BLOKFLUIT-EVENEMENTEN IN HET JAAR 2008
>>> Denk er aan dat veel links niet meer aktueel zullen zijn. <<<

Conservatorium van Amsterdam, faculteit blokfluit
Op de volgende data worden er masterclasses, concerten en andere activiteiten georganiseerd. Deze zijn toegankelijk voor publiek.
22 t/m 25 januari 2008
5 t/m 8 februari 2008
4 t/m 7 maart 2008
1 t/m 4 april 2008
6 t/m 9 mei 2008
3 t/m 6 juni 2008
Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.cva.ahk.nl
Voor vragen kunt u contact opnemen met isaac@visisonor.net of ptleenhouts@cs.com.

Zaterdag 16 februari en zaterdag 5 april 2008 : De Bunnikse Blokfluitdagen - voorjaarscursus
Het programma van dit seizoen bestaat uit twee cursussen van ieder twee dagen (zie ook bij 17 november 2007).
Ze bieden blokfluitspelers verschillende mogelijkheden om ensemble te spelen.
Voor nadere informatie kunt u bellen met Yvonne Hogt 074-2435766, of e-mailen naar yvonnehogt@planet.nl.

Zaterdag 1 maart 2008 : 5e studiedag voor blokfluitisten en klavecinisten
in de Studio Oude Muziek Utrecht. Het onderwerp van deze dag zal zijn: de muziek voor blokfluit en basso continuo van Jacques Martin Hotteterre le Romain.
Deze Franse musicus, componist en theoreticus schreef veel muziek voor traverso(‘s) en basso continuo. Deze muziek achtte hij tevens geschikt om uit te voeren op blokfluit. Hoe deze muziek uitgevoerd diende te worden beschrijft hij onder andere in 2 traktaten.
De blokfluitist Sascha Mommertz en de klaveciniste Martine Visser zullen deze dag leiden. De studiedag bestaat uit workshops, een lezing en een docentenconcert.
De cursus is bedoeld voor gevorderde blokfluitisten (in het bezit van altblokfluit, voice flute of tenorblokfluit) en gevorderde klavecinisten (kunnen spelen van cijfers zonder uitgewerkte partij). Stemming is A=415 Hz!
Meer informatie bij Sascha Mommertz, e-mail: smommertz@hotmail.com, GSM: 06-41435960.

Zaterdag 19 april 2008 : 4e Blokfluitorkestdag Midden Nederland
Na eenmaal in Zeist en tweemaal in Driebergen zal de Blokfluitorkestdag deze keer in Houten worden gehouden. Door het grote aantal deelnemers moesten we echt uitwijken naar een gotere ruimte, die we in het Wellantcollege in Houten hebben gevonden.
Het doel van deze dag is om leerlingen, die meestal individueel of in kleine groepjes blokfluit spelen de gelegenheid te bieden om eens in een groot orkest samen te spelen en ze de kans te geven het eindresultaat te laten horen aan hun familie en vrienden in een afsluitend concert.

Er zullen deze keer vijf groepen zijn, zodat iedereen nog gemakkelijker een groep kan kiezen van zijn of haar niveau. De dirigenten zijn dit jaar:
Groep 1. Beginnende kinderen: Eleanor de Groot
Groep 2. Gemiddelde kinderen: Heleen Gerretsen
Groep 3. Gevorderde kinderen: Annelies Schraa
Groep 4. Gemiddelde volwassenen: Herman Kaldewaij
Groep 5. Gevorderde volwassenen: António Carrilho

Wij proberen elk jaar nieuwe dirigenten te vinden omdat het voor de deelnemers zo leuk en leerzaam is om af en toe eens met een 'andere' dirigent te werken. António Carrilho komt speciaal voor ons uit Portugal en omdat hij in Nederland heeft gestudeerd spreekt hij uitstekend Nederlands.
Download: flyer met uitgebreide informatie (505 kb).
Digitaal inschrijfformulier: Blokfluitorkestdag 2008.
Voor vragen kun je contact opnemen met Dana Massad, e-mail: dana.massad@planet.nl of met Anita Boon, telefoon (overdag): 0343-518388.
Verslag van de Blokfluitorkestdag 2008 door Petra Kroesen.

Zaterdag 7 juni 2008 : Festival Oude Muziek Nu in Hoorn
Dit festival richt zich op de grote groep fanatieke amateurmusici die zich bezighouden met de oude muziek. Overdag geven Freek Borstlap, Bert Honig en Hans Noyens workshops aan gambisten, blokfluitisten en zangers rond het thema 'Venetiaanse meerkorigheid'. De workshops worden gegeven in muziekschool Gerard Boedijn en in de Oosterkerk van 10.00-16.30 uur en ze worden afgesloten met een presentatie in de Oosterkerk om 17.30 uur.
De Oosterkerk is die avond de San Marco van Hoorn in het avondconcert door Brisk en The Spirit of Gambo. Deze beide ensembles zijn dan om en om te horen in een zeer gevarieerd programma met consortmuziek uit de renaissance en de vroeg-barok, maar ze treden natuurlijk ook gezamenlijk op in dubbelkorige muziek van Schultz, Bramieri en Gabrieli.
Voor meer informatie en aanmeldingsmogelijkheden voor de workshop kunt contact opnemen met Hilbrand Adema, telefoon 0229 20 39 79, mobiel 06 21 84 39 43. E-mail info@ademamusica.nl. Het programma van het festival vindt u op www.oudemuzieknu.nl.

Zondag 6 t/m zondag 13 juli 2008 : Summer School of Early Music in Tsjechië.
De groepen worden onderverdeeld naar instrument en naar niveau.
Blokfluitdocenten zijn: Peter Holtslag, Carin van Heerden, Alan Davis, Julie Braná, Monika Devátá (children's class) en Jan Kvapil (pedagigical class).
Meer informatie op de website en via Jan Kvapil: kvapil@mybox.cz.

Zondag 13 t/m zondag 20 juli 2008 : Summer School of Early Music in Tsjechië.
De groepen worden onderverdeeld naar instrument en naar niveau.
Blokfluitdocenten zijn: Ashley Solomon, Kerstin de Witt, Jostein Gundersen en Jan Rokyta.
Meer informatie op de website en via Jan Kvapil: kvapil@mybox.cz.

Maandag 14 t/m zondag 20 juli 2008 : Masterclass di Flauto dolce door Dan Laurin.
In het middeleeuwse dorp Gangi, bij Palermo op Sicilië, geeft Dan Laurin deze zomer een masterclass blokfluit.
Alle informatie staat in deze brochure.
Aanmelden en vragen via e-mail bij Alessandro Nasello: alexnax@tiscali.it.

Maandag 18 t/m vrijdag 22 augustus 2008 : Flutomanie, blokfluitstage voor jongeren tussen 14 en 20 jaar.
De stage vindt plaats in Mirwart bij Saint-Hubert (België).
Niveau: op zijn minst 3 jaar individuele les (L4 muziekacademie) tot pre-professioneel.
Docenten: Katrien van Caneghem, Nadia Bierinckx, Joris Van Goethem.
Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij Flutomanie, Raapveld 29, 9290 Uitbergen, of via tel. +32 (0)486 06 24 22.

Vrijdag 22 t/m zondag 24 augustus 2008 : Blokfluitfestival in Mechelen (België)
Al weer voor de 19e keer vindt in Mechelen het meerdaagse Blokfluitfestival plaats. Dit festival richt zich op alle blokfluitisten, van jong tot oud en van beginneling tot conservatoriumstudent. Hoofdmoot in het programma zijn de samenspelsessies onder leiding van ervaren docenten uit verschillende landen. Daarnaast speelt men in blokfluitkoor, zijn er concerten door professionele ensembles, en wordt er een beurs voor instrumenten, bladmuziek enz. ingericht. Voor jongeren is er een speciaal programma, dat wordt afgesloten met een presentatie.
Voor meer inlichtingen zie www.blokfluitdagen.be
Voor meer informatie: info@blokfluitdagen.be.

Vrijdag 10 t/m zondag 12 oktober 2008 : VENETIË 1500-1600 - Harmonice Musices Odhecaton
De Venetiaanse drukker Ottaviano dei Petrucci (hij was geen componist) was de eerste in de geschiedenis die een methode op punt stelde om polyfone muziek te drukken. Zijn collectie ‘Harmonice Musices Odhecaton’ biedt een prachtig overzicht van de genres en componisten die bij het begin van de 16de eeuw in trek waren. Vaak gaat het om volledig tekstloze vocale werken, klaarblijkelijk bedoeld voor een uitvoering op consortinstrumenten zoals gamba’s of blokfluiten. Dit repertoire van ongeveer honderd werken behoorde destijds tot de absolute toppers.
Italië rond 1600 is één van de meest interessante periodes in de muziekgeschiedenis. In heel Europa tiert weelderig de polyfonie. In Italië, met Venetië als centrum, ontstaat een nieuwe stijl met virtuoze diminuties, expressieve intervallen, fijn gekleurde harmonieën.
De blokfluitcursus in het najaar is aan haar 4de editie toe. In 2008 wordt de driedaagse opgebouwd rond de collectie ‘Harmonice Musices Odhecaton’ uit 1501 en rond de Italiaanse diminutiekunst aan het eind van de 16de eeuw.
Docenten: Bart Spanhove en Joris Van Goethem.
Bezetting: zowel vaste consorts als individuele cursisten. Minimum niveau H1 muziekacademie of gelijkwaardig.
Toonhoogte: 440 Hz.
Plaats: Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt.
Organisatie: Musica, Annelies Luyckx, tel. + 32 11 61 05 10 - fax + 32 11 61 05 11
www.musica.be - info@musica.be.

Zaterdag 11 en zondag 12 oktober 2008 : Muziek met swing voor blokfluitensemble
Lijkt het u leuk om eens ander repertoire te spelen dat u nog niet kent? Grote kans dat uw wens tijdens dit weekend in vervulling gaat. Met eigen composities en arrangementen uit het jazzrepertoire van de 20e eeuw gaf Wim Burghouwt al een reeks zeer gewaardeerde samenspeelavonden bij afdeling Arnhem. De muziek die tijdens dit weekend op de lessenaar komt is goed speelbaar. Het motto is: lekker spelen. Met humor en handige tips loodst Wim Burghouwt u door de swingende en soms lastige ritmes heen. Fly to the moon van Moonlight serenade tot Sunday morning… Jan Goorissen zal u speelmanieren voor jazzmuziek op de blokfluit aanleren. Met kleine trucjes is het al mogelijk om veel effect te bereiken.
Locatie: De Glind (nabij Barneveld).
Docenten: Wim Burghouwt en Jan Goorissen.
Cursusprijs: € 175 voor cursusleden en € 200 voor anderen.
Aantal deelnemers: max. 30. Uiterste inschrijfdatum 1 september 2008.
Online inschrijven: www.huismuziek.nl
Meer informatie per e-mail: info@huismuziek.nl.

Zaterdag 22 november 2008 : Workshop 'Hoezo authentiek'.
- wat is een barokke speelmanier?
- waarom spelen barokensembles op 'oude' instrumenten?
- hoe speel je dan barokmuziek op moderne instrumenten?
Allemaal boeiende vragen die de professional en de amateur al bezighouden vanaf de herontdekking van de 'oude muziek'. Het Apollo Ensemble schijnt licht op de zaak aan de hand van een seizoen lang concerten en workshops rond J.S. Bach, zijn familieleden en tijdgenoten. In deze vierde workshopdag van het Apollo Ensemble wordt met blokfluitisten onder leiding van Annelies Schraa gewerkt aan het 2e Brandenburgs Concert van J.S. Bach en geeft David Rabinovich toelichting op de kwestie 'authentiek' aan de hand van sessies met instrumentalisten en ensembles.
Op zaterdag 22 november 2008, 10:00 tot 17:00 uur in de Pauluskerk, van Limburg Stirumlaan 18, Wezep.
Meer informatie en inschrijven via www.apollo-ensemble.nl.

Zaterdag 22 en zaterdag 29 november 2008 : Het Centrum voor de Kunsten a7 organiseert in De Kampus te Oosterwolde een unieke tweedelige workshop Barokdans.
Hierbij is er ruimte voor drie soorten deelnemers:
- (gevorderd) muzikant (o.a. blokfluit)
- danser (geen ervaring nodig)
- auditor
Speciaal hiervoor is specialiste op het gebied van oude dans Dorothée Wortelboer uitgenodigd om de cursisten te laten kennismaken met de dansen van de barok. Beroemde dansen als Menuet, Sarabande, Gavotte en Contredans zullen worden uitgelegd, voorgedaan en daadwerkelijk worden gedanst. De passen en figuren zorgen er ook voor dat ieder die deze stukken wel eens speelt of hoort gelijk een beter idee krijgt van de functie van deze muziek. Tempo, ritme en melodievorming, maatindeling en herhalingen, ze staan allemaal ten dienste van de dans.
De muzikanten hebben een extra repetitie op zaterdag 15 november.
Op 29 november is er van 19.30 tot 20.30 uur een afsluitend en openbaar concert met blokfluitisten Paul van der Voort en Marit Darlang en het workshopensemble, waarbij Dorothée Wortelboer zelf dansen zal demonstreren. Het geheel wordt dan nog extra opgesierd omdat alle medewerkers dan in barokkleding zullen verschijnen. Ook de cursisten zullen hierbij een presentatie geven van de aan hen aangeleerde dansen.
Meer informatie en aanmelden voor danser, muzikant of toehoorder via www.centrumvoordekunstena7.nl en klik daar op activiteiten en vervolgens op workshop barokdans.

Zaterdag 29 november 2008 : Apeldoornse Blokfluitdag 2008.
Door het Amsterdam Loeki Stardust Quartet.
Met Workshops en Avondconcert.
Locatie: Het Hofstad Kerkgebouw, Hofveld 52, 7331 KE Apeldoorn.
Meer informatie in de flyer met uitgebreide informatie (1,29 MB).