PROBLEMEN BIJ HET BUITEN SPELEN OP DE BLOKFLUIT

Lijkt het je ook zo leuk om eens in de Alpen voor een berghut te zitten en bij de ondergaande zon een paar van je favoriete stukken te spelen? Of in een bootje ergens op het water? Helaas kan er soms een onverwachte spelbreker zijn omdat een beetje wind, vanuit de verkeerde hoek, al roet in het eten kan gooien waardoor er soms zelfs helemaal geen geluid uit je blokfluit komt.
Een goede beschutting kan veel uitmaken, dus je zult een beetje moeten uitproberen wat een goede plek is. Lees hieronder een aantal ervaringen op dit gebied.

Deze zomer besloot ik het mooie weer een keer uit te buiten door lekker in de tuin wat op mijn bas te gaan oefenen. Het zonnetje scheen, er was weinig wind en de buren waren op vakantie. Af en toe kwam er echter een bries wind om de hoek van het huis en op zo'n moment leek het wel of de blokfluit dichtsloeg. In eerste instantie dacht ik dat er vocht in de luchtspleet zat, maar dat bleek niet zo te zijn. Het bleek de wind te zijn die het grootste deel van de noten smoorde.
Ook bij het binnen spelen met een open raam kun je problemen hebben, afhankelijk van welke kant de wind of tocht komt.

Om bij het buiten spelen problemen te voorkomen moet je dus altijd proberen een beschutte plek te vinden, dus dicht bij een muur of zo die uit de wind ligt. Lagere instrumenten hebben meer last van de wind dan hogere. Een sopraan of een sopranino zal er nauwelijks last van hebben.

Een ander punt van aandacht is dat je zelfs met een beetje wind soms al moeite hebt om elkaar de horen. Dit hebben wij zelf meegemaakt toen we met ons ensemble een keer op het Blokfluitfeest in Foudgum moesten spelen. De bladmuziek was al met wasknijpers op de muziekstandaards vastgezet, maar het ging steeds harder waaien. De sopranen en bassen konden elkaar tijdens het spelen niet goed meer horen waardoor de tempi uit elkaar gingen lopen. Je kunt dan maar een ding doen: stoppen en opnieuw beginnen waarbij je zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan door een zo klein mogelijke "U" te vormen. Daarbij zul je dus misschien met z'n tweeën of met z'n drieën met een muziekstandaard moeten doen. Maar dit blijft een kwestie van uitproberen naar gelang de omstandigheden van de windrichting en de eventueel aanwezige beschutting.