BLOKFLUITNIEUWS

Er komen bij de Blokfluitpagina regelmatig berichten binnen over leuk of interessant blokfluitnieuws. Omdat daarvoor op deze site eigenlijk nog geen ruimte was hebben wij daarvoor nu dit plekje gereserveerd. Dus: als er iets interessants te melden is op blokfluitgebied, stuur dan even een berichtje naar de webmaster (zie onderaan elke pagina).


Dolce Napoli
In het begin van de 18de eeuw kent Napels een bloeiend en rijk muziekleven en is op dat moment (op Parijs na) de grootste stad van Europa. In deze periode zijn in Napels relatief veel werken voor blokfluit geschreven. Inês d’Avena, oprichtter en artistiek leider van La Cicala, dook meer dan negentig - veelal onbekende - concerti, sinfonia’s en sonates op, gedateerd tussen 1695 en 1730. Een persoonlijke keuze hieruit zette zij op CD.
De CD is verkrijgbaar via de website van La Cicala www.lacicala.info) en via de betere CD(web-)winkel.


Merci, Jules
Jowan Merckx heeft zich bij het schrijven van de vele nieuwe melodieën voor de driedubbele cd "Merci, Jules" laten inspireren door de traditionele muziek van Vlaams Brabant uit de 19e eeuw. Deze muziek wordt o.a. gekenmerkt door modulaties, chromatische wendingen, virtuoze passages en drie- of vierdelige structuren. Amorroma Duo geeft aan deze traditie een eigen draai door dankbaar maar vrij met de stijl aan de slag te gaan. Ze speelt sprankelende, heldere en levendige muziek op barokharp en blokfluit, afgewisseld door solospel. Het is de eerste keer dat Amorroma Duo als louter duo naar buiten treedt.
De platenmaatschappij is: www.majesticstudio.be.


Het Notenkwartetspel
Een nieuw educatief spel, enig in zijn soort, dat kinderen op speelse wijze vertrouwd maakt met het notenschrift.
Het is géén lesmethode maar wel een unieke aanvulling op al het bestaande lesmateriaal voor beginners.
Geschikt voor beginners op àlle muziekinstrumenten. Maar iedereen kan het spelen want kennis van het notenschrift is niet nodig.
Ideaal voor leerlingen om te spelen in de vakantie met familie of vrienden.
Klik hier www.dorinewiersma.nl/notenkwartetspel.php voor meer informatie en beeldmateriaal.


Schifanoia released its first and homonymous CD in 2014. The strive of the duo was to show familiar, unexpected, cliché, bizarre and entertaining facets of Baroque duets. The duet as a didactic vehicle and also as an entertaining pastime imprints a sense of pleasure in music making, which matched with the high virtuosism and brilliant inventiveness so patent in some of these works, delivers a miniature of the Baroque period in its best light.
Informatie op www.schifanoia.net.


Een cd met traditionele liederen uit Wallonië, die veelal zijn opgetekend in de provincie Luik. Deze liederen werden oorspronkelijk a capella uitgevoerd tijdens lange vertel- en muziekavonden. Amorroma en Vincent Grégoire hebben deze liederen naar eigen smaak, plezier en goeddunken bewerkt met harmonisaties, toevoeging van instrumenten, bourdons etc., waarbij de originele teksten en melodieën bewaard zijn gebleven. Hier en daar zijn de liederen doorweven met de blokfluit als een derde stem en worden de liederen afgewisseld met instrumentale muziek, gecomponeerd door Jowan Merckx.
Informatie op Chants de Wallonie.


Del Canto Figurado - Vocale en instrumentale muziek uit de Spaanse renaissance
Muziek van o.a. Antonio, Hernando en Juan de Cabezón, Josquin Desprez, Francisco Guerrero, Cristóbal de Morales en Enríquez de Valderrábano.
The Royal Wind Music en Alfred Fernández, vihuela.
Capella Sancta Maria o.l.v. Enrique López-Cortón.
Artistieke leiding: Paul Leenhouts.
Lindoro MPC-123, februari 2012.


Nieuwe opleiding Blokfluit aan Fontys Conservatorium Tilburg
Vanaf september 2012 zal er aan het Fontys Conservatorium Tilburg een nieuwe opleiding blokfluit worden aangeboden door Sascha Mommertz. Het Fontys Conservatorium in Tilburg heeft een uitstekende reputatie op het gebied van het opleiden van blokfluitisten. In het verleden leidden docenten als Frans Brüggen, Jeanette van Wingerden en Pieter van Veen vele spelers en docenten op.
Meer informatie in het persbericht.


Early Ensemble Music studies
Met ingang van cursusjaar 2011-2012 gaat Jacqueline Dubach blokfluit geven aan het conservatorium in Tilburg, als onderdeel van de Early Ensemble Music studies. Naast de 'gewone' blokfluitlessen richt de opleiding zich dus vooral op ensemblerepertoire van middeleeuwen en renaissance. Er wordt intensief samengewerkt met de vocale afdeling en studenten leren zelfstandig een concertpraktijk op te bouwen dankzij de concerten die op kamermuziekpodia in Nederland en België worden georganiseerd.
Omdat Jacqueline toekomstige studenten graag attent wil maken op de opleiding plaatsen we hierbij een informatiefolder over de opleiding. Wie nog meer informatie wil kan contact opnemen met Jacqueline: jacquelinedubach@live.nl.


Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2011 stelt Amorroma de spiksplinternieuwe cd 'Carrousel' voor in het gemeenschapscentrum "De Wildeman" te Herent (bij Leuven), telkens om 20u30.
Het zal een speciale en unieke avond worden doordat Amorroma Duo op deze gelegenheid zal worden bijgestaan door nog zes andere muzikanten, die stuk voor stuk hun gewicht in goud waard zijn.
Alle info + reservaties op www.gcdewildeman.be, telefonisch: 0032 16 21 14 31.


22-11-2010: Met genoegen kan ik u melden dat mijn nieuwe cd met het Bassano Quartet inmiddels te koop is in de cd winkel en op de site van het ensemble www.bassano.nl
Klankvoorbeelden zijn te vinden op www.linnrecords.com
Met vriendelijke groet, Ronald Moelker.


11-11-2010: Presentatie met overdracht van het archief van de musicus Kees Otten
Ter gelegenheid van de overdracht van het archief van de musicus Kees Otten (1924-2008), organiseerde het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag in samenwerking met Marina Klunder, de weduwe van Kees Otten, op donderdag 11 november 2010 een presentatie.
Kees was baanbreker voor de Oude Muziek revival in Nederland, bovendien was hij degene die de blokfluit in ons land als serieus instrument introduceerde. Hij richtte in 1953 Muziekkring Obrecht op, een ensemble voor Middeleeuwse en Renaissance muziek dat ook in die jaren al voor de televisie optrad. In 1963 vormde hij het ensemble Syntagma Musicum waarmee hij wereldwijd concerteerde en vele grammofoonplaten opnam.
Tijdens de presentatie heeft Marina Klunder een korte toelichting gegeven op het archief. Daarna werd er muziek ten gehore gebracht dat werd aangekondigd en gepresenteerd door ceremoniemeester Rien de Reede. Ten slotte werd het archief van Kees Otten door Marina Klunder overgedragen aan het NMI.


29-10-2010: Vier op 'n Rij presenteert: Nowel Nowel.
Deze kerstcd is een bloemlezing van warme kerstInuziek van de Middeleeuwen tot de late Renaissance, van traditionele Carols, consort songs, Gregoriaanse gezangen en contrapuntische meesterwerken. Deze cd is een unicum in haar concept: vier blokfluiten gecombineerd met vier zangeressen, en eveneens in het feit dat ze een uniek instrument voor het eerst aan het woord laat op cd: de grootste blokfluit ter wereld, de drie meter hoge contrabas. Met muziek van Alexander Agricola 1446-1506, Clemens non Papa 1510-1555, Tomas Luis de Victoria 1548-1611, Lambert de Sayve 1548/9-1614, Jacob Praetorius 1586-1651, Michael Praetorius 1571-1621, Samuel Scheidt 1587 -1654, en anonieme componisten. Meer info op bijgaande flyer.
Info & bestellingen: www.flanders-recorder-quartet.be en tom@flanders-recorder-quartet.be.


14-09-2010: De eerste (demo)cd van balfolkgroep Violet is uit. En we noemen haar.... Een veelzijdige cd die een goede indruk geeft hoe traditionele muziek toch modern kan zijn. Luister naar enkele nummers op hun website www.folkforviolet.nl Kosten 5 Euro exclusief portokosten. De cd is via de website te bestellen of door een mailtje te sturen naar info@folkforviolet.nl.


29-08-2010: Johannes Ciconia & Guillaume Dufay – chansons.
Onder deze titel presenteert Fortuna haar nieuwe sacd die deze maand uitgebracht wordt bij Aliud Records.


19-08-2010: De CD London Love van ensemble Rossignol is uit en zal op maandag 6 september, tijdens een concert in de koepelkerk van Veenhuizen worden gepresenteerd (en vanaf dan ook verkrijgbaar zijn in de winkel)!
Het London Love-programma is uitgebracht op een super audio CD onder het label Aliud van Skarster Music Investment (ACD BH 050-2). Je kunt de CD bestellen door € 21,00 + € 2,00 verzendkosten over te maken op rekeningnummer 464646 650 t.n.v. A.J. Gort-Swytink, te Leidschendam.
Voor meer informatie kijk op: www.EnsembleRossignol.com.


29-05-2010: De nieuwe CD van Amorroma is te beluisteren en te bestellen via de website www.majesticstudio.be.


11-05-2010: Graag uw aandacht voor deze nieuwe CD-release:
"MANOSCRITTO DI NAPOLI 1725" - Concertos by Alessandro Scarlatti, Francesco Mancini and Domenico Sarri.
Uitgevoerd door PER FLAUTO: Bart Coen, recorder; Ryo Terakado, violin; An Van Laethem, violin; Mika Akiha, alto; Ronan Kernoa, cello; Herman Stinders, harpsichord and organ
SONY MUSIC 88697564082. Verkrijgbaar bij de gespecialiseerde muziekwinkels en via online websites.


12-04-2010: Blokfluitopleiding FEW heeft met 2 ensembles van FEW deelgenomen aan het Jeugd Muziek Concours Overijssel.
1 ensemble heeft de finale gewonnen. Flauto Trittico, bestaande uit Niels Schipper, Elsbeth Dokter en Lieke van de Helm, speelde in de voorronde zó overtuigend, dat ze met Sinfonia’s van J.S. Bach en ‘Les Barricades’ van Matthias Maute een finale-plaats wisten te bemachtigen. De vaart zat erin, en Flauto Trittico won de finale in categorie 2. Juryrapport: “Bravo! Wat een geweldig ensemble vormen jullie! Muzikaal spel in goede balans...”
Meer informatie in de bijlage.


13-01-2010: Op het label MDG is een CD uit waarop Heiko ter Schegget twee Händel sonates speelt op de originele alt blokfluiten van Pieter Bressan (bezit Frans Brüggen) afgewisseld met uitvoeringen op eigengemaakte kopieën. Een zeer bijzondere CD. Vooral bij de sonates op die op de originele Bressan fluiten zijn gespeeld. Ook de uitvoering "as such" is al heel bijzonder. Uitvoerenden: Heiko ter Schegget recorder, Svi Meniker harpsichord.
Het betreft een Super Audio CD (SACD) verschenen op het label MDG onder nummer MDG 905 1564-6.
Titel: Georg Friedrich Händel A Flauto e Cembalo. Zie ook www.mdg.de.


In verband met de 100e geboortedag van arrangeur, orkestleider en tv-presentator Pi Scheffer (1909-1988) is een interview op de website van de Muziekbibliotheek van de Omroep geplaatst, uitgezonden op 16 oktober 1962 in Scheffers programma 'Pas geperst' van de toen 27-jarige Frans Brüggen in diens hoedanigheid als blokfluitist. Het interview kan nu worden bekeken op de genoemde website via de link www.muziekbibliotheekvandeomroep.nl/mco_page/detail/20412.


Augustus 2009: ERTA-Nederland maakt een nieuwe start!
Het was even spannend, maar deze zomer is een enthousiast team van vier nieuwe bestuursleden van start gegaan voor de Nederlandse afdeling van de ERTA. Het nieuwe bestuur hoopt binnenkort officieel het stokje te mogen overnemen, maar is nu al bezig om de plannen en ideeën te inventariseren en om te buigen in daden. Het eerste resultaat hiervan zult u kunnen ervaren tijdens de jaarlijkse ERTA Studiedag op 14 november 2009 in Apeldoorn. Deze dag staat open voor professionele spelers, docenten en enthousiaste amateurblokfluitisten. Onder 'evenementen' vindt u een korte beschrijving van de Studiedag. Klik voor meer informatie op het ERTA logo links bovenin deze pagina!
Op de foto het nieuwe ERTA bestuur: (vlnr) Nienke van der Scheer, Erik Jan Schuringa, Saskia Teunisse en Lies van der Grient.


06-08-2009: Het Flanders Recorder Quartet 'Vier op 'n Rij' is trots zijn nieuwe cd The darke is my delight te mogen voorstellen.
Meer informatie over deze cd vindt u op www.flanders-recorder-quartet.be.


24-07-2009: Blokfluitensemble FEW maakte een concertreis naar Frankrijk.
Op uitnodiging gaf blokfluitensemble FEW in juli een drietal concerten in de omgeving van het Franse plaatsje Les Gets. Bij het concert in Les Gets (suites van Händel, muziek van César Franck, een Brandenburgs concert van Bach) werd een dubbele toegift afgedwongen. De Fransen konden de Nederlandse blokfluitisten best wel waarderen! In de (volle!) magistrale kerk van Taninges moest zelfs drie keer een toegift worden gegeven. Blokfluitensemble FEW kijkt met veel voldoening terug op de concertreis naar Frankrijk. In 2010 zijn ze opnieuw voor een aantal optredens uitgenodigd. Vive la France!


03-10-2008: Het Flanders Recorder Quartet 'Vier op 'n Rij' is trots zijn nieuwe cd The Six Wives of Henry VIII te mogen voorstellen.
Voor het publiek is de Engelse koning Henry VIII vooral gekend om zijn losbandig leven en zijn talrijke liefdesaffaires.
Toondichter Piet Swerts vond het muzikaal portretteren van Henry’s zes vrouwen een interessant uitgangspunt. Boeiend en gevarieerd schetst hij in 20 scènes het Engelse hofleven van Henry VIII: jachtscènes, oorlogstaferelen… en zijn zes vrouwen.
Vier op ’n Rij put uit zijn uitgebreid arsenaal aan blokfluiten om Henry's leven sprankelend te vertolken.
Deze nieuwe cd is een boeiende combinatie van oud (Henry VIII) en nieuw (Piet Swerts) waar u niet onverschillig bij zal blijven.
The Six Wives of Henry VIII. Warm aanbevolen!
Meer informatie over deze nieuwe cd vindt u hier in bijlage.


25-09-2008: Vandaag is op 83-jarige leeftijd de musicus Kees Otten overleden. Dit heeft zijn echtgenote laten weten.
Kees Otten was in Nederland, maar ook daarbuiten, bekend als de pionier van de blokfluit als serieus instrument. Hij werd wel de grootvader van de blokfluit genoemd en was de eerste conservatoriumdocent blokfluit in Nederland.
Met zijn ensemble Syntagma Musicum voerde Kees Otten muziek uit de middeleeuwen en de renaissance uit en maakte hij tournees in vele landen.


09-07-2008: 'When the Fish They Fly...' is de titel van de nieuwe cd van folkgroep Vooks®. De cd bevat veertien sprankelende Engelse folktraditionals. Vooks kiest voor traditionals die weinig of zelfs nog nooit door andere artiesten zijn uitgevoerd. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw trekken verzamelaars van volksmuziek rond op het platteland van Engeland en Schotland. Sommigen van hen gaan zelfs naar de Verenigde Staten en bezoeken emigranten in de Appalachen. Deze verzamelaars noteren zowel de tekst als de melodielijn van de liedjes die ze horen. Deze 'folksongs' gaan over het leven van alledag en soms over rare dingen…:
liefde en haat, leven en dood, moord en doodslag, huwelijk en scheiding, oorlog, naar zee vertrekken als zeeman, het bovennatuurlijke…, noem een onderwerp en er is wel een folksong over bedacht.
Met haar prachtige stem zingt Caroline Dijkman de meeste van deze muzikale verhalen. Mountain dulcimer, akoestische basgitaar, viool, blokfluiten, gitaar en cello spelen soms subtiel en lieflijk, dan weer met veel energie in de creatieve harmonieuze arrangementen van Rinie Houben-Loenders.
De cd wordt in de Benelux gedistribueerd door Coast to Coast en is te koop in cd-speciaalzaken en bij internetwinkels. Bovendien is de cd te koop in Engeland, Scandinavië, Frankrijk, Australië en Zuid-Afrika.
Bij het eerste nummer op de cd is een videoclip gemaakt: www.youtube.com/watch?v=1irnAE8z0ME
Meer informatie en foto's vindt u op www.vooks.nl


21-06-2008: Het boek 'Malus' van Marc de Bel, waar het Vlaams Blokfluit Quartet 'Vier op 'n Rij' reeds jaren alle theaterzalen van België, Nederland en Duitsland mee afschuimt, is recent op cd opgenomen als luisterboek. Het verhaal wordt verteld door Kurt Rogiers, de muziek is van Hollywoodcomponist Brian Clifton en wordt uitgevoerd door Vier op 'n Rij. En het geheel is uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij 'De Kunst' en ligt sinds een maand in de winkels.
Hierbij de reclameflyer in PDF en in Word.


16-06-2008: Nieuwe CD van blokfluitensemble FEW.
12 april 2008 heeft blokfluitensemble FEW de CD "Passacaille" uitgebracht.
Net als de eerste CD van FEW: "Fandango" allemaal eigen verrassende arrangementen van dit eigenzinnige ensemble.
Opgenomen zijn ondermeer:
Antonio Vivaldi: Concerto 3 RV455;
Georg Friedrich Handel: Suite in g kleine terts
Domenico Scarlatti: Toccata, Kattenfuga, Allegrissiomo
Johann Sebastian Bach: Praeludium en Fuga in b klein BWV 544
De CD kost € 10,00; bestellen: few@chello.nl; zie ook de website: www.blokmuz.demon.nl.


25-02-2008: Cd "Mikado: New Ground" met prachtige werken van Bach, Purcell, Caccini, Händel en meer.
Drie kwartier genieten van rustige maar ook van vrolijke klanken voor maar € 5,--.
Bestellen via p.vdvoort@centrumvoordekunstena7.nl.
Deze cd is niet in de winkel te koop.


05-01-2008: Nieuwe cd Ons is een kijnt geboren
Christmas songs from the Koning Manuscript, c. 1500 door ensemble Aventure, renaissance blokfluit: Ita Hijmans.
Challenge Records FL72412
Zie www.aventure-ensemble.nl.


17-12-2007: De CD Sprong “AchttienTwintig” van ensemble Rossignol is uit.
De CD wordt gekenmerkt door de sprong in de tijd van Barok naar heden. Sonates en Suites uit de Barok (18e eeuw) contrasteren met hedendaagse composities die gebaseerd zijn op het idee van de Jazz-muziek (20e eeuw).
De gebruikte instrumenten zijn alle kopieën van oude museuminstrumenten. De blokfluiten waar Alice Gort op speelt, zijn gebouwd naar voorbeelden van Bressan, Debey, Engelbert Terton, Thomas Stanesby (Jr.) en Johan Christiphe Denner. De 14-korige chitarrone met de schelp van 2-kleurig taxus is gebouwd naar Buenchenberg en de 14-korige chitarrone met de schelp van palissander naar Matteo Sellas, beiden worden door Elly van Munster bespeeld. Wil je de CD graag bestellen?
Via de mail: info@ensemblerossignol.com of: 070 3882128 (Alice Gort).
Meer informatie op de websisite van Ensemble Rossignol.


01-12-2007: Vandaag was Erik Bosgraaf te gast bij het VPRO-programma Vrije Geluiden. Dit programma wordt op zaterdag 8 december om 9:05 uur nogmaals uitgezonden op Nederland 1. Voor wie dit te vroeg is, is de uitzending na 8 december te bekijken op www.vrijegeluiden.nl en op http://www.nederland2.nl/uitzendinggemist/programma/vrije-geluiden/138.


22-11-2007: In oktober heeft Zefiro Torna de cd De Fragilitate uitgebracht. De cd is gebaseerd op het liedboek 'Piae Cantiones' uit Finland. Dit boek werd op school gebruikt voor het leren van kerkliederen: kinderen hadden belangrijke taak in het verzorgen van de gezangen tijdens de mis in middeleeuws Finland. De cd alsmede het concertprogramma 'De Fragilitate' is gemaakt in samenwerking met het Antwerps kathedraal kinderkoor en de Finse kantele (hakkebord) speler Timo Väänänen. De cd heeft recent een Diapason d'Or ontvangen van het Franse muziektijdschrift Diapason.
Voor meer info en concertdata kunt u kijken op de site van Zefiro Torna


22-11-2007: Een bijzondere cd met werken van componist Lodewijk de Vocht.
Lodewijk de Vocht (1887-1977) was vele jaren lang actief als dirigent, componist en muziekpedagoog. Als componist raakte hij vooral bekend door zijn vocale religieuze muziek, maar hij schreef ook belangwekkende instrumentale stukken, waaronder enkele symfonische gedichten en een aantal concerti, waarvan een voor blokfluit en strijkorkest.
In 1981 zijn een aantal van deze werken op de grammofoonplaat vastgelegd en Stichting Lodewijk De Vocht heeft onlangs deze opnamen met behulp van de nieuwste technieken op cd gezet. De gespeelde werken zijn: het Landelijk Concerto voor blokfluit en snaarorkest (1957), de Serenade voor snaarorkest en cello (1931) en vier Symfonische Gedichten. De uitvoerenden zijn Koen Dieltiens, blokfluit, Rigo Messens, cello, de Solisten van het Belgisch Kamerorkest (het latere I Fiamminghi) onder dirigent Rudolf Werthen, en het BRT Filharmonisch Orkest onder Fernand Terby.
Deze cd is te bestellen bij het Lodewijk De Vochtfonds. Mail daartoe je bestelling naar f.dieltiens@scarlet.be en schrijf € 12 over op bankrekening 953-0377747-95, ten name van Lodewijk De Vochtfonds vzw, Italiëlei 213, Antwerpen. In die € 12 zijn € 2 kosten voor verzending inbegrepen. Voor bestellingen van buiten België: de BIC-code is CTBK BE BX, het IBAN-nummer is BE76 9530 3777 4795.


19-11-2007: Ronald Moelker heeft de CD Klankschalen uitgebracht.
Mijn wens om een cd te maken met eigen melodieën voor blokfluit (hoofdzakelijk tenor- en basblokfluit) en klankschalen is gerealiseerd en nu te koop, via mijn website www.ronaldmoelker.nl en in de klassieke vakhandel. Talud ACD HN 020-2.
Klankvoorbeelden in mp3 op www.ronaldmoelker.nl
Deze cd en mijn recente opnames met renaissance- en barokmuziek zijn gedurende de maanden november en december 2007 te koop voor de gereduceerde prijs van € 17,50 per stuk inclusief verzendkosten. Uw bestelling wordt binnen 48 uur verzonden.


30-10-2007: Ensemble La primavera heeft een nieuwe CD uitgebracht: Dolce Sospiri.
Vrolijke, spetterende en swingende muziek van Andrea Falconieri.
Meer informatie op de website van La Primavera: www.la-primavera.nl/cd.htm


30-10-2007: Er is een nieuwe CD van Brisk: The domestication of the Animal World and other Consort music from the 16th and 17th century, Globe 5228, met medewerking van Susanne Braumann en Rainber Zipperling, viola da gamba.
Cd in combinatie met dvd met animaties, gamaakt door studenten van de HKU.
Zie www.brisk.nl


13-10-2007: Blokfluitkwartet d'Auloskoi naar finale Entrée muziekconcours.
Het blokfluitkwartet d'Auloskoi van Streekmuziekschool Alphen a/d Rijn heeft een finaleplaats bereikt in de derde editie van het Entrée Kamermuziekconcours.
Lees er alles over in bijgaand krantenknipsel.


01-10-2007: Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet gaf in de bezetting Daniël Brüggen, Karel van Steenhoven, Daniël Koschitsky en Andrea Ritter zijn laatste concert op 26 november 2007 in Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ, Clockwork Toccata.
Om het 30-jarig bestaan te vieren geeft het Amsterdam Loekis Stardust Quartet in 2008 een concertserie in de oude bezetting: Daniël Brüggen, Karel van Steenhouven, Paul Leenhouts, Bertho Driever.
zie www.loekistardust.nl


27-08-2007: Het Vlaamse ensemble Flanders Recorder Quartet 'Vier op 'n Rij' biedt nu ook alle cd's voor voordelige prijzen te koop aan op zijn website www.flanders-recorder-quartet.be. We verzenden naar alle Europese landen. Op onze website kan ook de nieuwe cd, die internationaal lovend werd onthaald, besteld worden. Verder vind je er elke week nieuwe informatie over concerten, instrumenten, te koop, krantenknipsels etc.
"Het Flanders Recorder Quartet bouwt naar aanleiding van hun 20-jarig jubileum een feestje met dit smakelijke muzikaal banket. De term 'banchetto musicale' dateert van vijf eeuwen terug, toen componisten steeds vaker gevraagd werd verteerbare dansmuziek te schrijven voor bij de maaltijd van de vorst en zijn gezelschap. Het programma van deze cd is als een grappige menukaart opgevat. Ze vermeldt tongstrelende hapjes Schein, Bach en Merula, een Engels sorbetje van Ralph Vaughan Williams, een krokantje van Piet Swerts, wereldkeuken van Jan Van der Roost, en een dessertje Frans Geysen met vier blokfluitisten die letterlijk 'op de fles' gaan musiceren. Het lijkt een copieuze maaltijd, maar je houdt er zeker geen zware maag aan over. Zoals altijd doseert FRQ luchthartigheid, ernst, verfijning en virtuositeit op een manier die zijn status als internationaal topensemble eer aandoet. Topkwaliteit." (Knack Magazine, 02-05-2007)
Contact & info: www.flanders-recorder-quartet.be.


30-06-2007: In juni is het verzoek binnengekomen van de ERTA (European Recorder Teachers' Association) afdeling Nederland om hun website bij die van de Nederlandse Blokfluitpagina onder te brengen en deze website voor de ERTA ook te gaan bijhouden. Dat is de reden dat u vanaf heden hier boven ook een knop aantreft naar de ERTA-pagina's.
Oorspronkelijk was de ERTA opgezet als vereniging voor beroeps-blokfluitdocenten, maar in navolging van de ERTA-verenigingen in andere Europese landen is ERTA Nederland sinds 2007 ook opengesteld voor blokfluit-amateurs.
Om deze reden gaan wij in de loop van het jaar proberen om de ERTA-website en de Nederlandse Blokfluitpagina wat meer naar elkaar toe te laten groeien.


Deze pagina is een onderdeel van de Nederlandse Blokfluitpagina

Reacties zijn welkom bij de webmaster: anton@blokfluitpagina.nl