www.museumvosbergen.nl/concerten.htm