BLOKFLUIT-EVENEMENTEN 2018
>>> Denk er aan dat veel links niet meer aktueel zullen zijn. <<<

Woensdag 3 t/m zaterdag 6 januari 2018 : Huismuziek muziekmidweek “Happy New Ear” voor Instrumentalisten en zangers
Leiding: Elke Jansen.
Docenten: Robert de Bree, Sacha Mommertz en nog 14 anderen.
Fris en muzikaal het jaar beginnen met gelijkgestemde music. Veel zingen maar ook veel instrumentale workshops. muziek van te voren op de website in te zien.
Niveau: vanaf goede beginner (niveau 2).
Locatie: Buitengoed Fredeshiem, De Bult-Steehnwijk, Eiderberg 2.
Tijd: begin woensdag 11.00 uur, einde zaterdag ná het diner.
Cursusprijs: € 550,00 voor Huismuziekleden, € 590,00 voor anderen, € 275 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven vóór 1 september 2017 bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 27 januari 2018 : 'Peter en de Wolf', blokfluit-ensemble-dag in Haren
Op zaterdag 27 januari organiseert Geerlings muziek & zo een blokfluitensembledag in Haren voor blokfluitisten van alle leeftijden en alle niveau's.
Er wordt de hele dag gewerkt aan het sprookje “Peter en de Wolf” van Sergej Prokofjev in een arrangement van Nicolas Nagel voor blokfluitensemble en verteller.
De dag sluit af met een miniconcertje met het hele werk, waarbij familie, vrienden en bekenden van harte welkom zijn.
Leiding: Hanny Geerlings.
Plaats: Het Witte Kerkje, Jachtlaan 11, Haren.
Tijd: 10:30 tot 16:30 uur.
Kosten: € 55, inclusief boek, koffie/thee en soep bij de lunch.
Aanmelden vóór 15 januari 2018 per mail bij h2geerlings@yahoo.com met vermelding van naam en fluiten die je wilt spelen.
Voor verdere informatie zie www.hannygeerlings.nl.

Zaterdag 27 januari & zaterdag 7 april 2018 : Tweedaagse workshop 'Martinusmuziek in het Europees klankschap ná 1418'
Tweedaagse workshop met slotpresentatie (zaterdag 7 april 2018, 16.00 uur) voor zangers en instrumentalisten.
Docenten Christopher Kale, Marco Magalhães, Ita Hijmans.
Tijd telkens 10.00-17.00 uur.
Plaats Consistorie Waalse kerk, Walenpleintje 157-159 Amsterdam.
Docenten Christopher Kale, Marco Magalhães, Ita Hijmans.
Niveau gevorderde (koor)zangers en instrumentalisten. De indeling van groepen gaat naar niveau. Centraal in de workshop staat de canon Presulem Ephebeatum die met zijn dubbelzinnige betekenis van ‘gans’ omarmd werd door de Boheemse volgelingen van Jan Hus (Jan Gans). Gebaseerd op deze canon ontstond een hele serie stukken waarin ‘gans’ niet alleen naar het eten van ganzen verwees maar ook naar Hus. Deze ‘ganzenmuziek’ vinden we tot in de 16e eeuw als propaganda voor kerkhervormers in Centraal Europa.
Een andere toevoeging aan het klankschap na 1418 is die van de meerstemmige liederen van Oswald von Wolkenstein. Wolkenstein gebruikte voor zijn Duitse teksten Franse en Italiaanse liederen. Hij paste ze zodanig aan dat een heel eigen nieuw genre ontstond. Een bloemlezing van nationale stijlen uit de decennia na Konstanz 1418 voltooit de workshop.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de toegestuurde muziek van te voren instuderen i.v.m. de slotpresentatie op 7 april in de Waalse Kerk.
Voor blokfluitisten: renaissance blokfluiten zijn aanwezig / stemtoon 466 Hz of in overleg 440 Hz.
Meer informatie in deze flyer of op de website aventure-ensemble.nl/index.php?p=repertoire.
Info & aanmelden: e-mail: itasgk@xs4all.nl, telefoon: 020 - 669 9814.

Zaterdag 3 februari 2018 : Alphense Blokfluitdag
U kunt zich inschrijven vanaf nu tot 31 december. Wie snel reageert heeft de bladmuziek nog voor Kerstmis in huis!
Alphenblok organiseert, in samenwerking met de Nieuwe MuziekSchool Alphen (NMSA) een blokfluitdag op 3 februari 2018 in het gebouw van de NMSA.
Het wordt een inspirerende dag voor blokfluitspelers, die onder leiding van docente Elsa Bunk, een vijftal stukken zullen instuderen, perfectioneren, en aan het eind van de dag voor familie, vrienden en kennissen ten gehore brengen.
We verwachten meer dan 20 deelnemers, van jong tot oud, liefst met enige ervaring in samenspel.
De muziekstukken zullen varieren van 4-stemmig tot 8-stemmig en komen uit verschillende stijlperioden: renaissance, barok en ook een vleugje modern.
Noteer de datum dus alvast in de agenda, en stuur een email naar alphenseblokfluitdag2018@gmail.com om het inschrijfformulier te ontvangen.
Meer informatie op deze flyer.
En speciaal voor diegenen die nog zo'n rood-groen of rood-blauw stereo brilletje hebben liggen: klik hier.
Elsa Bunk en Henk van der Zanden

Zaterdag 3 februari 2018 : 14e blokfluitdag van het Noorden in Heerenveen
Ars Musica organiseert deze gezellige speeldag wederom in Heerenveen.
Er zijn weer fantastische workshops met deze keer Händel, Mancini, Pachelbel-Gershwin en een creatieve kinderworkshop.
Daarnaast is er een kleine markt met boeken, cd's en blokfluiten.
De workshopleiders Anneke Hoekman, Marianne Heeres, Ton LeCoultre, Lies vd Grient en Paul vd Voort heten alle blokfluitisten weer van harte welkom.
De dag begint om 10.00 uur en eindigt met een presentatie om 16.00 uur.
Alle informatie staat op www.arsmusica.nu

Zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018 : Blokfluitfestival Nordhorn 2018
Het 8ste Blokfluitfestival Nordhorn vindt plaats op 10 en 11 februari 2018 in Nordhorn, net over de Duitse grens bij Oldenzaal.
In Kulturhaus NIHZ, Mittelstrasse 13 in Nordhorn biedt het Blokfluitfestival Nordhorn aan studenten, blokfluitliefhebbers, zowel amateur als professioneel de mogelijkheid samen te spelen, ideeën uit te wisselen en naar elkaar te luisteren. Er zijn workshops, masterclasses, concoursen en concerten met het Flanders Recorder Quartet, Drora Bruck, Giorgio Matteoli & Massimo Marchese, Robdert de Bree en Heida Vissing.
Alle informatie op de website www.blockfloetenfestivalnordhorn.de, telefoon 0049 5921-9099610 (Duitsland) of 06 2001 9585 (Nederland).

Vrijdag 9 t/m zondag 11 maart 2018 : Huismuziek Lang weekend “Music for a while” voor instrumentalisten en zangers
Docenten: Diederik van Dijk, Sacha Mommertz en Marijn Slappendel van Trio da Fusignano met Tanja Ovalski, zangdocent.
Inspirerende muziek van Henry Purcell m et veel aandacht voor de combinatie zang en blokfluit. Bestemd voor: blokfluitisten, barokcellisten, gambisten, theorbisten, klavecinisten en zangers. Groepslessen, ensembleworkshops, een lezing en een docentenconcert.
Niveau: vanaf gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk.
Locatie: Conferentiecentrum De Glind (bij Barneveld), Postweg 65.
Tijd: aankomst vrijdag 18.00 uur met sope en broodjes, einde zondag 17.00 uur.
Cursusprijs: € 295,00 voor Huismuziekleden, € 325,00 voor anderen. € 147,50 als je 30 jaar of jonger bent.
Online informatie en inschrijven bij www.huismuziek.nl.

Zaterdag 17 maart 2018 : Blokfluitdag ‘Ecco la Primavera’
Docenten: Els Althuizen en Fiet Nafzger.
Het repertoire van deze 7e Blokfluitdag is muziek waarin je de lente al kunt horen. In het tweestemmige Ecco la Primavera van Landini, en in de vijfstemmige lenteliederen van Lejeune en Pederson.
Verder op het programma: dubbelkorige werken van Gabrieli, Bartolini en Hassler. Er staat zelfs een driekorige compositie op het programma: twaalfstemmig dus! Als afronding een leuke bewerking van ‘Tulpen uit Amsterdam’.
Enige samenspelervaring is gewenst. Ook wordt er van je verwacht dat je de muziek thuis voorbereidt.
Er is beperkt plek voor bespelers van uitsluitend sopraanblokfluit.
Sluitingsdatum aanmelden is 1 maart 2018.
Locatie: Kunstencentrum Zinder in Tiel. Kosten: € 20,-.
Voor meer info en aanmelden, mail naar: info@syrinx-nieuwegein.nl.

Zaterdag 17 maart 2018 : Mozart bij Blokfluitdag De Muzen
Muziek van Mozart, daar draait het allemaal om tijdens de Blokfluitdag van Muziekschool de Muzen op zaterdag 17 maart. En alle blokfluitisten zijn van harte welkom om mee te spelen!
Aan de hand van een verhaal over Amadeus Krullebol is er muziek voor elke blokfluitist, ongeacht de leeftijd en/of niveau. Het gaat over de pruik van Mozart en deze gaat op een gegeven moment af en… Er worden meerdere stukken van Mozart ingestudeerd, waaronder de 40e van Mozart, met nog een knipoog naar het 40-jarig jubileum van De Muzen. Ook meer eigentijdse lichte muziek wordt gespeeld.
De Blokfluitdag staat onder leiding van de blokfluitdocent van De Muzen, Ad van Vliet en Leonard Krijgsman. Laatstgenoemde is blokfluitdocent in Wageningen. Samen tekenden zij al voor meerdere, succesvolle edities van de Blokfluitdag.
Doel van de Blokfluitdag is om gezellig samen te musiceren en om van elkaar te leren. Daarbij worden leerlingen per niveau ingedeeld. Eerst repeteren de groepen afzonderlijk, aan het eind van de dag wordt een groot orkest gemaakt. Om 15.00 uur wordt in de zaal van het Ontmoetingshuis een presentatie gegeven, waarbij publiek meer dan welkom is.
De Blokfluitdag zelf is op zaterdag 17 maart, van 10.00 tot 16.00 uur. En elke blokfluitist is van harte welkom om mee te spelen. Deelname kost € 5,00 voor leerlingen van De Muzen en Leonard Krijgsman, niet-leerlingen betalen € 10,00. Deelnemers moeten een eigen instrument en lunch meenemen, voor wat lekkers tussen de repetities door wordt gezorgd.
Om mee te kunnen doen aan de Blokfluitdag is aanmelden noodzakelijk. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@muzenveenendaal.info. Aanmelden kan tot en met vrijdag 18 februari. Na aanmelding volgt informatie over de betalingsprocedure.
De Blokfluitdag vindt plaats in het Ontmoetingshuis aan de Spiesheem 54 in Veenendaal. Kijk voor meer informatie op www.muzenveenendaal.nl.

Zaterdag 24 maart 2018 : Kaliber blokfluitdag in Enschede
Aventure te gast bij Kaliber Kunstenschool in Enschede met workshops & concert. Aanvang concert 16.00 in de Lasonderkerk.
De dag begint om 10 uur in Kaliber Kunstenschool met het verhaal van Aventure over de Dordrecht blokfluit en de reconstructie van blokfluiten uit het midden van de 15e eeuw. Daarna vinden er workshops plaats waarin verschillende ensembles van kaliber Kunstenschool 15e-eeuws repertoire spelen olv docenten van Kaliber en Aventure.
Kinderen komen verkleed als echte jonkvrouwen, ridders en narren en spelen mee met Heer Waard.
Het laatste onderdeel van de workshops is de tutti-repetitie van Heer Waard, het stuk dat alle deelnemers aan de Blokfluitdag samen met Aventure in het concert gaan uitvoeren.
Meer informatie over de Blokfluitdag en het concertprogramma.

Zaterdag 7 april 2018 : “London Fireworks”, blokfluitdag in Zwolle
Op zaterdag 7 april organiseert De Blokfluit Academy haar derde blokfluitdag voor blokfluitisten.
Bestemd voor:
a. Blokfluitisten vanaf 10 jaar, en zeker ook volwassenen, die tenminste twee verschillende blokfluiten bespelen.
b. Kindermiddag voor blokfluitleerlingen van 6 tot 10 jaar, die al wat op een sopraanblokfluit kunnen spelen.
Er wordt gewerkt aan muziek van Georg Friedrich Händel, John Dowland en Henry Purcell. Aan één stuk doet iedereen mee in een groot blokfluitorkest.
’s Middags is er een keuze-uur met drie workshops: “klank”, “improvisatie” en “bassen”.
De dag sluit om 16:15 af met een presentatie. Muziek wordt na aanmelding thuisgestuurd.
Docenten: Stephan Esmeijer en Anneke Hoekman. Gastdocenten: Lies van der Grient en Rianne Apoll-Helmus.
Plaats: Domusica, Radewijnstraat 10, Zwolle.
Tijd: 10:00 tot 17:00 uur. Inloop 9:30 uur.
Kindermiddag vanaf 13:30, met Engelse liedjes, leiding Rianne Apoll-Helmus.
Kosten: € 25, kindermiddag € 15.
Meer informatie in deze flyer of op de website: www.blokfluitacademy.nl.

Zaterdag 7 april 2018 : Blokfluitworkshop en concert door docenten van BRISK in Zwijndrecht
Op zaterdag 7 april 2018 organisteert de Dutch Baroque Academy een volledig verzorgde blokfluitworkshop in samenwerking met het Brisk Recorder Quartet.
Docenten: Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig, Alide Verheij, Caecilia van Stigt en Gerard de Wit.
Bestemd voor: blokfluitisten van alle niveaus.
Het thema is “Liedvariaties voor blokfluitconsort uit de Renaissance en vroeg Barok”. Er wordt gewerkt aan zes composities uit die tijd, waarbij het lied “Suzanne, un jour” centraal staat. De muziek wordt na aanmelding tevoren opgestuurd en moet van te voren worden ingestudeerd.
Locatie: Oude Kerk, Kerkstraat 49, Zwijndrecht.
Tijd: 12.00 uur aankomst. 12.30 begin workshops, broodjesbuffet inbegrepen.
Slotconcert (voor iedereen toegankelijk): 19:30 – 21:30 uur.
Cursusprijs: € 49,50, studenten € 39,95, beginnersgroep € 29,95.
Online informatie en inschrijven: https://www.dutchbaroque.nl/product/blokfluit-blokfluit-en-concert-zwijndrecht/.

Zaterdag 14 april 2018 : Huismuziek 6e Blokfluitdag Maastricht
De succesvolle Blokfluitdag van Huismuziek Maastricht vindt in 2018 voor de 6e keer plaats. Deze keer staat feestelijke muziek van Georg Friedrich Händel en Jeremiah Clarke op de lessenaar. Bijzonder aan de bezetting voor dit jaar is dat het blokfluitorkest wordt aangevuld met slagwerk (pauken)! Daarnaast staat “Kol dodi” van de Belgische componist Peter Pieters op het programma.
Doelgroep: Blokfluitisten (minimaal SA, graag lage instrumenten meenemen, 2 grootbassen en 1 contrabas staan eventueel ter beschikking) en slagwerker (pauken/trom). Stemming: A=440 Hz.
Repertoire: Jeremiah Clarke: Trumpet Voluntary (SATB, pauken) Georg Friedrich Händel: Feuerwerksmusik (SATB, pauken) Peter Pieters: Kol dodi (SSSTB, trom). Bladmuziek (wordt uiterlijk 3 weken van tevoren toegestuurd).
Kosten: € 50,00 per persoon. Lunch wordt verzorgd door de deelnemers zelf, koffie/thee gratis.
Aanmelden en meer informatie via: Sascha Mommertz, email: smommertz@hotmail.com.
Bij aanmelden graag vermelden: Naam, e-mailadres, instrumenten (SATB/GBCB/slagwerk). Sluitingsdatum aanmelding: 17 maart 2018.

Zaterdag 14 april 2018 : Blokfluit studiedag 'Engeland in de 16e eeuw' ATTENTIE: deze dag is VERVALLEN
Deze blokfluitdag heeft een koninklijk tintje, met als thema Engeland in de 16e eeuw. We zullen muziek spelen die gecomponeerd is voor het hof van Koningin Elizabeth. Aan bod komt muziek van Gibbons en Byrd. Dit doen we onder de bezielende leiding van ervaren blokfluitisten en specialisten in oude muziek Elisabeth Opsahl en Sonja Gruys. De precieze invulling wordt later bekend gemaakt. U krijgt de muziek ongeveer 3-4 weken van tevoren digitaal toegestuurd.
We zullen deze zaterdag bezig zijn van 10:00-17:00. Inbegrepen zijn behalve het spelen, de lunch, koffie en thee en de borrel na afloop.
Het vereiste speelniveau voor deze cursus is niveau 2(-3):
• deelnemer kan zelfstandig muziek instuderen
• heeft ervaring met samenspelen
• kan in elk geval t/m 2 mollen en kruisen spelen
• bespeelt bij voorkeur meerdere fluiten.
De cursus vindt plaats in de studio van Scanditaal centrum voor Scandinavische talen en culturen, aan de Van Speijkstraat 3, Den Haag, bereikbaar met tram 16, of betaald parkeren in de wijk mogelijk.
Meld u snel aan, want er is een beperkt aantal plaatsen! Aanmelden kan via de website: blokfluitstudieweekend.wordpress.com/contact/.
De kosten voor deze studiedag inclusief lunch bedragen € 90.

Zondag 22 april 2018 : Renaissancedag “Music for the virgin Queen” voor instrumentalisten en zangers
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van ensemble Fortuna.
Muziek uit de tijd van Elisabeth I staat centraal.
Bestemd voor: zangers en bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, vedel en viola da gamba.
Niveau: gemiddeld (niveau 3); voorbereiding noodzakelijk, bladmuziek wordt toegestuurd; blokfluitisten moeten sopraan, alt, tenor en bas kunnen spelen en kunnen octaveren.
Locatie: Akoesticum, Ede, Nieuwe Kazernelaan 2 - D 42.
Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
Cursusprijs (inclusief lunch): € 90,00 voor Huismuziekleden, € 100,00 voor anderen. € 45,00 als je 30 jaar of jonger bent.
Heb je aardigheid in deze interessante cursus? Online informatie en inschrijven bij www.huismuziek.nl.


Deze pagina is een onderdeel van de Nederlandse Blokfluitpagina

Reacties zijn welkom bij de webmaster: anton@blokfluitpagina.nl