CURSUSSEN, WORKSHOPS EN BLOKFLUIT-INSTITUTEN

Hier worden een aantal websites opgesomd waar informatie te vinden is over blokfluitcursussen en -workshops in Nederland en de ons omringende landen. Het loont om ook in de lijst met evenementen te kijken, omdat daar ook vaak workshops worden gegeven. Wij houden ons aanbevolen voor tips over pagina's die hier nog niet vermeld staan.
Ook worden de websites van een aantal echte blokfluitscholen en -instituten genoemd.

Cursussen en workshops

 • Blokfluitworkshops Zomercursus Blokfluit en Consort in Guadarrama, Spanje. Zin om deze zomer een weekje met vier blokfluitvrienden ons guesthouse te delen in het Spaanse dorpje Guadarrama (nabij Madrid), en tevens een blokfluitcursus te volgen?
  Wij organiseren:
  - 7 dagen verblijf (half pension) voor vier personen in ons vrijstaand guesthouse in Guadarrama, Spanje.
  - 5 dagen blokfluitles: elke ochtend 1 uur workshop techniek, 1½ uur consortles Spaanse Renaissancemuziek, en om de dag een individuele les.
  - 2 begeleide excursies naar El Escorial(10km) y Segovia(30km).
  Huisje heeft 3 slaapkamers, grote salon, eigen keuken, badkamer, w.c., tuin en terras.
  Prijs: 450 € p.p.*
  Reserveringen mogelijk voor groepen van (max.) vier personen.
  Periode: juli / augustus / 1ste helft september 2013, in overleg.
  *Prijs per persoon bij reserveringen van groep van vier, incl. verblijf, blokfluitcursus, excursies, beddegoed, handdoeken, ontbijt en 1 (warme) maaltijd per dag. Excl. reiskosten naar Madrid en evt. entreekaartjes musea e.d.
  Meer informatie op de website trudygrim2.wix.com/el-flautotel/.
  Wij sturen u geheel vrijblijvend nadere informatie als u even een mailtje stuurt naar Trudy Grimbergen, e-mail: trudygrim2@gmail.com.

 • Blokfluitworkshops door Jacqueline Dubach
  Jacqueline Dubach, blokfluitiste, Huismuziekdocent en artistiek leider van ensemble Fortuna geeft in seizoen 2012-2013 een aantal korte, intensieve workshops voor blokfluitisten van alle niveaus.
  Workshop blokfluittechniek: blazen, houding, toonvorming, articulatie, vingervlugheid.
  Wanneer: zaterdag 10 november 2012 en zaterdag 9 maart 2013 van 10.00 tot 12.30.
  Workshop omgaan met podiumstress.
  Wanneer: zaterdag 9 februari 2013 van 10.00 tot 12.30.
  Workshop samenspel & ensemble spel: Stemmings- en intonatieproblemen, gelijke inzetten, homogene klankleuren.
  Wanneer: zaterdag 12 januari 2013 van 10.00 tot 12.30.
  Voor alle workshops geldt: voor blokfluitisten van alle niveau’s.
  Plaats: Parnassos, Kruisstraat 201 Utrecht.
  Kosten: € 30,00 per persoon per workshop.
  Aanmelden of vragen om meer informatie via info@ensemble-fortuna.nl onder vermelding van cursusdatum, je naam, emailadres en telefoonnummer.

 • Clinic Aventure Ensemble
  Op vrijdag 1 februari 2013 organiseert ensemble Aventure een praktische workshop over het repertoire van hun concert Lamentatie & Litanie op 3 februari. Toehoren kan gratis op vertoon van concertticket (zie webpagina: concerten).
  Deelnemen (gevorderde amateurs, instrumenten en/of zangers): €45, studenten €10, aanmelden: www.aventure.nl.

 • Topopleiding bij Instituut Flauto Nuovo
  Het Instituut Flauto Nuovo onder leiding van Dinie Goedhart begint in september met een nieuwe opleiding voor gevorderde amateur en semi-professionele blokfluitisten, bijvoorbeeld jongeren die zich willen voorbereiden voor het toelatingsexamen aan een conservatorium. Behalve wekelijkse blokfluitlessen met de docenten van Flauto Nuovo, komen alle deelnemers tien zaterdagen per jaar samen voor extra lessen (solfège, piano, muziekgeschiedenis, muziektheorie, samenspel, techniek...) en meesterklassen met gastdocenten, onder wie Daniël Brüggen, Karel van Steenhoven en Erik Bosgraaf. Voor deze opleiding is een toelatingsexamen vereist. Ze wordt afgesloten met een examenconcert nadat de leerling met succes alle praktische en theoretische onderdelen van de cursus heeft afgerond.
  Meer informatie in de brochure of rechtstreeks bij Instituut Flauto Nuovo, Kolkreed 1, Foudgum (Nederland), website: www.flautonuovo.nl, e-mail: topopleiding@flautonuovo.nl, telefoon: 0031 (0) 51 929 62 19.

 • Blokfluitcursussen in Engeland.
  Lyme Regis, een prachtige stadje aan de Engelse zuidkust.
  Victoria House, een meer dan honderd jaar oud hotel met twaalf slaapkamers.
  De eigenaars, Paul en Josee Beeson, organiseren er interessante blokfluitcursussen voor meestal twaalf tot veertien deelnemers. Verschillende docenten, uiteraard uit Engeland maar ook uit België en Nederland zijn er ‘tutor in residence’.
  De sfeer tijdens de cursussen is gemoedelijk, er wordt hard gewerkt maar er is ook tijd voor gezelligheid en informeel samen spelen. Er is een geschikte cursus voor spelers van elk niveau te vinden op de website: www.recordercourseslyme.com.
  Vanuit Nederland is een makkelijke vliegverbinding: Flybe vliegt van Amsterdam naar Exeter (20 minuten van Lyme Regis). Vervoer vanaf het vliegveld kan worden georganiseerd.

 • Najaarscursus Ars Nova van Stichting Fortuna. De cursus heeft als thema Missa Cantilena, met werken van Zacharias da Teramo en Matteo da Perugia; in de bijlage een uitgebreide cursusaankondiging

 • Apollo Zomeracademie door het Apollo-ensemble in Dronten

 • Huismuziek, Vereniging voor samenspel en instrumentenbouw

 • Stichting Volksmuziek Nederland, cursussen en workshops met samenspel van allerlei instrumenten, waaronder ook blokfluit

 • Bouwerskontakt, website van de instrumentbouwers van Huismuziek. Hier worden onder andere kursussen gegeven in het bouwen van blokfluiten.

 • Internationaler Arbeitskreis für Musik, maar liefst 11 blokfluitcursussen door heel Duitsland

 • Mollenhauer Seminars und Workshops in Fulda, Duitsland

 • Blockflötenseminare, van Dieterich Schnabel in Duitsland

 • Blockflötenworkshops für Kinder und Jugendliche

 • Ricordi Workshops, München, Duitsland

 • Seminare für Blockflöten Hotel Laudinella in St. Moritz, Zwitserland<

Deze pagina is een onderdeel van de Nederlandse Blokfluitpagina

Reacties zijn welkom bij de webmaster: anton@blokfluitpagina.nl