DE DUIMTECHNIEK BIJ HOGE NOTEN
Veel amateurs hebben problemen met het spelen van hoge noten. Dat is eenvoudig te verhelpen door jezelf een aantal technieken eigen te maken. Yvonne Miller Nixon schreef hierover: Wat betreft de duimtechniek van de linker duim heb ik jarenlang geworsteld, totdat ik ontdekte dat ik met een paar slechte gewoonten moest breken. Hier is wat ik geleerd heb.
1. De linker duim zou helemaal geen druk moeten uitoefenen op de blokfluit. In feite kun je de hoge noten spelen door de luchtstroom 'te breken' door de duim dichtbij of maar net op het duimgat te zetten. Probeer het! Met andere woorden, de linker duim zou onder alle omstandigheden volledig ontspannen moeten zijn en de blokfluit maar net moeten aanraken. Op deze manier zou er bij het duimgat van de blokfluit ook geen inkeping mogen ontstaan. Inderdaad, al de blokfluiten uit mijn 'beginners-en-iets-meer-gevorderd'-tijd, inclusief de plastic fluiten, hebben inkepingen! Mijn meer recente blokfluiten hebben die inkeping niet meer, sinds ik heb geleerd om (in de meeste gevallen) met een ontspannen duim te spelen.
2. Er bestaat geen exacte plaats waar de linker duim op het duimgat geplaatst moet worden. De linker duim moet vrij zijn om de toon af te stemmen en dat is afhankelijk van elke noot. En nogmaals, als de duim ontspannen is, is dit afstemmen gemakkelijk.
3. De belangrijkste techniek bij het spelen van hoge noten, speciaal de lastige hoge f is: ademsteun. Het is noodzakelijk bij deze (en andere) hoge noten om er zeker van te zijn dat je diep adem haalt die laag zit. Als je dit op de juiste manier doet, dan voel je ruimte en spanning in je onderlichaam, zijden en zelfs in je rug. Als ook de wangen en bovenlip ontspannen worden gehouden, dan zul je ook in deze gebieden de luchtdruk voelen, maar let op dat er hierdoor geen lucht bij je lippen weglekt, omdat dit ook verhindert dat je de hoge noten goed kunt spelen.
Nog enkele opmerkingen van anderen over dit onderwerp:
|